Recorduri și curiozități statistice la Campionatul Mondial 2022

Noi recorduri stabilite la Campionatul Mondial 2022 și alte curiozități statistice legate de Messi, Cristiano Ronaldo sau Kylian Mbappe

Leo Messi, în tricoul Argentinei la Campionatul Mondial 2022 din Qatar
7 martie 2023

Cristiano Ronaldo, primul marcator la cinci Campionate Mondiale diferite

Grație penalty-ului transformat în meciul Portugalia – Ghana 3-2 din grupe, Cristiano Ronaldo a devenit primul marcator la cinci ediții diferite ale Campionatului Mondial de Fotbal (2006, 2010, 2014, 2018 și 2022). Totodată, prin acel gol, a devenit la 37 de ani și 292 de zile cel mai vârstnic jucător care marchează pentru Portugalia la un turneu final Mondial. Deține de asemenea recordul pentru cel mai tânăr marcator al Portugaliei din 2006, când a marcat pe când avea 21 de ani și 132 de zile.

Lionel Messi, golgheterul all-time al Argentinei la Campionatul Mondial

Grație golului marcat în semifinala cu Croația, Lionel Messi a devenit golgheterul all-time al Argentinei la Campionatul Mondial, depășind performanța pe care o deținea Gabriel Batistuta (10 goluri). Messi avea să marcheze de două și în finală și să îmbunătățească astfel propriul record, ajuns acum la 13 goluri la turneele finale mondiale.

În Qatar 2022, Messi a devenit primul jucător care marchează pentru Argentina la patru ediții diferite ale Campionatului Mondial (2006, 2014, 2018, 2022) și ulterior primul fotbalist care marchează în fiecare rundă eliminatorie, inclusiv în finală, de când optimile de finală au fost introduse în 1986. A stabilit și un nou record de meciuri la Campionatul Mondial, 26, depășind performanța germanului Lothar Matthaus (25).

Mbappe, hattrick în finală și Gheata de Aur în Qatar 2022

Kylian Mbappe a devenit doar al doilea jucător care reușește un hattrick în finala Campionatului Mondial de Fotbal (după Geoff Hurst în 1966) și a devenit golgheterul ediției Qatar 2022 cu 8 reușite (cu una mai mult decât Messi), însă aceste performanțe individuale nu au fost suficiente pentru ca Franța să își apere titlul cucerit în 2018. Mbappe are însă deja 12 goluri marcate la Campionatul Mondial în doar 2 ediții și este la doar patru de egalarea recordului absolut deținut de germanul Miroslav Klose (16). Între cei doi se mai află brazilianul Ronaldo (15), germanul Gerd Muller (14), francezul Just Fontaine și argentinianul Lionel Messi (câte 13).

Olivier Giroud, golgheterul absolut al Franței

Prin golul marcat împotriva Poloniei în optimile de finală, Olivier Giroud a devenit cu 52 de goluri marcate golgheterul absolut al naționalei Franței, depășindu-l pe Thierry Henry. Giroud a marcat ulterior și împotriva Angliei, ajungând astfel la un total de 53 de reușite pentru prima reprezentativă.

Hugo Lloris, record de meciuri pentru naționala Franței

Hugo Lloris a devenit cel mai selecționat jucător din istoria naționalei Franței când a bifat în sfertul de finală contra Angliei al 143-lea meci la echipa reprezentativă. Precedentul record îi aparținea lui Lilian Thuram.

Argentina, serie de invincibilitate încheiată surprinzător

Argentina a venit în Qatar neînvinsă în 36 de jocuri, dar această serie a fost încheiată în mod surprinzător de a doua cea mai slab clasată echipă din cadrul turneului, Arabia Saudită, care a câștigat în primul meci din grupă cu 2-1.

Inaki și Nico Williams, o premieră la Cupa Mondială

Inaki Williams (Ghana) și Nico Williams (Spania) au devenit pe 24 noiembrie 2022 primii frați buni care evoluează pentru naționale diferite la un turneu final de Campionat Mondial.

Premiere negative pentru gazda Qatar

Învinsă de Ecuador cu 2-0, Qatar a devenit prima țară gazdă care pierde un meci de deschidere de la Campionatul Mondial de Fotbal. Nu a fost singurul record negativ bătut de qatarezi care nu aveau să reușească niciun punct în Grupa A, de asemenea o premieră pentru o țară gazdă.

Remize albe și record de meciuri egale

Nu mai puțin de patru meciuri din prima etapă a grupelor s-au încheiat 0-0, lucru fără precedent în istoria Campionatului Mondial: Mexic – Polonia, Danemarca – Tunisia, Croația – Maroc și Coreea de Sud – Uruguay. Anglia – SUA și Croația – Belgia au fost celelalte două meciuri din grupe încheiate fără gol marcat, iar Anglia a devenit echipa cu cele mai multe remize la turneele finale mondiale, 22, depășind Italia în această ierarhie.

Enner Valencia, șase goluri consecutive pentru Ecuador la Cupa Mondială

Enner Valencia a marcat toate cele 6 goluri ale Ecuadorului la turneele finale din 2014 și 2022 și și-a trecut astfel numele pe o listă selectă pe care se mai află doar Eusebio, Paolo Rossi și Oleg Salenko, jucători care, de asemenea, au marcat șase goluri consecutive pentru naționalele lor (Portugalia, Italia, respectiv Rusia) la Cupa Mondială.

Pepe, al doilea cel mai vârstnic jucător de câmp și marcator la Cupa Mondială

La 39 de ani, Pepe a devenit în meciul Portugalia – Uruguay 2-0 al doilea cel mai vârstnic jucător de câmp într-un meci de la Cupa Mondială după Roger Milla, care a reprezentat Camerunul în 1994 la vârsta de 42 de ani. Recordul absolut îi aparține goalkeeperului Essam El-Hadary care s-a aflat în poarta Egiptului la ediția 2018.

Pepe a devenit și al doilea cel mai vârstnic marcator de la Cupa Mondială, după ce a punctat pentru Portugalia în victoria cu 6-1 în fața Elveției din optimile de finală.

Marcus Rashford, golul cu numărul 100 al Angliei la Campionatul Mondial

Al doilea gol al lui Marcus Rashford din victoria 3-0 cu Țara Galilor a fost cel cu numărul 100 pentru Anglia în istoria Campionatului Mondial de Fotbal, la 72 de ani după ce Stan Mortensen marcase în premieră pentru această țară la ediția din 1950. Anglia a intrat în clubul select al naționalelor cu peste 100 de goluri în această competiție, din care mai fac parte Brazilia, Germania, Argentina, Italia, Franța și Spania.

Cody Gakpo, performanță istorică pentru Olanda

La 23 de ani, Cody Gakpo a devenit primul jucător care marchează pentru Olanda în toate cele trei meciuri din grupele unui Campionat Mondial de Fotbal.

Dani Alves, cel mai vârstnic căpitan al Braziliei la Cupa Mondială

Dani Alves a scris istorie pentru naționala Seleçao când a fost titularizat la 39 de ani purtând banderola de căpitan în meciul Brazilia – Camerun 0-1 din ultima etapă a grupelor. Fostul fundaș al Barcelonei a preluat recordul stabilit de Thiago Silva cu doar câteva zile în urmă, când fusese căpitanul Braziliei în victoria cu 2-0 în fața Serbiei.

Maroc, prima reprezentantă a Africii în semifinalele Campionatului Mondial

Odată cu victoria cu 1-0 în fața Portugaliei, Maroc a devenit prima reprezentantă a Africii în penultimul act al Campionatului Mondial de Fotbal și a obținut această performanță cu stil, primind un singur gol în primele sale 5 meciuri din Qatar 2022.

18 cartonașe galbene, nou record într-un meci de la Cupa Mondială

Arbitrul spaniol Antonio Mateu Lohoz a intrat în istorie după ce a acordat 16 cartonașe galbene jucătorilor care au evoluat în tensionatul sfert de finală Argentina – Olanda, plus încă două tehnicianului argentinian Lionel Scaloni și asistentului acestuia, Walter Samuel. Două dintre aceste cartonașe au fost văzute de același jucător, olandezul Denzel Dumfries, al doilea dintre ele după ce Lautaro Martinez a transformat penalty-ul decisiv în seria care a trimis Argentina în turul următor al competiției. Precedentul record de cartonașe galbene în dueluri de la Campionatul Mondial era de 12, acordate în 3 ocazii precedente.

Alte recorduri și curiozități statistice înregistrate în Qatar 2022

  • Doar 17.7% a fost posesia Japoniei în meciul cu Spania, cea mai scăzută înregistrată vreodată de o echipă care a câștigat un meci de la Cupa Mondială.
  • Vincent Aboubakar a marcat golul victoriei istorice a Camerunului în fața Braziliei, dar a fost imediat eliminat după ce a primit al doilea cartonaș pentru că și-a scos tricoul pentru a sărbători reușita personală. Este primul jucător care marchează și este eliminat într-un meci de la Campionatul Mondial după Zinedine Zidane în finala Italia – Franța din 2006.
  • Până la meciul cu Australia din optimile de finală din Qatar 2022, Lionel Messi nu marcase niciodată pentru Argentina într-un meci din faza eliminatorie a Campionatului Mondial. La această ediție avea însă să marcheze în toate meciurile de după grupe, inclusiv o dublă în finala cu Franța.
  • Kylian Mbappe a devenit doar al cincilea jucător care marchează în mai mult de o finală a Campionatului Mondial de Fotbal.