

Anglia - Slovenia 0-0 Ambele echipe ies din grupă după o remiză plictisitoare

Dacă am criticat Franța pentru lipsa sa de eficiență la finalizare, nedrept ar fi să judecăm Anglia cu altă unitate de măsură. Ba chiar putem spune că Anglia a fost mult mai zgârcită cu fotbalul, după ce Franța cel puțin avusese suficiente ocazii mari în meciul cu Polonia. Între cele două este totuși o diferență majoră la capătul primei faze de la EURO 2024: Anglia și-a câștigat grupa și va continua pe culoarul așteptat, devenit teoretic ceva mai ușor după ce Franța, care nu a fost în stare să se impună în propria grupă, s-a dus pe jumătatea mult mai complicată de tablou.
Este drept că Anglia ar putea da de Olanda în optimi, lucru care nu va fi decis până nu se vor termina și celelalte grupe, însă acest lucru nu depindea de ea. În schimb, indiferent de adversar, ar trebui să se impună prin joc dacă vrea să își facă drum spre finala de la Berlin, iar în cele trei meciuri inițiale a eșuat în a arăta un fotbal bun. Meciul cu Slovenia nu avea o miză sportivă aparte pentru englezi care erau deja calificați, însă obiectivul era să înlăture măcar o parte din dubiile apărute după jocurile cu Serbia și, mai ales, Danemarca.
Eșec total am putea spune, pentru că Southgate a făcut o singură schimbare în unsprezecele de start, renunțând la Trent Alexander-Arnold în linia de mijloc pentru a-l titulariza pe Callagher, aceasta fiind de altfel prima înlocuire pe care o operase în ambele meciuri anterioare, cu un câștig marginal. Callagher a jucat în prima repriză iar în a doua s-a apelat la Mainoo, care a adus un plus de dinamism dar fără să conteze în exprimarea per ansamblu a echipei.
În rest Southgate a rămas fidel compartimentului de atac, deși acesta produsese foarte puțin în primele jocuri. A alterat pe alocuri pozițiile jucătorilor și i-a permis lui Foden să vină mai mult spre dreapta, dar fazele importante ale Angliei pe jocul combinativ au fost doar două în întreg meciul, un gol anulat lui Saka pentru o acțiune într-adevăr bună dar posibilă pentru că Foden se afla în offside, iar aproape de final o combinație pe axul central care l-a deschis pe Cole Palmar ce nu a putut să concretizeze printr-un gol primele sale minute la acest turneu. În rest câteva șuturi de la distanță, bunicele, dar fără rafinamentul pe care l-am văzut la multe alte execuții de la EURO 2024.
În schimb Slovenia a fost ordonată și cuminte, așa cum avea nevoie pentru a obține punctul care îi garanta accesul în optimi. Incursiunile ei în atac nu au produs emoții reale la poarta lui Pickford, dar nici nu ne așteptăm ca slovenii să își fi făcut planul de joc pentru a câștiga împotriva Angliei. De altfel nu au bătut pe nimeni în grupă, dar cele trei remize i-au adus foarte aproape chiar de locul 2, pierdut în favoarea Danemarcei din pricina unui cartonaș galben în plus în condiții de egalitate la toate celelalte criterii de departajare. L-ar fi pierdut chiar și fără acest cartonaș, pentru că următorul criteriu era poziția în clasamentul întocmit de UEFA în preliminarii, iar Danemarca stătea mai bine acolo unde obținuse o victorie și un egal în meciurile directe cu Slovenia, toate celelalte categorii fiind și acolo egale (puncte, golaveraj general). Bizar.
Un lucru ar mai fi de consemnat la finalul acestei grupe: un singur meci din cele 6 jucate nu s-a terminat la egalitate: cel câștigat de Anglia în fața Serbiei în prima etapă. Anglia a câștigat grupa cu 5 puncte și golaveraj 2-1, Serbia pleacă acasă cu o singură înfrângere și golaveraj 1-2, iar noi ne considerăm nemulțumiți de zgârcenia fotbalului văzut.