Xavi, mulțumit de repriza a doua a Barcelonei în remiza cu Rayo Vallecano

Declarații ale lui Xavi Hernandez și opinia despre posibilul penalty la Raphinha, după meciul Rayo Vallecano - Barcelona 1-1

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
25 noiembrie 2023
Xavi Hernandez, în timpul unei conferințe de presă ca antrenor al echipei FC Barcelona
Xavi Hernandez, în timpul unei conferințe de presă ca antrenor al echipei FC Barcelona

Xavi Hernandez s-a arătat mulțumit de evoluția din repriza secundă a meciului Rayo Vallecano – Barcelona 1-1 și consideră că echipa sa merita mai mult din acest joc, dar vorbește despre necesitatea unei schimbări de mentalitate pentru câștigarea titlului.

Ca în multe cazuri din acest sezon, antrenorul Barçei a văzut un meci cu două reprize diferite: „În prima parte am dominat dar nu am avut agresivitatea necesară pentru a ne impune, în a doua am dominat și am avut multe ocazii și am fi meritat mai mult”.

Explicația lui Xavi pentru remiza din Vallecas este „mentalitatea”: „nu am știut să ieșim în prima repriză cum am făcut-o în a doua, iar în fotbalul modern totul se schimbă în funcție de echipa care deschide scorul. Când suntem conduși și trebuie să revenim totul devine mult mai dificil. Repriza a doua a fost mult mai bună și acesta este drumul de urmat. Problema este însă că deja eram împotriva curentului. Dacă am fi ieșit de la început cu aceeași atitudine pe care am avut-o după pauză, istoria ar fi fost alta. Trebuie să facem de la început ce am făcut în repriza a doua”.

„Trebuie să fim autocritici”, a mai spus Xavi, un lucru pe care îl tot repetă de vreo șase săptămâni dar la care echipa nu pare să reacționeze. „Trebuie să îmbunătățim multe aspecte și să dăm mai mult dacă vrem să câștigăm trofee”. Motivul lipsei mentalității potrivite? „Sezonul trecut am câștigat campionatul și supercupa și la nivel subconștient acest lucru provoacă relaxare, dar acest lucru nu este admisibil ci trebuie să dăm mai mult”.

„Nu caut scuze, iar dacă nu am câștigat acest meci a fost din cauza primei reprize”, a mai spus Xavi, care nu s-a ferit să comenteze și faza polemică din finalul meciului când Barcelona a avut o solicitare de penalty la care VAR-ul nu a intervenit. „Dacă mă întrebați pe mine, cred că penalty-ul la Raphinha este clar. Iar la golul de 1-0 asistentul mi-a spus că, în opinia sa, offside-ul pozițional ar fi trebuit sancționat. Nu am avut noroc, dar nu există scuze”.

În ceea ce privește revenirea lui Frenkie de Jong după 63 de zile de absență, Xavi a spus că „s-a văzut că nu are jocuri în picioare, dar a arătat bine. Este un jucător fundamental pentru noi, care ne oferă ritm și mult mai mult. Azi am adus mingea în joc foarte bine, iar un mare merit pentru asta îi aparține”.