Modelul matematic al lui Joachim Klement a calculat campioana mondială în 2022: Argentina, după o finală cu Anglia!

Joachim Klement, analistul financiar care a prezis pe baza unui model numeric campioanele mondiale din 2014 și 2018, a calculat tabloul final al turneului Qatar 2022

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
22 septembrie 2022
Trofeul FIFA World Cup
Trofeul FIFA World Cup

Joachim Klement, cunoscutul strateg al companiei londoneze Liberium cu o vastă experiență în analiza piețelor de capital și care anticipase deja cu succes câștigătoarele turneelor finale ale Campionatului Mondial din 2014 și 2018, a creat o nouă formulă matematică prin care a făcut acum și predicția pentru Qatar 2022. Aceasta a desemnat Argentina lui Messi drept următoarea câștigătoare a trofeului într-o finală cu Anglia, după ce aceste două naționale vor fi trecut în runda anterioară de Spania, respectiv Portugalia.

Formula lui Klement combină statistici sportive actuale cu datele unui studiu realizat de University of Nottingham care ia în calcul factori de natură socio-economică și climatică precum produsul intern brut, populația și temperatura. Conform analistului, acești factori au implicații directe în dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, în atragerea tinerilor și în maximizarea potențialului lor, detalii care generează pentru fiecare țară participantă un indicator numeric al succesului în fotbalului internaținal. Punctajul în clasamentul FIFA și alte amănunte precum capacitatea stadioanelor pe care vor fi organizate meciurile de la Campionatul Mondial sau adaptabilitatea fotbaliștilor la condițiile climatice pe care le vor găsi în Qatar au fost luate, de asemenea, în considerare.

Klement admite însă că norocul este și el un factor determinant în fotbal și că modele sale statistice nu sunt infailibile, chiar dacă predicțiile pentru ultimele două ediții ale Campionatului Mondial au fost corecte. Prelucrând date asemănătoare, analistul a anticipat că Germania se va impune la turneul final găzduit de Brazilia în 2014 și că Franța va deveni campioană mondială în Rusia în 2018.

Klement se așteaptă totuși ca turneul din Qatar să fie diferit de cele precedente și a oferit chiar câteva exemple concrete. „Spre deosebire de alte ediții, jucători precum Robert Lewandowski vor fi probabil în vârf de formă fizică și sportivă fiindcă vor veni după un număr redus de meciuri în campionatele interne și în Champions League”, în timp ce perioada redusă de pregătire pe care FIFA o acordă echipelor (doar o săptămână înaintea startului competiției) va fi un factor penalizator pentru echipe precum Germania sau Spania care se bazează pe coordonarea colectivă.

Interesant în tabloul final oferit de formula lui Joachim Klement este faptul că doar șase naționale din afara Europei ar trece de grupe: SUA ar urma să piardă în primul tur eliminatoriu în fața Olandei, Brazilia ar trece de Uruguay înainte să piardă cu Spania, Mexic ar trece în optimi de Franța, iar Senegal ar fi singura națiune africană care ar trece de grupe dar s-ar opri după primul meci cu Anglia. Partea de jos a tabloului ar fi o afacere pur europeană, între Belgia, Germania, Portugalia și Elveția.

Dacă predicția lui Joachim Klement se va adeveri, finala din Qatar 2022 va fi reeditarea celei din 1986, rămase în istorie pentru golul marcat cu mâna de Maradona.

Joachim Klement este singurul analist bancar care a prezis câștigătoarele a două Campionate Mondiale, deși studii similare au tot fost făcute de diverse bănci în ultimii ani. Grupul Macquarie a mers corect pe mâna Germaniei în 2014, dar a ales greșit Spania în 2018. Japonezii de la Nomura Holdings au anticipat drumul Franței spre victorie în 2018, în timp ce alte modelele „fotbalistice” ale unor bănci precum Goldman Sachs, UBS sau ING au fost departe de realitatea de pe terenul de joc.