Campionatul Mondial , 13 decembrie 2022, ora 21:00
ArgentinaArgentina
30
CroațiaCroația
Lionel Messi 34 (pen)
Julián Álvarez 39
Julián Álvarez 69
 
 

Argentina – Croația 3-0. Messi și Alvarez decid prima semifinală a Campionatului Mondial 2022

Messi și Alvarez au decis meciul Argentina - Croația, prima semifinală a Campionatului Mondial 2022

Cronica meciului Argentina - Croația, scor 3-0, decis de magicul Messi cu un gol și o pasă de gol și letalul Julian Alvarez cu o dublă în semifinalele CM 2022

David Petre, 1 ianuarie 1970

Peste ani, probabil că nu ne vom aminti detaliile primei semifinale a Campionatului Mondial 2022. În general semifinalele sunt mai ușor date uitării, dacă nu cumva oferă rezultate spectaculoase (cum a fost cazul meciului Brazilia – Germania din 2014), momente de maximă tensiune sau vreun eveniment ieșit din comun, însă Argentina – Croația nu a avut parte de nimic din toate acestea. Două erori defensive ale croaților au rezolvat meciul încă înainte de pauză, iar finalul a fost atât de liniștit încât selecționerul argentinian Lionel Scaloni și-a permis în ultima parte să acorde minute ultimilor trei jucători de câmp care încă nu jucaseră în Qatar, Paulo Dybala, Juan Foyth și Angel Correa. Aparent o formalitate pentru Argentina, care face pasul spre a doua finală de Campionat Mondial în opt ani și care va avea șansa să îi împlinească lui Lionel Messi visul interzis de golul lui Mario Gotze în prelungirile din 2014.

Messi a muncit ca un nebun pentru acest vis. În prima parte a meciului l-am văzut coborând în apropierea propriului careu să ajute la o aruncare de la margine, apoi a revenit de multe ori în propria jumătate pentru a limpezi jocul de pase, a atacat în dreapta, a atacat în stânga, a atacat pe centru. A făcut încă o dată un joc complet și a fost recompensat cu un gol (din poate cel mai sigur executat penalty în întreaga sa carieră) și cu un assist după o fază fenomenală. Nu mai are explozia de odinioară dar are același dribling ucigător dintotdeauna și în plus o ambiție pe care la acest turneu nu am văzut-o la niciun alt jucător. Messi a venit în Qatar cu un singur obiectiv și, indiferent de obstacolele întâlnite pe parcurs, a tras mereu echipa după el spre succes.

Croația avea patru remize în cele cinci meciuri de la acest turneu final și făcuse față (cu noroc, ce-i drept) Belgiei și Braziliei, însă nu putut face față și perechii Messi – Alvarez. A fost trădată de apărare, punctul său forte la acest turneu, iar atacul nu a avut puterea să repare. Egalase Japonia, egalase și Brazilia, dar în fața Argentinei nu a expediat un șut pe poartă decât când era deja condusă cu trei goluri diferență. A avut o ocazie să marcheze un gol de onoare dar n-ar fi putut mai mult de atât, iar senzația și așa este că prin atingerea acestei semifinale și-a depășit cu mult posibilitățile actuale. Rămânem cu imaginea tristeții lui Modric, liderul care, ca și Messi, a făcut în acest joc tot ce ținuse de el, dar fără a putea fi decisiv pentru ca echipa sa să lupte pentru a doua oară la rând pentru Cupa Mondială.

Planul de joc al Croației nu a fost rău: a încercat prin posesie și presiune în jumătatea adversă să limiteze jocul de pase al Argentinei. A mers la început, dar condiția necesară era să fie evitate mari erori defensive, mai ales la mingile lungi sau diagonalele Argentinei. Arabia Saudită făcuse bine asta, dar Croația nu a reușit. O minge lungă jucată de la jumătatea terenului pe lista de reacție a lui Lovren care nu a făcut pasul la offside l-a lansat în cursă de Julian Alvarez și, chiar dacă finalizarea acestuia a fost slabă, a avut noroc cu intervenția tardivă a portarului Livakovic care l-a doborât după ce mingea plecase deja fără intensitate spre poartă. Penalty, iar Messi a tras necruțător pentru 1-0 la prima mare situație de gol a meciului.

Croația nu a apucat să reacționeze, pentru că foarte repede a picat și golul doi. Alvarez s-a mai lansat o dată spre poartă, de această dată pe un contraatac inițiat de Messi, două intervenții hilare ale lui Juranovic și Sosa mai mult l-au ajutat decât să îl încurce, iar ajuns în fața lui Livakovic a marcat al treilea său gol la acest Mondial. Descumpănită, Croația putea lua golul trei încă înainte de pauză: Mac Allister a câștigat duelul aerian la o lovitură de colț, dar Livakovic a reușit să scoată de lângă bară cu un reflex uluitor.

Argentina condusese în ambele meciuri eliminatorii cu 2-0 și de fiecare dată a avut probleme la acest scor, de aceea a existat senzația că meciul s-ar putea totuși reaprinde în minutul 62 când jucătorii săi s-au încurcat reciproc în propriul careu la o fază fixă, chiar dacă nu a fost o ocazie propriu-zisă. Și în acest punct al meciului a ieșit la iveală geniul lui Messi, care a luat o minge de la zece metri de jumătatea terenului și nu s-a mai oprit cu ea decât în apropierea porții, după ce l-a întors pe toate părțile pe Gvadriol, cel mai lăudat fundaș de la acest turneu final. La mingea așezată ideal pe șase metri a venit din nou Julian Alvarez, atacantul a cărui titularizare reprezintă marea inspirație a lui Lionel Scaloni la acest turneu final, omul cu 7 goluri marcate în opt meciuri ca titular la echipa națională, tânărul de 23 de ani neîmpliniți sosit în această vară în Europa și căruia Pep Guardiola îi acordă din ce în ce mai multă încredere la Manchester City unde are, de asemenea, 7 goluri marcate.

În fața magiei lui Messi și a exploziei lui Alvarez, tot ce a putut face Croația a fost să își creeze în sfârșit o ocazie după o nouă fază fixă la care Lovren a ajuns cu o fracțiune de secundă prea târziu pentru a împinge mingea în poartă. Ar fi fost o palidă consolare pentru miile de fani croați care s-au strâns la Zagreb pentru a urmări împreună un meci pentru istorie. A fost în schimb revanșa perfectă pentru Argentina care pierduse tot cu 3-0 meciul împotriva Croației din grupele Mondialului 2018, iar Messi și ai lui fac un pas ferm spre finala de duminică în care vor da piept cu învingătoarea celeilalte semifinale, Franța – Maroc.

Argentina - Croația 3-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Argentina - Croația

 • 23
  Martínez
 • 26
  Molina
 • 13
  Romero
 • 19
  Otamendi
 • 3
  Tagliafico
 • 7
  de Paul
 • 5
  Paredes
 • 24
  Fernández
 • 20
  Mac Allister
 • 10
  Messi
 • 9
  Álvarez
 • 19
  Sosa
 • 20
  Gvardiol
 • 6
  Lovren
 • 22
  Juranović
 • 8
  Kovačić
 • 11
  Brozović
 • 10
  Modrić
 • 4
  Perišić
 • 9
  Kramarić
 • 15
  Pašalić
 • 1
  Livaković

Argentina (4-4-2)

JucătorNota
       ⇄ 
2. Juan Foyth (86')6.7
       ⇄ 
14. Exequiel Palacios (74')6.2
       ⇄ 
25. Lisandro Martínez (62')6.6
       ⇄ 
15. Ángel Correa (86')6.6
       ⇄ 
21. Paulo Dybala (74')7.0

Croația (4-3-3)

JucătorNota
19. Borna Sosa6.2
       ⇄ 
18. Mislav Oršić (46')6.3
       ⇄ 
7. Lovro Majer (81')6.7
       ⇄ 
16. Bruno Petković (50')6.3
       ⇄ 
13. Nikola Vlašić (46')6.9
       ⇄ 
14. Marko Livaja (72')6.5

Statisticile meciului Argentina - Croația 3-0

Șuturi Argentina
 • Total: 9
 • Pe poartă: 7
39-61
Posesie (%)
 • Argentina
 • Croația
Șuturi Croația
 • Total: 12
 • Pe poartă: 2
Total şuturi (inclusiv blocate)
9
12
Şuturi pe poartă
7
2
Cornere
2
4
Ofsaiduri
1
0
Cartonaşe galbene
2
2
Cartonaşe roşii
0
 
 
0
Faulturi comise
15
8
Total pase
399
608
Pase reușite
333
532