La Liga
Mallorca
Mallorca
22
FC Barcelona
FC Barcelona
Vedat Muriqi 8
Abdón Prats 45+3
Raphinha 41
Fermín López 75

Mallorca 2-2 Barcelona. Noi probleme pentru catalani în fața unei apărări în cinci

David Petre, 27 septembrie 2023

Pentru al doilea meci consecutiv Barcelona a avut mari probleme în fața unei echipe care s-a apărat în cinci și a trebuit să revină după ce a fost condusă la pauză, însă de această dată remontada a fost incompletă și formația blaugrana a lăsat două puncte la Mallorca cu care probabil că va pierde după o singură etapă poziția de lider în La Liga.

Au fost cam aceleași dificultăți la construcție, însă meciul a fost diferit. În primul rând, Mallorca a avut un altfel de abordare pe contraatac, jucând vertical și nu pe benzi cum o făcuse Celta Vigo, fapt care a reliefat un nou tip de probleme pentru catalani dar și mai puține bătăi de cap, chiar dacă numărul golurilor încasate a fost același. În al doilea rând, gazonul a părut să fie destul de prost iar meciul a avut un număr uriaș de erori tehnice de ambele părți, lucru care desigur că a dezavantajat echipa lui Xavi care nu a fost capabilă să paseze cum ar fi vrut, nu doar din cauza numeroșilor adversari care au format un zid în fața propriului careu. Iar în al treilea rând, atmosfera generală dintr-un meci în deplasare, jucat la o temperatură bună dar într-o umiditate de aproape 80%, a fost ea însăși o problemă pentru Barcelona, care spre final a lăsat impresia că este mulțumită cu un punct, numai să se vadă mai repede plecată spre casă.

Diferite au fost și opțiune lui Xavi, obligat la rotații din cauza programului cu meciuri din trei în trei zile, dar mai ales forțat să joace un prim meci și fără Pedri și fără De Jong. Dacă acest meci este un reper pentru ce urmează, atunci lucrurile nu sunt încurajatoare pentru fanii formației catalane, fiindcă Xavi a mers pe ce avea mai bun (Oriol Romeu – Gundogan – Gavi) și totuși jocul a suferit teribil.

Teoretic, un astfel de mijloc nu ar trebui să fie problematic. Gavi este un titular de drept, Gundogan un jucător sigur chiar dacă nu sclipitor, iar Romeu este tot ce s-a putut aduce ca înlocuitor al lui Busquets în condițiile cunoscute. Problema este, însă, că Romeu nu este Busquets, iar acest lucru a ieșit în evidență la faza golului de 1-0 încasat în mod stupid de Barcelona: Ter Stegen a inițiat faza din propriul careu și a trimis mingea între Romeu și Inigo Martinez, într-o zonă aparent curioasă pentru cineva care nu este familiarizat cu Barcelona dar care probabil nu ar fi fost considerată o eroare cu Busquets în teren, care ar fi știut unde să meargă la primire. În loc de Romeu mingea a ajuns la un adversar, iar Mallorca a făcut din nimic 1-0 în ciuda intervenției inițiale a lui Araujo.

Barcelona a avut dificultăți teribile să își creeze ocazii. Abia în jurul minutului 40 a încheiat o acțiune cu șut după o accelerare a lui Gavi care l-a lăsat pe Ferran Torres singur cu portarul, însă vârful împins ales pentru debutul de meci ca înlocuitor al lui Lewandowski nu a găsit soluția de a-l învinge pe sârbul Predrag Rajkovic. Și totuși, de la această fază, s-a dezlănțuit nebunia. Raphinha e reușit egalarea la faza următoare cu un șut din afara careului, Mallorca s-a clătinat teribit, Raphinha a ratat o ocazie uriașă șutând peste poartă singur cu Rajkovic, apoi goalkeeperul insularilor a avut o intervenție bună la un șut și el bun al lui Joao Felix. Două șanse uriașe pentru ca Barcelona să intre în avantaj la cabine, și totuși avea să ajungă condusă la pauză dintr-o fază elementară: degajare Rajkovic, prelungire Muriqi și gol Prats de lângă Araujo, cu o minge deviată fin pe lângă Ter Stegen, ieșit și el neinspirat.

Erau așteptate schimbări încă de la pauză la cum se mișcase Barcelona în prima repriză în ciuda ocaziilor din final, însă Xavi a avut răbdare până spre minutul 60, nu din multă încredere în ce avea pe teren ci probabil dintr-o gestiune științifică a minutelor alocate. În mod previzibil Lewandowski a fost primul care a fost trimis pe teren imediat după o rară ocazie venită de nicăieri la un șut în bară al lui Joao Felix din afara careului, însă intrările care au contat au fost ale lui Lamine Yamal și Fermin Lopez.

La prima acțiune în meci Lamal a obținut un penalty, însă după un lung timp de verificare a reluărilor video decizia a fost întoarsă. Controversa va rămâne însă, fiindcă una din reluări a arătat că piciorul său a fost într-adevăr ciupit în duelul din apropierea porții, însă contactul a fost atât de fin încât decizia ar fi fost discutabilă oricare ar fi fost ea. Probabil un penalty clar pentru fani și un clar “nimic” pentru adversari.

Yamal avea totuși să fie important în acest meci. O accelerare a sa în minutul 75 a l-a angajat în poziție bună pe Raphinha, Lewandowski a sărit inspirat peste mingea centrată din dreapta, iar Fermin Lopez a marcat simplu primul său gol în La Liga.

Avea să fie ultima reușită a serii deși Barcelona a presat până la final iar Mallorca a avut câteva încercări pe contraatac, una dintre ele cu bune șanse de reușită la un duel la care Kounde, deși proaspăt trimis pe teren, a fost depășit în viteză în prima fază, însă în cele din urmă s-a repliat și a anulat emoțiile la poarta lui Ter Stegen. Barcelona nu a fost capabil să scoată mai multe decât un egal, însă impresia după ultimele două meciuri este că cele patru puncte câștigate sunt și așa prea multe și că jocurile bune cu Betis și Antwerp au fost mai degrabă rodul circumstanțelor decât al unui cert salt de calitate.

Mallorca - FC Barcelona 2-2, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Mallorca - FC Barcelona: José Copete, primele minute pentru Mallorca după 31 de zile

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Mallorca - FC Barcelona 2-2

Mallorca
Șuturi Mallorca
 • Total: 10
 • Pe poartă: 5
30-70
Posesie (%)
 • Mallorca
 • FC Barcelona
FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
 • Total: 10
 • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
10
10
Șuturi pe poartă
5
4
Șuturi pe lângă poartă
2
5
Șuturi blocate
3
1
Faulturi comise
19
7
Cornere
7
2
Ofsaiduri
6
1
Cartonașe galbene
4
1
Cartonașe roșii
1
0
Parade portar
2
3
Total pase
246
584
Pase completate
152
497
Acuratețe pase
62
85

Meciuri precedente între Mallorca și FC Barcelona

2022-2023

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 1 oct. 2022
  Mallorca
  Mallorca
  0-1
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 28 mai. 2023
  Barcelona
  FC Barcelona
  3-0
  Mallorca
  Mallorca

2021-2022

 • La LigaLa Liga
  Duminică, 2 ian. 2021
  Mallorca
  Mallorca
  0-1
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 1 mai. 2022
  Barcelona
  FC Barcelona
  2-1
  Mallorca
  Mallorca

2019-2020

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 7 dec. 2019
  Barcelona
  FC Barcelona
  5-2
  Mallorca
  Mallorca
 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 13 iun. 2020
  Mallorca
  Mallorca
  0-4
  FC Barcelona
  Barcelona