Gerard Houllier a încetat din viață la vârsta de 73 de ani

Principalele știri ale zilei

Gerard Houllier a încetat din viață la vârsta de 73 de ani

Lumea fotbalului mondial este din nou în doliu, după ce fostul manager Gerard Houllier a încetat din viață la vârsta de 73 de ani după o operație la inimă.

Cunoscut mai cu seamă pentru succesele pe banca lui Liverpool și Olympique Lyon, Houllier a mai antrenat la Lens și Paris Saint-Germain înainte să devină selecționer al Franței în 1982. Mandatul său la cârma naționalei a fost scurt după ratarea calificării la EURO 84, însă a rămas să lucreze pentru a pregăti naționalele U-18 și U-20.

În 1988 a semnat cu Liverpool pentru un mandat de co-antrenor alături de Roy Evans, însă după demisia acestuia trei luni mai târziu a devenit manager deplin și a reconstruit echipa, alături de care avea să câștige în 2001 Cupa UEFA, Supercupa Europei, FA Cup și Cupa Ligii.

A fost supus unei prime intervenții chirurgicale pe cord în aprilie 2001 după ce a simțit dureri în piept în timpul unui meci cu Leeds, însă a revenit pe bancă și a rămas pe Anfield până în 2004 când a fost înlocuit cu Rafa Benitez.

Un an mai târziu a preluat-o pe Lyon alături de care a câștigat două titluri în Franța dar a avut performanțe mediocre pe plan continental.

După o nouă perioadă petrecută la Federația Franceză, a revenit în Anglia în septembrie 2010 la Aston Villa cu care a semnat un contract pe trei sezoane, însă a fost spitalizat în luna aprilie pentru probleme cardiace și a trebuit să renunțe la finalul sezonului, acela fiind finalul carierei sale de antrenor. După retragere a rămas în fotbal cu diverse funcții în cadrul concernului Red Bull, iar în această toamnă preluase rolul de director tehnic la echipa feminină a clubului Olympique Lyon.