AS: „Codul de conduită interioară al vestiarului Barcelonei, o relicvă a trecutului”

AS nominalizează lipsa de disciplină din vestiarul clubului FC Barcelona ca unul din motivele pentru scăderea performanțelor sportive ale echipei

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
14 iulie 2020
FootballClub.ro
FootballClub.ro

Când a preluat în 2008 o echipă dezorganizată asupra căreia fostul antrenor Frank Rijkaard pierduse complet controlul, Pep Guardiola a decis instituirea unui regulament de conduită interioară, ce avea să fie elaborat de secretarul tehnic Txiki Begiristain și de directorul general al clubului FC Barcelona, Anna Xicoy. Noile obligații impuneau jucătorilor, printre altele, să nu fie în afara domiciliului după ora 1 noaptea, să ajungă la antrenament cu o oră mai devreme de debutul efectiv al sesiunii și să nu iasă în oraș cu 48 de ore înainte de un meci. De asemenea, erau interzise orice activități care ar fi implicat un risc, oricât de mic, de a le fi afectată integritatea fizică.

Deși codul a rămas în vigoare, după plecarea lui Guardiola respectarea sa a fost mai degrabă facultativă odată ce nivelul de autoritate dinspre banca tehnică a început să scadă, pe fondul problemelor de sănătate ale tehnicianului Tito Vilanova și ulterior în mandatul lui Tata Martino.

Autoritatea a fost restabilită de Luis Enrique, care nu doar că a făcut literă de lege din codul lui Guardiola, ci a înăsprit drastic amenzile. De exemplu jucătorii erau obligați să „semneze condica” în momentul în care ajungeau în baza de pregătire, iar un singur minut de întârziere era caz de amendă, care începea de la 200 de euro la prima abatere dar apoi creștea exponențial de-a lungul sezonului, principalul abonat la „cotizații” fiind Gerard Pique.

După cum raportează AS, pe parcursul mandatului lui Luis Enrique s-au aplicat atât de multe amenzi, încât s-a trecut de la utilizarea banilor pentru a plăti mesele jucătorilor la sponsorizarea unor acțiuni ale Fundației FC Barcelona.

Lucrurile au degenerat din nou la venirea lui Ernesto Valverde, un tip preocupat mai degrabă de dialog și de rezolvarea pe cale amiabilă a problemelor din cadrul echipei decât de regulamente bazate pe un statut „de forță”. Fără o direcție clară, sub privirile unui manager cu o atitudine mai apropiată de aceea a unui bunic iubitor decât a unui părinte exigent, tinerii jucători ce au ajuns la club au găsit suficient spațiu pentru „a-și face de cap”, începând cu escapada lui Arthur pentru snowboarding în Andorra și culminând cu lipsa neanunțată a lui Dembele de la antrenament. De reamintit că în acea perioadă presa a scris intens și despre dieta dezordonată a unor jucători, care ar fi abuzat de produse de tip fast-food în locul alimentației recomandate de nutriționistul clubului.

Lipsa de control se manifestă în mod similar și în mandatul lui Quique Setien, un exemplu recent fiind sosirea lui Gerard Pique la antrenament pe o bicicleta electrică și fără cască de protecție, lucru aparent inofensiv pentru un angajat de rând dar interzis cu desăvârșire prin codul lui Guardiola, cu câteva zile înainte ca același jucător să practice wakesurfing și să se mândrească cu acest lucru prin filmulețe postate pe rețelele de socializare.

Fără îndoială, lipsa de disciplină din cadrul lotului nu este elementul decisiv pentru perioada proastă prin care trece echipa de fotbal în ultimii ani și nu șterge cu buretele greșelile făcute de conducere. Rămâne însă „coincidența” faptului că în ultimii 12 ani doar doi tehnicieni au impus respectarea la sânge a regulamentului de ordine interioară, Pep Guardiola și Luis Enrique, singurii, de altfel, care au reușit să asigure succesul echipei în Europa în această perioadă.