La Liga
FC Barcelona
FC Barcelona
32
Celta Vigo
Celta Vigo
Robert Lewandowski 81
Robert Lewandowski 85
João Cancelo 89
Jørgen Strand Larsen 19
Anastasios Douvikas 76

Barcelona 3-2 Celta Vigo. Cacealmaua lui Xavi, răsplătită cu o remontada improbabilă

David Petre, 23 septembrie 2023

Primele reacții ale presei catalane după Barcelona – Celta Vigo 3-2 se referă la unison la “o noapte magică” și “o remontada de ținut minte”. În realitate nu a fost nimic magic în prestația Barcelonei în comparație cu alte întoarceri într-adevăr istorice de rezultat, iar faptul că acest meci va fi unul memorabil peste ani este doar prin prisma atracției pentru lucrurile ieșite din comun, fapt probat de întoarcerea de rezultat dincolo de minutul 80, care la 0-2 pe tabelă era improbabilă tocmai pentru că părea nemeritată. Istoria nu va reține însă amănuntele, adică prima repriză catastrofală a Barcelonei, bluff-ul teribil al lui Xavi cu schimbările sau imprecizia oaspeților care au avut șanse nenumărate de a duce scorul la proporții jenante pentru catalani.

Cu Joao Felix în mare formă și după două manite consecutive cu Betis și Antwerp, venise momentul ca Barcelona să se lepede în sfârșit de emoții în fața Celtei Vigo, adversar cu care în ultimii cinci ani nu a reușit nici măcar o dată să facă șase puncte, dar care după plecarea considerată rușinoasă a lui Gabriel Veiga în Arabia Saudită începuse îndoielnic sezonul, cu o singură victorie în 5 meciuri împotriva lanternei roșii Almeria, și aceea conturată cu un gol marcat în minutul 87. Stupoare însă pe Olimpicul din Orașul Condal, pentru că Barcelona a fost surprinsă de adversar în toate zonele terenului: atacul cu Ferran Torres în dreapta și Joao Felix în stânga (niciunul extremă pură care atingă linia de margine și nici cu suficient ajutor din partea lateralilor) nu a fost capabil să desfacă apărarea în cinci oameni a Celtei, mijlocul nu a putut asigura o tranziție coezivă între compartimente, iar apărarea, prost așezată și lăsată descoperită, nu a făcut față contraatacurilor pe benzi ale oaspeților.

Într-un interval de doar patru minute (18-22), Celta Vigo a ajuns de trei ori în situație de unu contra unu cu Ter Stegen. Prima oară, în dreapta, Iago Aspas a greșit preluarea și a ratat astfel marea oportunitate, chiar dacă a încheiat faza cu o încercare surprinzătoare de lob care a prilejuit neamțului din poarta Barcelonei o paradă spectaculoasă. A doua oară, în stânga, Jørgen Strand Larsen a fost angajat de Luca de la Torre după o fază confuză și a deschis scorul cu un șut perfect la colțul lung. Iar a treia oară, de această dată în centru, Jonathan Bamba s-a vrut altruist și a încercat o pasă în dreapta când ar fi putut șuta el însuși pentru 0-2.

Abia în acest moment al jocului a avut și Barcelona prima și singura acțiune notabilă din prima repriză, o accelerare pe centru care i-a creat lui Joao Felix culoar de șut expediat însă peste poartă, dar finalul reprizei a aparținut tot oaspeților, care au avut alte două mari situații de a puncta, una rezolvata in extremis de blocajul lui Oriol Romeu și alta ratată în mod incredibil de Luca de la Torre, care nu a prins poarta rămasă goală după ce Stegen intervenise în prima fază la o lovitură de cap.

La 0-1 la pauză și o astfel de desfășurare a jocului, Xavi a mizat totul pe atac, făcând două modificări curioase. Prin intrarea lui Ronald Araújo în locul lui Marcos Alonso s-a trecut la sistemul cu trei fundași, Lamine Yamal a intrat în locul lui Romeu și s-a dus în banda dreaptă, iar Barcelona a jucat cu patru atacanți și cu Joao Cancelo urcat și pe poziție de inter. O astfel de așezare riscantă implica o circulație fără cusur a balonului, iar în lipsa ei Celta Vigo a avut alte două mari ocazii născute din simple pase filtrante ce i-au adus pe rând pe Iago Aspas și Mingueza în poziții bune de gol, însă primul a fost prea lent și a fost ajuns din urmă de Christensen, iar celălalt a avut un șut de fundaș, direct în brațele lui Stegen.

În acest punct al meciului Barcelona putea totuși să egaleze. O recuperare a lui Felix în jumătatea adversă l-a lansat pe culoar pe Ferran Torres, însă șutul în diagonală a trecut la mică distanță de bară. A fost unica mare șansă a catalanilor înainte ca Celta să facă 2-0 în minutul 76 prin Anastasios Douvikas, lansat de Iago Aspas la ultima sa acțiune personală înainte de schimbare.

La 0-2 revenirea echipei lui Xavi părea imposibilă, însă un moment de magie din partea lui Felix a schimbat soarta jocului. Lusitanul a părut să piardă momentul oportun al pasei pe culoar dar a ridicat mingea spectaculos și neașteptat peste apărarea adversă, Lewandowski cu o reluare acrobatică l-a lobat pe Ivan Villar și mingea a intrat în poartă după ce a mușcat din transversală. În doar trei minute Lewa a făcut dubla, servit de această dată de Joao Cancelo cu o minge inteligent întoarsă în mijlocul careului în locul unei pase la bătaie în fața porții, iar la 2-2 căderea Celtei a devenit previzibilă, fiindcă o remiză nu ar fi servit cu nimic oaspeților în raport cu modul autoritar în care controlaseră jocul timp de 80 de minute.

Într-adevăr, Celta și-a pierdut toate reperele, iar Cancelo a ajuns primul în fața porții la o minge centrată ideal de Gavi, cel care intrase pe teren încă din prima repriză după ce De Jong a acuzat probleme îngrijorătoare la unul din genunchi. La 3-2 finalul ar fi trebuit să fie liniștit pentru catalani care au început să plimbe mingea în propria jumătate, însă dintr-o pasă greșită a lui Joao Cancelo s-a născut o neașteptată ocazie a oaspeților, care s-au trezit brusc și au încercat până la fluierul final să recâștige măcar unul din punctele care le fuseseră atât de aproape.

FC Barcelona - Celta Vigo 3-2, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul FC Barcelona - Celta Vigo: Ronald Araújo, primele minute pentru FC Barcelona după 41 de zile

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului FC Barcelona - Celta Vigo 3-2

FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
 • Total: 15
 • Pe poartă: 6
74-26
Posesie (%)
 • FC Barcelona
 • Celta Vigo
Celta Vigo
Șuturi Celta Vigo
 • Total: 13
 • Pe poartă: 7
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
15
13
Șuturi pe poartă
6
7
Șuturi pe lângă poartă
6
4
Șuturi blocate
3
2
Faulturi comise
10
11
Cornere
2
3
Ofsaiduri
2
0
Cartonașe galbene
2
1
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
5
3
Total pase
810
275
Pase completate
739
203
Acuratețe pase
91
74

Meciuri precedente între FC Barcelona și Celta Vigo

2022-2023

 • La LigaLa Liga
  Duminică, 9 oct. 2022
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-0
  Celta Vigo
  Celta Vigo
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 4 iun. 2023
  Celta Vigo
  Celta Vigo
  2-1
  FC Barcelona
  Barcelona

2021-2022

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 6 nov. 2021
  Celta Vigo
  Celta Vigo
  3-3
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Marți, 10 mai. 2022
  Barcelona
  FC Barcelona
  3-1
  Celta Vigo
  Celta Vigo

2020-2021

 • La LigaLa Liga
  Joi, 1 oct. 2020
  Celta Vigo
  Celta Vigo
  0-3
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 16 mai. 2021
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-2
  Celta Vigo
  Celta Vigo

2019-2020

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 9 nov. 2019
  Barcelona
  FC Barcelona
  4-1
  Celta Vigo
  Celta Vigo
 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 27 iun. 2020
  Celta Vigo
  Celta Vigo
  2-2
  FC Barcelona
  Barcelona