EURO 2024
Portugalia
Portugalia
00
Franta
Franța

Portugalia – Franța 0-0 (3-5 d.pen.). Les Bleus ajung în semifinalele EURO 2024 fără să fi marcat vreun gol din acțiune

Cronica meciului Portugalia - Franța din optimile EURO 2024, decis la penalty-uri după un blocaj total în 120 de minute de joc.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
6 iulie 2024
Franța a câștigat la penalty-uri meciul cu Portugalia de la EURO 2024
Franța a câștigat la penalty-uri meciul cu Portugalia de la EURO 2024

Dacă Portugalia era o referință prin câștigarea titlului european în 2016 cu un singur meci câștigat în 90 de minute (cel cu Țara Galilor din semifinale), în 2024 Franța vine cu un nou model de pragmatism, fără precedent. Echipa lui Didier Deschamps a reușit performanța de a ajunge în semifinalele EURO 2024 fără să fi marcat vreun gol altfel decât din penalty din cele 86 de șuturi pe care le-a avut în cele cinci meciuri jucate și, totodată, fără să fi primit vreun gol altfel decât din penalty, o situație ce nu este exclus să îi aducă victoria finală dar care cu siguranță nu îi poate aduce multă apreciere din partea publicului neutru.

Portugalia – Franța a fost meciul cu cea mai mare concentrație de staruri de la acest Campionat European, un duel între echipe atât de bune încât era greu de imaginat alt scenariu decât un blocaj reciproc. Nu era așteptat un joc frumos iar prognoza indica un meci cu maxim un gol, totuși impresia artistică a fost salvată de secvențele de ritm alert, fie că a fost vorba de acțiuni rapide ale Portugaliei în benzi (mai cu seamă în stânga unde Rafael Leao i-a dat bătăi de cap lui Jules Kounde), fie de contraatacuri viguroase ale Franței inițiate de Ngolo Kante, căruia transferul în Arabia Saudită nu pare să îi diminuat nici viteza și nici capacitatea energetică. Ocaziile importante au fost totuși puține, lucru așteptat și el în condițiile în care Franța nu pare interesată la acest turneu să își maximizeze această capacitate, dar este în schimb organizată într-o defensivă aparent impenetrabilă.

Posibilitatea prelungirilor a fost clară încă de la început, acceptată probabil fără rezerve și de cei doi selecționeri care au amânat destul de mult schimbările. Când le-au făcut, cel care a avut câștig de cauză a fost Didier Deschamps prin renunțarea la un Antoine Griezmann lipsit de imaginație în favoarea lui Ousmane Dembele, cel care avea să creeze șase situații favorabile, mai multe decât orice alt jucător de pe teren. Din piciorul său s-a născut de altfel cea mai importantă ocazie a Franței, cu ajutorul unei devieri norocoase ce a dus mingea la Camavinga într-o poziție liberă în careul de șase metri de unde ratarea a părut incredibilă și totuși s-a materializat printr-un șut aproape paralel cu linia porții.

Un moment de inspirație a avut și Portugalia la un balon în adâncime al lui Bruno Fernandes pentru pătrunderea lui João Cancelo care a încheiat acțiunea cu un șut bun, însă ratarea a părut mai degrabă să îl enervat pe selecționerul Roberto Martinez care i-a scos rapid pe ambii jucători, însă nu s-a atins de Cristiano Ronaldo în ciuda întâlnirilor rare ale acestuia cu mingea.

A fost mai multă animație în repriza a doua însă nu și un moment norocos care să salveze meciul de prelungiri așa cum se întâmplase în precedentul joc al Franței cu Belgia, iar în cele 30 de minute suplimentare singurul eveniment notabil a fost înlocuirea lui Mbappe la jumătatea intervalului, probabil cu dureri serioase în zona nazală. În rest un joc de așteptare, la trecerea timpului, una din acele situații des întâlnite în astfel de situații la care organizatorii Copei America 2024 au reacționat prin renunțarea completă la prelungiri și trecerea direct la executarea penalty-urilor după 90 de minute.

Eroul lusitanilor în runda anterioară cu Slovenia nu a mai putut scoate nimic de această dată, pentru că toți cei cinci francezi desemnați au executat impecabil. A ratat în schimb Joao Felix care a lovit bara din stânga lui Maignan și astfel a pus capăt parcursului lui Cristiano Ronaldo la EURO 2024, care termină în premieră un turneu continental fără gol marcat.

Franța în schimb merge mai departe într-o semifinală cu Spania, echipă care are și capacitatea ofensivă dar și vulnerabilitățile defensive care să îi strice într-o direcție sau în alta abordarea pramatică fără precedent.

Portugalia - Franța 0-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Portugalia - Franța

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Portugalia - Franța 0-0

Portugalia
Șuturi Portugalia
  • Total: 15
  • Pe poartă: 4
60-40
Posesie (%)
  • Portugalia
  • Franța
Franța
Șuturi Franța
  • Total: 20
  • Pe poartă: 5
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
15
20
Șuturi pe poartă
4
5
Șuturi pe lângă poartă
5
9
Șuturi blocate
6
6
Faulturi comise
8
13
Cornere
11
4
Ofsaiduri
1
2
Cartonașe galbene
1
1
Parade portar
5
4
Total pase
869
587
Pase completate
815
536
Acuratețe pase
94%
91%