EURO 2024
Danemarca
Danemarca
11
Anglia
Anglia
Morten Hjulmand 34
Harry Kane 18

Danemarca – Anglia 1-1. Confirmare nedorită pentru vicecampioana europeană en-titre

Anglia a condus Danemarca dar a tremurat pe final pentru a scăpa cu un punct din al doilea său meci de la EURO 2024.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
20 iunie 2024
Morten Hjulmand a marcat de la mare distanță în meciul Danemarca - Anglia 1-1 de la EURO 2024
Morten Hjulmand a marcat de la mare distanță în meciul Danemarca - Anglia 1-1 de la EURO 2024

Meciul cu Danemarca a adus o confirmare pentru națioanal Angliei și, din păcate pentru ea, nu pe cea de candidată la titlul european, ci de formație debusolată în exprimare, impresie formată după primul meci cu Serbia. Atunci tot existase senzația de soliditate în condițiile în care Serbia nu reușise prea multe din punct de vedere ofensiv, însă astăzi Anglia a suferit în toate compartimentele, s-au văzut erori chiar și la oamenii care de regulă nu greșesc (vezi Declan Rice) și nici banca de rezerve nu a adus vreo îmbunănățire. Anglia a suferit în ultimele 10 minute, iar pe final chiar a tras de timp pentru a nu periclita rezultatul egal, care nici măcar nu îi asigură locul în optimile de finală.

Este de așteptat ca presa engleză să îl facă praf pe selecționerul Southgate, care a insistat cu același prim unsprezece contestat deja de analiști după meciul cu Serbia. Dacă a fost o ambiție a selecționerului să demonstreze că a avut dreptate, atunci perspectivele acestei echipe nu sunt tocmai fericite; dacă a fost însă încă un test care să îi producă niște concluzii definitive și vor veni schimbările, lucrurile poate se vor alinia și va fi iertat și pentru stilul economicos în general, dar și pentru acest meci în care Anglia a fost un „flop”.

Admițând că Trent Alexander-Arnold ar putea să dispară fără mari probleme de lângă Rice la mijlocul terenului, schimbările în față necesită mult curaj. Analizele după meciul cu Serbia au indicat o poziție foarte aproape de tușă (și chiar de colțul terenului) pentru Saka, care nu se suprapune peste ceea ce joacă el în mod obișnuit la Arsenal, iar despre Foden nici nu mai vorbim, pentru că pentru el rolul oferit la acest turneu nu are nimic de-a face cu cel care i-a adus titlul de jucător al anului în Premier League după un sezon minunat la Manchester City. Totul pentru a miza pe Kane în față și pe Bellingham pe post de coordonator, jucători pe care teoretic nu îi poți muta din actualele poziții după tot ce au reușit în ultimul an, dar totodată un bluff teribil să te bazezi pe doar doi oameni, indiferent cât de dezechilibranți ar fi. Kane și-a făcut treaba în meciul cu Danemarca dacă aceasta este să apară pe lista marcatorilor, dar a și trebuit să coboare pentru mingi (la un moment dat ajunsese chiar pe post de mijlocaș dreapta), pentru că sistemul nu îl pune suficient în valoare.

La fel ca în meciul cu Serbia, Anglia a marcat relativ repede, dar fără ca de această dată golul să fie un mare merit. O minge jucată de Walker în careul advers a fost bâlbâită de apărarea daneză, iar Kane a fost la locul potrivit pentru a face ceea ce face de obicei. Apoi Anglia a făcut pasul înapoi, iar acest lucru avea să o coste după un sfert de oră când Morten Hjulmand a prins șutul carierei de la mare distanță, mingea a mușcat bara din dreapta lui Pickford și astfel a fost restabilită egalitatea, spre nemulțumirea portarului englez care va trebui să se întrebe cum a luat gol de atât de departe.

Golul a confirmat un joc bun de la 1-0 încolo al danezilor, care de altfel s-au impus și în statistica șuturilor la poartă (9-5), în cea a șuturilor pe poartă (4-2), dar și la pase, atât ca număr cât și ca acuratețe. Ocaziile clare lipsiseră, însă Anglia păruse vulnerabilă pe fază defensivă.

Southgate nu s-a grăbit cu schimbările, lucru care îi este necaracteristic, totuși Anglia a părut să miște ceva în startul reprizei a doua: o minge lungă pentru Saka a dus la o ocazie interesantă dar o execuție imprecisă cu capul, iar Foden cu un șut de la distanță care a lovit bara a avut o primă apariție notabilă la acest turneu, dar venind dinspre dreapta, nu dinspre stânga unde este pus să joace. Răspunsurile danezilor au fost două șuturi de la distanță, unul al lui Eriksen mult peste poartă și unul bun al lui Damsgaard, care intrase în locul lui Wind.

Între timp Southgate făcuse o primă mutare, aceea cu care își începuse schimbările și contra Serbiei, Gallagher în locul lui Trent. La următoarea serie a făcut trei înlocuiri dintr-un foc, păstrându-l doar pe Bellingham din tot compartimentul de atac inițial: Eze a intrat în locul lui Foden, Bowen al lui Saka, Watkins al lui Kane.

Inițial a părut să funcționeze după ce Watkins a fost lansat bine cu o minge lungă de Bellingham și a ajuns în apropierea porții unde Schmeichel a ieșit bine să îi închidă unghiul, însă avea să fie singura apariție periculoasă a englezilor în noua configurație. În schimb danezii nu au avut vreun complex, Højbjerg și-a încercat norocul prin două execuții de la distanță, o eroare a lui Guehi a dus la o pătrundere promițătoare dar nefinalizată a lui Bah în dreapta, iar la cornerul ce a urmat Christensen a ratat o execuție aparent simplă de pe linia careui mic, trimițând mingea mult peste poartă. O altă minge pierdută în propria jumătate de englezi a mai oferit Danemarcei ocazia unui contraatac în stânga, însă Højbjerg a mai șutat o dată ineficient, păstrând la 1-1 scorul unui meci din care nordicii au lăsat impresia că puteau scoate mai mult.

Danemarca face două puncte în grupă și s-ar putea califica mai departe chiar și cu un egal în meciul următor cu Serbia. Anglia nu tremură pentru poziția în optimi deși nu și-a asigurat-o încă, însă are nevoie de victorie contra Sloveniei pentru a-și asigura primul loc, primul obiectiv important la acest turneu pe care își propune să îl câștige.

Danemarca - Anglia 1-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Danemarca - Anglia

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Danemarca - Anglia 1-1

Danemarca
Șuturi Danemarca
  • Total: 16
  • Pe poartă: 7
51-49
Posesie (%)
  • Danemarca
  • Anglia
Anglia
Șuturi Anglia
  • Total: 12
  • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
16
12
Șuturi pe poartă
7
4
Șuturi pe lângă poartă
4
7
Șuturi blocate
5
1
Faulturi comise
13
5
Cornere
4
2
Cartonașe galbene
3
1
Parade portar
3
6
Total pase
548
528
Pase completate
476
455
Acuratețe pase
87%
86%