Italia – Spania 1-1 (5-3 d.pen.). Italia rezistă presiunii spaniole și câștigă la penalty-uri prima semifinală de la EURO 2020
Italia - Spania, scor 1-1, EURO 2020. Statistici, cronica meciului, declaratii, echipele de start, notele jucatorilor.
Previziunile specialiștilor au fost confirmate și Italia a obținut calificarea în finala EURO 2020, însă în cu totul alt mod decât s-ar fi așteptat. Fotbalul șampanie cu care fascinase echipa lui Mancini până în semifinale a părut dintr-odată o iluzie, iar Italia s-a văzut retrogradată la stadiul legendarului său catenaccio de o surprinzătoare națională a Spaniei aflată la cel mai bun meci la acest Campionat European. Nu a contat faptul că ibericii au avut în lot 17 jucători aflați în premieră la un turneu major; Spania lui Luis Enrique a mișcat mingea cu acuratețea cu care obișnuiseră iluștrii predecesori Xavi și Iniesta, iar la finalul meciului a lăsat impresia unei superiorități evidente, negate doar de loteria adesea nedreaptă a penalty-urilor de departajare. Alvaro Morata a ratat într-un moment crucial pentru iberici, iar Jorginho, deja campion al Europei cu Chelsea, a transformat cu o serenitate absolută pentru a duce Squadra Azzurra în finală.
Luis Enrique vorbise în preambulul jocului despre o bătălie pentru posesie și aceasta era într-adevăr prima pagină din meniul meciului mai ales după modul în care Italia controlase Belgia, însă pe teren lucrurile au stat diferit. La doar 18 ani, incredibilul Pedri a avut un procentaj de 100% al paselor reușite în primele 90 de minute (55/55) și a dat tonul jocului de posesie cu care Spania și-a asfixiat adversarul, iar din piciorul său s-a născut și prima mare ocazie, o pasă genială pentru titularul surpriză din centrul atacului Oyarzabal, care însă a ratat preluarea ce l-ar fi lăsat singur cu Donnarumma. Nu mult a trecut până când noul portar al lui PSG a fost pus la treabă la un șut al lui Dani Olmo din zona punctului de la unsprezece metri, dar era deja clar că atacul Spaniei este din nou cu mai mulți pași în urma fantasticei linii mediene în ciuda permutărilor continue făcute acolo de Luis Enrique.
Sufocată de posesia ibericilor, Italia s-a văzut limitată la mingi lungi care au evidențiat totuși și subțirimea cuplului de fundași centrali Eric Garcia – Aymeric Laporte, dar mai ales ieșirile inoportune ale lui Unai Simon, când înger salvator când gafeur impardonabil la acest turneu final. Abia în minutul 34 a ajuns Italia în careul advers cu o fază cursivă tratată fără inspirație de Insigne, iar Squadra Azzurra a trebuit să aștepte până în ultimul minut al reprizei pentru a șterge zero-ul pe care îl înregistra pe linie la toate capitolele ofensive, o reluare a lui Emerson care a șters bara fiind primul șut spre poarta spaniolă.
Italia a ieșit mai bine decât la cabine iar meciul a căpătat noi valențe, intensitatea venind acum din două părți. Un sfert de oră mingea a circulat între cele două careuri și Immobile, Busquets, Chiesa și Oyarzabal au ratat pe rând semiocazii de deschidere a scorului, până în minutul 60 când Donnarumma a inițiat un contraatac rapid, defensiva iberică a tratat cu naivitate faza și Chiesa a marcat cu un superb șut la colțul lung al doilea său gol la acest turneu final.
Era un scenariu pe care Italia îl testase cu succes în finalul meciului cu Belgia, iar echipa lui Mancini s-a retras cuminte în apărare și a fost surprinsă doar la o nouă minge aruncată în careu pentru demarcarea de manual a lui Oyarzabal, care a ratat însă lovitura de cap cu toată poarta în față. Dacă la 0-0 nu avea ce să își reproșeze, Luis Enrique a înțeles acum că inovația sa în linia de atac nu putea da roade și i-a schimbat pe Ferran Torres și Oyarzabal cu mult mai sonorii Morata și Moreno. Modificarea de efectiv a dat roade, iar Spania a obținut egalarea în minutul 80 după o fază lucrată în doi, cu Dani Olmo pe post de asistent și Morata la finalizare cu un gol de mare atacant, un prim pas spre mântuire în fața fanilor după toate momentele sale cenușii de la acest turneu final.
Pentru atacantul căruia Juventus i-a prelungit împrumutul de la Atletico și pentru sezonul următor nu avea totuși să fie izbăvirea visată. Prelungirile nu au adus nimic nou și s-a ajuns la loteria penalty-urilor, unde tocmai Morata a ratat decisiv trimițând mingea telefonat spre colțul ghicit de Donnarumma, apoi Jorginho a transformat cu sânge rece și a trimis Italia în finală, în timp ce Spania părăsește turneul cu multe regrete după un fotbal peste așteptări. Nu va avea însă mult de așteptat pentru revanșă, cele două urmând să se revadă pe 6 octombrie la Milano în prima semifinală a Ligii Națiunilor.