EURO 2024
Portugalia
Portugalia
00
Slovenia
Slovenia

Portugalia – Slovenia 0-0. Trei povești într-una singură: lacrimile lui Cristiano, duelul celor doi fabuloși portari și o serie epică de penalty-uri

Portugalia a învins Slovenia la lovituri de departajare în optimile EURO 2024 după un meci dramatic în care Cristiano Ronaldo a ratat un penalty în minutul 105 iar Sesko a ratat de două ori singur cu portarul Diogo Costa, eroul lusitanilor.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
2 iulie 2024
Diogo Costa l-a blocat pe Sesko si a trimis la penalty-uri meciul Portugalia - Slovenia de la EURO 2024
Diogo Costa l-a blocat pe Sesko si a trimis la penalty-uri meciul Portugalia - Slovenia de la EURO 2024

Nu se întâmplă prea des ca un meci terminat 0-0 să intre în istorie, însă Portugalia – Slovenia va rămâne peste ani unul din duelurile memorabile de la EURO 2024 datorită dramatismului ieșit din comun pe trei planuri distincte: duelul de la distanță al celor doi portari aflați în formă de grație, povestea lui Cristiano Ronaldo care a terminat meciul cu lacrimi de bucurie după ce în timpul jocului plânsese pe teren și fusese consolat de toți coechipierii pentru un penalty ratat după o serie lungă de alte șanse irosite, iar în final o serie inedită de penalty-uri unde Diogo Costa a devenit primul portar din istorie care apără toate cele trei execuții ale adversarilor pentru o calificare epică a Portugaliei în sferturile de finală și o întâlnire de gradul trei cu Franța.

Într-un Campionat European cu o abordare ultra conversatoare a anumitor selecționeri care s-au ferit să facă schimbări drastice deși jocul le-ar fi impus, prezența lui Cristiano Ronaldo timp de 120 de minute pe teren a părut la un anumit moment dat contraproductivă. Probabil este un lucru ușor de criticat din afară din poziția observatorului neutru și pragmatic, dar în realitate Cristiano este o adevărată instituție pentru fotbalul portughez și există agumentul moralității de a arăta respect maxim acestui fotbalist până în momentul în care va decide el însuși să renunțe, în detrimentul rezultatului sportiv imediat. Ar fi de înțeles, într-un sens romantic altfel greu de întâlnit în secolul 21, ca Portugalia să sacrifice un turneu final de dragul omului care timp de 20 de ani i-a adus atâtea satisfacții prin performanțele sale individuale, indiferent că vorbim strict despre echipa națională cu care a cucerit un titlu european și ediția inaugurală a Nations League sau cele individuale, mai cu seamă cele cinci trofee Champions League și cele cinci Baloane de Aur. Pragmatic însă, Cristiano a fost astăzi mai mult o vulnerabilite decât un punct de forță pentru naționala portugheză, care ar fi fost eliminată de la EURO dacă nu ar fi avut în Diogo Costa un înger salvator.

După cum au titrat spaniolii de la AS imediat după meci, „Portugalia a jucat pentru Cristiano, Roberto Martinez a jucat pentru Cristiano, coechipierii au jucat pentru Cristiano, Cristiano însuși a jucat pentru Cristiano, totul s-a învârtit în jurul lui și al șansei de a rescrie istoria printr-un gol care l-ar fi diferențiat o dată în plus de toți ceilalți, acum devenind singurul marcator la șase turnee EURO diferite”.

Patru din cele cinci șuturi pe poartă ale Portugaliei în acest meci i-au aparținut lui Cristiano însă a fost imposibil să îl învingă pe Jan Oblak, inclusiv dintr-un penalty obținut de Diogo Jota în minutul 105, iar senzația a fost că mașina timpului ne-a întors la duelurile epice din La Liga și Champions League începând cu anul 2016 în care slovenul a devenit titular la Atletico Madrid. Doar că acele dueluri aveau de regulă rezultat opus. Odată cu trecerea minutelor a fost evidentă frustrarea crescândă a lui Ronaldo și senzația de obsesie pentru marcarea unui gol la acest EURO, care totuși nu explică assistul pentru Bruno Fernandes din meciul cu Turcia din poziție în care el însuși putea să înscrie cu ușurință. Faza respectivă l-a prezentat pe Cristiano ca om pus în slujba echipei, fapt ce oferea o șansă suplimentară Portugaliei în încercarea de a câștiga un nou titlu. După meciul cu Slovenia apar semne de întrebare, așa cum ar trebui să aibă însuși Cristiano în legătură cu viitorul său la echipa națională.

Nu este singurul exemplu. Pepe a devenit la acest turneu cel mai vârstnic jucător care a evoluat vreodată la un Campionat European, dar dacă în cazul lui Roger Milla era în regulă să joace la un Mondial la 43 de ani, pentru un fundaș central situația este mult mai dificilă. Lent în alergare, Pepe a fost depășit în viteză în minutul 61 de Sesko care a scăpat singur spre poartă, dar finalizarea de amator l-a salvat în acea fază pe Diogo Costa.

Faza s-a repetat și în prelungiri. Același Pepe, același Sesko pe contră, de această dată cu o finalizare mai bună dar nu suficentă pentru a-l bate pe Costa. Emoții mari în ambele tabere, Sesko pentru sloveni care au fost la câțiva milimetri de calificarea în sferturi la chiar prima lor ieșire din grupe la un turneu major, de partea cealaltă pe Cristiano căruia sigur i-a înghețat sângele în vine când a înțeles căt de costisitoare putea fi ratarea sa de la punctul cu var. Așa s-a ajuns la penalty-uri.

Neșansa slovenilor a fost să execute primii, iar Costa l-a blocat pe Ilicic. Presiunea nu a fost așadar la fel mare pentru Cristiano, care și-a asumat prima lovitură pentru lusitani și a tras perfect, lângă bară, nu însă fără emoții după ce lui Oblak a ghicit și de această dată colțul. De aici totul s-a transformat în „Diogo Costa show”, cu intervenții la penalty-urile lui Balkovec și Verbic, iar dincolo Bruno Fernandes și Bernardo Silvo și-au făcut treaba și au calificat Portugalia în sferturi, transformând lacrimile amare din timpul meciului în lacrimi de fericire și eliberare.

Urmează Cristiano vs Mbappe, un duel al generațiilor în care ne așteptăm ca lusitanul să apară titular și cu dorință de revanșă dacă nu cumva el însuși va resimți povara celor 120 de minute de astăzi, fizică și emoțională. Jos pălăria pentru respectul care i se arată la echipa națională, nu putem să nu ne amintim de durerea pe care noi înșine am simțit-o în momentul retragerii lui Hagi, însă dacă respectul este reciproc ar trebui să avem parte de o renunțare la echipa națională după acest turneu, indiferent cum se va termina el pentru portughezi.

Slovenia pleacă acasă îndurerată, pentru că astăzi a fost aproape de sferturile de finală într-un turneu în care nu a bătut pe nimeni. Am criticat-o în meciul său inaugural cu Danemarca în care am catalogat drept „capcană otrăvită” fotbalul său defensiv, care două săptămâni mai târziu capătă alte valențe după alte trei jocuri în care nici Serbia, nici Anglia și nici Portugalia nu au fost în stare să o învingă. Este ea însăși o poveste frumoasă în felul său la acest Campionat European, însă pentru binele fotbalului nu putem decât să ne bucurăm de progresul Portugaliei și al lui Cristiano Ronaldo.

Portugalia - Slovenia 0-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Portugalia - Slovenia

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Portugalia - Slovenia 0-0

Portugalia
Șuturi Portugalia
  • Total: 20
  • Pe poartă: 6
72-28
Posesie (%)
  • Portugalia
  • Slovenia
Slovenia
Șuturi Slovenia
  • Total: 10
  • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
20
10
Șuturi pe poartă
6
2
Șuturi pe lângă poartă
8
6
Șuturi blocate
6
2
Faulturi comise
8
17
Cornere
11
4
Ofsaiduri
4
6
Cartonașe galbene
1
5
Parade portar
2
6
Total pase
771
306
Pase completate
680
188
Acuratețe pase
88%
61%