Ce este FootballClub.ro ?

Neon stadium

FootballClub.ro este o platformă creată în 2007 din nevoia de informare pe fotbal extern și dezvoltată ulterior în spiritul gândirii analitice, răspunsul necesar la fenomenul de tabloidizare a presei. Credem că informarea corectă și analiza detaliată sunt cheile pentru a înțelege lumea și ne propunem să oferim o alternativă la presa convențională care, în goana pentru profit, și-a pierdut menirea de a fi în slujba individului.

Conținutul creat de noi, structurat în jurul unor perspective profunde și diverse, își dorește să alinieze într-un mod logic și ordonat piesele de puzzle pentru a-ți stimula curiozitatea intelectuală și a-ți oferi o imagine amplă a fenomenului fotbalistic.

În cadrul conceptului FootballClub.ro încercăm să facem distincția clară între "știre" și "opinie", iar articolele și analizele sunt create nu doar pentru a informa, ci mai cu seamă pentru a încuraja cititorii noștri să întrebe, să analizeze și să-și formeze propriile puncte de vedere, care, în timp, vor fi supuse, prin instrumente inteligente, testului realității.

Prezentând problemele complexe într-o manieră accesibilă și captivantă, ne propunem să facem din gândirea critică o parte naturală și integrantă a consumului zilnic de informații.

Angajamentul nostru este de a cultiva o comunitate unde predomină dialogul deschis, dezbaterea rațională și setea de cunoaștere.

Gândirea critică este un proces disciplinat de conceptualizare, aplicare, analiză, sinteză și evaluare activă și abilă a informațiilor obținute prin observație, experiență, reflecție, raționament sau comunicare. Gânditorii critici caută să înțeleagă legăturile logice între idei, să identifice erorile sau inconsistențele în raționament, să rezolve probleme complexe și să reflecte asupra justificării propriilor credințe și valori. Această abilitate este esențială pentru rezolvarea eficientă a problemelor și luarea deciziilor în viața de zi cu zi.

Informație pe FootballClub.ro

 • Factuală
  Statistici, interviuri și știri preluate din surse verificate.
 • Editorial-analitică
  Impresii personale și analize cu caracter subiectiv despre echipe, jucători și transferuri.
 • Cultură fotbalistică
  Elemente cu caracter istoric sau cultural pentru a înțelege mai bine fotbalul și legătura dintre el și societate.

Pentru a înțelege conținutul pe care îl propunem, te rugăm să citești următoarele articole:

Model economic

Model economic FootballClub.ro

În peisajul informațional de astăzi, canalele de mass-media sunt motivate în mod primar de profit, în loc să se concentreze pe nevoile informative ale utilizatorilor.

Această tendință este evidentă în dependența lor de titluri emoționale și conținut senzaționalizat, conceput pentru a atrage click-uri și vizualizări. Astfel de strategii vizează în principal generarea de venituri prin publicitate, însă accentul pus pe senzaționalism adesea vine cu prețul raportărilor aprofundate și al acurateței factuale, ducând la un scenariu în care știrile sunt adaptate pentru a provoca un răspuns emoțional, lipsit de substanță, în loc de a informa.

Căutarea profitului poate rezulta într-o reprezentare distorsionată a evenimentelor și a imaginii de ansamblu, prioritizând poveștile care sunt mai susceptibile de a deveni virale în detrimentul celor importante, dar mai puțin senzaționale. Această abordare nu doar compromite integritatea jurnalistică, dar afectează și capacitatea publicului de a rămâne informat corect despre problemele critice.

Pentru a contracara această tendință și a oferi conținut care să valorizeze cu adevărat nevoia utilizatorului pentru informații exacte și o imagine de ansamblu corectă, singurul model economic viabil în acest moment este jurnalismul finanțat de utilizatori. Acest model se bazează pe sprijinul direct al cititorilor prin donații, eliberând media de necesitatea de a satisface advertiserii sau de a senzaționaliza știrile pentru click-uri.

Abordarea centrată pe utilizator încurajează o formă mai onestă și responsabilă de jurnalism. Permite instituțiilor media să se concentreze pe producerea de conținut de înaltă calitate, bine documentat, care prioritizează interesul public. Un astfel de model cultivă un mediu mediatic mai sănătos, unde obiectivul principal este de a informa și educa, nu de a distra sau șoca.

FootballClub.ro a apărut ca răspuns la procesul de tabloidizare a presei sportive din România, din dorința de a oferi o alternativă, de a informa și de a propune microbiștilor instrumente inovative. Acest proiect poate exista doar prin sprijinul direct al cititorilor.

Echipa editorială

 • David Petre

  Inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.

 • Ștefan Gondor

  Autor de articole despre Real Madrid, Bundesliga, Premier League și Ligue 1, contributor din 2020 la turneele finale.

 • Alexandru Melinte

  Fan al echipei Real Madrid, dar cu o afinitate crescândă pentru Bayern după o perioadă din viață petrecută la Munchen.

Foști redactori, care au articole scrise pe noua platformă FootballClub.ro

 • Răzvan

  Unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.

 • Florin Codreanu

  Coordonatorul comunității Real Madrid în perioada 2008-2013, fin cunoscător al fotbalului din Spania, cu peste 1600 de articole scrise pe vechea platformă FootballClub.ro.

 • Marius Adomnicăi

  Suporter al Barcelonei, simpatizant al fotbalului spaniol și interesat de aspectele istorice și tactice ale fotbalului.

 • Florin Lazăr

  Coordonator al comunității Liverpool.

Foști redactori, care au scris articole doar pe vechea platformă FootballClub.ro, indisponibilă în acest moment

 • Paul Pop

  Coordonatorul comunității Arsenal în perioada 2010-2012, cu 250 de articole scrise despre această echipă și contribuții la turneele finale 2010 și 2012.

 • Mihai Riciu

  Primul coordonator al comunității Liverpool în perioada 2010-2011.

 • Ion Indolean

 • Paul Olar

  Contributor în comunitatea Arsenal pe vechea platformă FootballClub.ro.