EURO 2024
Franta
Franța
10
Belgia
Belgia
(a)
Jan Vertonghen 85

Franța – Belgia 1-0. Un autogol târziu salvează de la prelungiri un meci urât

Franța a învins Belgia cu 1-0 și a ajuns în sferturile EURO 2024 cu un bilanț de trei goluri: un penalty transformat și două autogoluri ale adversarilor.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
1 iulie 2024
Kolo Muani a provocat autogolul lui Vertonghen în meciul Franța - Belgia din optimile EURO 2024
Kolo Muani a provocat autogolul lui Vertonghen în meciul Franța - Belgia din optimile EURO 2024

Un penalty transformat și Mbappe și două autogoluri ale adversarilor – acesta este bilanțul „ofensiv” cu care Franța și-a croit drum până în sferturile EURO 2024. După ce Austria facilitase victoria vicecampioanei mondiale în primul meci din grupă, a venit rândul veteranului belgian Jan Vertonghen să dea o mână de ajutor echipei lui Deschamps, care prin propriile forțe pusese în puține rânduri în pericol poarta lui Casteels. Autogolul din minutul 85 a scutit totuși de prelungiri un meci în care Franța a fost echipa mai bună, dar care părea sortit din start să meargă spre penalty-uri.

Ce aveau în comun cele două echipe înaintea meciului direct din optimi era golaverajul 2-1 din grupe, datorat în ambele cazuri subțirimii jocului ofensiv. Cele două goluri ale Belgiei au fost cele din meciul cu România, iar pentru belgieni acela a rămas singurul meci bun din cadrul turneului, de unde enigma firească dacă Belgia mai are potențial de mare echipă care s-a manifestat tocmai contra noastră sau noi am fost naivi și le-am permis prea mult. Remiza dezamăgitoare cu Ucraina a venit ca o confirmare a meciului inițial cu Slovacia și nu a existat o reacție adecvată nici contra Franței, în ciuda unei mari ocazii de gol a lui Kevin de Bruyne cu doar câteva minute înainte de faza decisivă. Belgia este una din dezamăgirile de EURO 2024 pe toate planurile: joc prestat, eliminare prematură și bilanțul individual al lui Romelu Lukaku, golghetereul preliminariilor, care părăsește turneul fără vreun gol marcat.

Pentru Belgia este o confirmare a participării slabe de la Mondialul 2022, iar vestea proastă este că nici schimbarea de antrenor nu a adus vreo schimbare pozitivă, ba dimpotrivă. În mandatul lui Roberto Martinez belgienii erau cei care făceau jocul, exemplul cel mai bun fiind meciul cu Portugalia de la EURO 2024, însă numirea lui Tedesco pe banca tehnică nu a îmbunătățit în vreun fel nici atmosfera din lot, nici jocul în ansamblu. Vestea și mai proastă este că lui Tedesco i s-a oferit prelungirea contractului pentru încă doi ani.

Spre deosebire de meciul cu Portugalia din urmă cu trei ani pe care îl luasem ca reper, Belgia a fost echipa pasivă în meciul cu Franța și nici măcar tactic nu a părut să fi pregătit ceva special, ci doar aglomerarea în zona propriului careu care a risipit orice speranță de spectacol. O lovitură de cap a lui Marcus Thuram în minutul 34 și o pătrundere a lui Mbappe chiar înainte de pauză au fost singurele situații notabile ale unei prime reprize care a consemnat doar două șuturi pe poartă.

Jocul a fost mai aprins în partea secundă, în care Franța a întețit puțin ritmul. Tchouameni a avut o ocazie bună încă din start grație unei devieri a lui Faes la unul din numeroasele sale șuturi de la distanță, iar Mbappe a apărut în joc prin două șuturi în faze succesive, unul din partea stângă și unul din poziție centrală. Belgia a reacționat prin contraatacuri la fiecare zece minute, iar la unul dintre ele a avut o mare ocazie de deschidere a scorului când Kevin de Bruyne a fost găsit liber pe un culoar și a tras puternic la poartă dar nu l-a putut învinge pe Maignan. Trei minute mai târziu o acțiune statică a Franței s-a încheiat cu un șut din întoarcere a lui Randal Kolo Muani care nu părea periculos pentru Casteels, însă devierea lui Vertonghen a schimbat direcția balonului și a dezechilibrat scorul, într-un moment în care ambii selecționeri erau deja pregătiți pentru prelungiri, fiind efectuată o singură înlocuire în cele 85 de minute jucate.

Franța - Belgia 1-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Franța - Belgia

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Franța - Belgia 1-0

Franța
Șuturi Franța
  • Total: 19
  • Pe poartă: 2
55-45
Posesie (%)
  • Franța
  • Belgia
Belgia
Șuturi Belgia
  • Total: 5
  • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
19
5
Șuturi pe poartă
2
2
Șuturi pe lângă poartă
16
1
Șuturi blocate
1
2
Faulturi comise
7
10
Cornere
5
2
Cartonașe galbene
3
2
Parade portar
3
2
Total pase
608
498
Pase completate
561
442
Acuratețe pase
92%
89%