Campionatul Mondial , 26 noiembrie 2022, ora 21:00
ArgentinaArgentina
20
MexicMexic
Lionel Messi 64
Enzo Fernández 87
 
 

Argentina – Mexic 2-0. Messi își salvează naționala de un nou derapaj la Campionatul Mondial din Qatar

Lionel Messi a marcat primul gol al meciului Argentina - Mexic de la Campionatul Mondial 2022

Argentina - Mexic a fost 2-0, la capătul meciului cu cele mai multe faulturi de la Campionatul Mondial de Fotbal, decis de două execuții individuale fabuloase ale lui Messi și Enzo Fernández

David Petre, 27 noiembrie 2022

Victoria Argentinei, obținută într-un mod chinuit, poate fi analizată în două moduri. Pe de o parte este rezultatul în sine, care nu doar că păstrează Argentina în cursa pentru calificarea în optimile de finală dar îi și garantează câștigarea gupei în cazul unei victorii cu Polonia și astfel evitarea părții de tablou cu Franța și probabil Anglia în optimi și sferturi. Pe de altă parte este senzația de chin permanent în fața unei echipe a Mexicului care nu a făcut nimic deosebit ci doar a alergat mult pentru a bloca pasele Argentinei și culoarele de pătrundere spre propria poartă, genul de prestație care nu te îndreptățește să speri la un traseu foarte lung în faza eliminatorie indiferent de culoare, un deja vu din partea albiceleștilor după evoluția lor din urmă cu patru ani în Rusia.

În cazul Argentinei, probabil potrivit este să iei aspectele pozitive ale unui meci, pentru că echipa pare dependentă mai degrabă de încredere decât de mijloacele tehnice sau tactice. Știm de la Copa America și din Finalissima că acestea nu îi lipsesc, însă este suficient să vezi cât de mult plumb a turnat înfrângerea din meciul cu Arabia Saudită în picioarele albiceleștilor pentru a înțelege că moralul este piatra de căpătâi a acestei echipe. Egalul nu scotea Argentina din cursă (deși îi reteza speranțele la primul loc), așa că ar fi fost de presupus că echipa va ieși să își facă jocul așteptat și să își revalideze în acest mod speranțele la drumul spre finală. În schimb Argentina s-a prezentat ca o echipă cu securea deasupra capului, blocată mental și incapabilă să dezvolte un joc de pase eficient, chiar dacă la număr acestea au fost la un nivel corespunzător.

Când joci împotriva unei echipe care se apără aglomerat, cheia este să te miști permanent și să cauți să te eliberezi din marcaj, însă dacă despre Messi știm că în majoritatea timpului merge pe teren și că acest lucru îi permite să dezvolte sprinturi năucitoare, este greu de înțeles de ce nici colegii săi nu s-au zbătut să își găsească poziții libere. Fiecare dintre oamenii de atac a stat în umbra adversarului direct, astfel încât a fost nevoie în permanență de o atingere în plus înainte de a da drumul la minge și de aici a rezultat un joc gâtuit de pase, Argentina reușind până la final doar cam jumătate din câte completase Spania în meciul cu Costa Rica.

În plus jocul a avut parte de multe întreruperi, acesta fiind meciul cu cele mai multe faulturi din Qatar 2022. Nu doar faulturi simple de joc, ci în multe cazuri intrări hotărâte care au generat stopări considerabile ale jocului, reducându-i și mai mult fluiditatea. Dacă vreunul din meciurile de la acest turneu final ar fi avut nevoie de un timp suplimentar generos acesta era, însă în finalul celor două reprize s-au acordat doar câte șase minute. Poate spre folosul spectatorului neutru, care oricum vedea doar chin și suferință.

Din fericire pentru Argentina, a ieșit la rampă Leo Messi. O singură dată a găsit un spațiu în apropierea careului advers și l-a exploatat imediat cu un șut de la distanță care l-a surprins nepregătit pe veteranul Memo Ochoa. Jucătorii au mers în fața spectatorilor și au sărbătorit îndelung, un semn de eliberare care argumentează suplimentar ideea că statutul lor mental era serios șifonat înainte de acest meci.

Argentina jucase oricum mai bine în a doua repriză decât în prima, iar assistul a venit de la Angel di Maria, singurul care crease ceva dezechilibru în acțiunile din banda dreaptă. La 0-1 Mexicul a ieșit la joc dar nu a avut vreun plan coerent, astfel încât Argentina a fost scutită de emoțiile unui gol egalizator care probabil că i-ar fi scurtat din nou moralul. În schimb Enzo Fernández a făcut 2-0 cu execuție fabuloasă grație căreia Messi și-a trecut în cont și un assist, iar Argentina a câștigat cu un scor bun un meci care pentru ea va fi poate temelia unei performanțe, dar care în memoria noastră nu va dăinui mult timp.

Argentina, sigură de calificare cu o victorie în ultimul meci; Mexicul depinde de rezultate

De acum socotelile sunt simple în grupa C. Cu o victorie în ultimul meci Argentina trece peste Polonia și Mexic și își asigură locul 1 dacă Arabia Saudită nu câștigă cu cel puțin două goluri mai mult în fața Mexicului. Un egal o menține în spatele Poloniei și îi este suficient pentru calificarea de pe locul 2 doar dacă și celălalt meci al grupei se termină tot egal. Practic trebuie așadar să caute trei puncte, în fața unei echipe poloneze care și ea este capabilă de o defensivă bună dar care în Milik și mai ales Lewandowski are mai multe argumente în atac decât a oferit Mexicul. Se anunță așadar un duel captivant.

Mexicul rămâne cu un singur punct în grupă, iar șansele sale la calificare sunt condiționate de o victorie cu Arabia Saudită, care i-ar fi suficientă să treacă peste Argentina dacă aceasta pierde cu Polonia. Dacă nu, calificarea sa se va juca la golaveraj, capitol la care momentan stă cel mai prost dar pe care îl îndrepta. Ar putea avea nevoie de acest criteriu de departajare fie pentru a trece de Argentina dacă celălalt meci al grupei se termină egal (situație în care are chiar șanse la primul loc), fie de Polonia dacă aceasta pierde în fața Argentinei.

Argentina - Mexic 2-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Argentina - Mexic

 • 23
  Martínez
 • 4
  Montiel
 • 19
  Otamendi
 • 25
  Martínez
 • 8
  Acuña
 • 11
  Di María
 • 7
  de Paul
 • 18
  G.Rodríguez
 • 20
  Mac Allister
 • 10
  Messi
 • 22
  Martínez
 • 23
  Gallardo
 • 15
  Moreno
 • 3
  Montes
 • 2
  Araujo
 • 26
  Álvarez
 • 18
  Guardado
 • 16
  Herrera
 • 24
  Chávez
 • 10
  Vega
 • 22
  Lozano
 • 13
  Ochoa

Argentina (4-4-2)

JucătorNota
       ⇄ 
26. Nahuel Molina (63')6.3
       ⇄ 
13. Cristian Gabriel Romero (69')6.7
       ⇄ 
24. Enzo Fernández (57')7.5
       ⇄ 
14. Exequiel Palacios (69')6.5
       ⇄ 
9. Julián Álvarez (63')6.7

Mexic (5-3-2)

JucătorNota
       ⇄ 
9. Raúl Jiménez (66')6.6
       ⇄ 
14. Érick Gutiérrez (42')6.5
       ⇄ 
25. Roberto Alvarado (73')6.2
       ⇄ 
21. Uriel Antuna (66')6.6

Statisticile meciului Argentina - Mexic 2-0

Șuturi Argentina
 • Total: 5
 • Pe poartă: 2
59-41
Posesie (%)
 • Argentina
 • Mexic
Șuturi Mexic
 • Total: 4
 • Pe poartă: 1
Total şuturi (inclusiv blocate)
5
4
Şuturi pe poartă
2
1
Cornere
4
2
Ofsaiduri
2
4
Cartonaşe galbene
1
4
Cartonaşe roşii
0
 
 
0
Faulturi comise
15
19
Total pase
528
370
Pase reușite
446
284
Grupa C
#
Echipa
M
V
E
Î
GM
GP
+/-
Pct
1.
Argentina
3
2
0
1
5
2
+3
6
2.
Polonia
3
1
1
1
2
2
0
4
3.
Mexic
3
1
1
1
2
3
-1
4
4.
Arabia Saudită
3
1
0
2
3
5
-2
3

Messi, egalul lui Maradona ca număr de goluri la Campionatul Mondial. Curiozități statistice ale meciului Argentina - Mexic 2-0

 • Lionel Messi a egalat numărul de goluri marcate de Diego Maradona la Campionatul Mondial de Fotbal (8). Mai are nevoie de două pentru a egala recordul all-time al naționalei Argentinei, deținut de Gabriel Batistuta (10).
 • După meciul cu Serbia din 2006, Lionel Messi era, la 18 ani și 357 de zile, cel mai tânăr jucător care a reușit un gol și un assist la Cupa Mondială din 1966 încoace de când se înregistrează astfel de statistici. După acest meci cu Mexic a devenit, la 35 de ani și 155 de zile, și cel mai vârstnic cu o asemenea realizare.
 • Din 1966 încoace, doar brazilianul Rivellino (5) a marcat la Campionatul Mondial mai multe goluri din afara careului decât Messi (4).
 • Andres Guardado a devenit doar al șaselea jucător care evoluează la cinci campionate mondiale diferite și al treilea mexican pe această listă selectă după Rafa Marquez și Antonio Carbajal.
 • Argentina a ajuns la 11 meciuri consecutive fără înfrângeri în fața Mexicului (8 victorii, 3 remize), de la un 0-1 în 2004 la Copa America.