EURO 2024
Olanda
Olanda
23
Austria
Austria
Cody Gakpo 47
Memphis Depay 75
Donyell Malen 6 (a)
Romano Schmid 59
Marcel Sabitzer 80

Olanda - Austria 2-3 Strategia lui Rangnick se impune în grupa infernală de la EURO 2024

25 iunie 2024
Share
Austria a câștigat Grupa D de la EURO 2024 după ce s-a impus în fața Olandei pentru prima oară în ultimii 30 de ani
Austria a câștigat Grupa D de la EURO 2024 după ce s-a impus în fața Olandei pentru prima oară în ultimii 30 de ani

Echipele în meciul Olanda - Austria

Slide spre stânga pentru a vedea dispunerile tactice ale echipelor Olanda și Austria și notele jucătorilor

Venită la EURO 2024 cu obiectivul realist de a se bate cu Polonia pentru un loc în optimile de finală, Austria a devenit marea surpriză a fazei grupelor după ce a terminat pe primul loc în fața Franței și Olandei, iar asta după ce începuse competiția cu o înfrângere printr-un teribil ghinion care a făcut-o să își marcheze un autogol cu Franța. Din acel moment a strâns rândurile, și-a îndeplinit obiectivul de a învinge Polonia, iar acum a obținut bonusul după ce a bătut și Olanda, la capătul unui meci spectaculos în care s-a văzut egalată de două ori pe fondul propriilor erori dar de fiecare dată a demonstrat caracter și a revenit rapid în avantaj. Premiul este un adversar teoretic accesibil în prima fază eliminatorie, apoi prezența pe un sfert de tablou poate mai puțin complicat decât în alte cazuri, unde câștigătoarea grupei României nu reprezintă cel mai greu adversar din Europa, oricare ar fi ea.

Olanda depindea de ea însăși pentru a câștiga grupa și avea să beneficieze de un ajutor nesperat și din celălalt meci în care Franța nu a reușit să bată Polonia, însă nu a fost capabilă să obțină măcar remiza suficientă. Se poate consola cu ideea că a evitat locul 2 care ar fi dus-o sigur pe jumătatea superioară unde se află deja Spania, Germania și Portugalia, însă de pe locul 3 va avea un adversar dificil încă din primul tur eliminatoriu, posibil Anglia, iar jocul etalat nu îi oferă multe speranțe. Contra Austriei a arătat o apărare superficială și ușor de depășit, iar în jocul la construcție destul de multe lacune, ceea ce de altfel a dus la shimbarea rapidă a lui Vermeen încă din minutul 35 pe considerente tactice, fapt unic până în acest moment al turneului din Germania.

Jocul inexact al Olandei, dublat de unul similar al Austriei, au dus totuși la un meci spectaculos. Austria a părut să aibă un plan mai bun, lucru de altfel așteptat din partea selecționerului Ralf Ragnick, însă odată depășit gegenpressing-ul s-au deschis găuri mari și în apărarea austriacă, de unde un număr considerabil de ocazii de o parte și de alta. Ceea ce a făcut diferența în cele din urmă a fost lipsa de eficiență a batavilor care au avut în favoarea lor raportul total al șuturilor (12-9), însă în afară de cele două goluri nicio altă minge nu a mai prins spațiul porții, în ciuda pozițiilor favorabile.

Foarte activă încă din start, Austria a deschis scorul rapid. Avusese încă din minutul 2 o ocazie bună după o minge venită din flancul stâng și tot de aici a pornit și faza golului de 1-0, centrarea lui Prass fiind reluată hilar de Malen în propria poartă. Austria nu s-a retras pentru că nu aceasta este filozofia sa de joc, dar nici nu a știut să protejeze bine zona centrală în fața propriei porți și a oferit Olandei într-un sfert de oră două mari ocazii de egalare irosite de Reijnders și Malen. A răspuns printr-un șut bun al lui Sabitzer din afara careului, apoi a avut o ocazie uriașă de a-și dubla avantajul la o minge care l-a găsit pe Arnautovic singur în careul mic, fără reacție însă pentru a relua simplu pe lângă Verbruggen.

A doua repriză a început și mai exploziv decât prima. Nici două minute nu trecuseră până la golul egalizator semnat de Gakpo după pasa în adâncime a lui Xavi Simmons, omul intrat pe teren în minutul 35 în locul lui Vermeen și fără care se pare că Olanda acestor zile nu funcționează. La 1-1 meciul ar fi trebuit să intre în sfârșit într-o zonă de confort pentru echipa lui Koeman, însă Austria a avut alte planuri. O combinație în partea stângă l-a adus pe Florian Grillitsch liber în apropierea liniei de fund, centrarea a venit bine într-un careu rarefiat, iar Romano Schmid a marcat cu capul primul său gol la echipa națională unde a fost promovat chiar de actualul selecționer.

Din nou în dezavantaj, Olanda a trebuit să apese mai tare pe accelerație, iar posesia sa a crescut de la 43% în prima repriză la peste 60 în a doua. A avut nevoie de talismanul său la turneele finale, Wout Weghorst, de această dată nu marcator ci pasator decisiv la trei minute de la intrarea pe teren pentru a doua egalare, reușită de golgheterul Memphis Depay în minutul 75. Mai scurtă însă de această dată, pentru că Sabitzer s-a inserat în spatele lui Van Dijk și a mai adus o dată Austria în avantaj în minutul 80, apoi Baumgartner a avut un gol dintr-o fază asemănătoare dar pe care VAR-ul l-a anulat pentru offside.

Două momente de lentoare în apărarea austriacă au oferit totuși Olandei în prelungiri șansa golului cu care ar fi câștigat grupa. Van de Ven a apărut bine în apropierea porții dar a fost blocat la colțul scurt, iar Gakpo a avut un culoar bun de șut la chiar ultima fază dar și-a prelungit mingea în leteral și a irosit momentul. Ambele echipe merg în optimile de finală și probabil vor fi pe aceeași jumătate de tablou (poziția Olandei pe grilă nu este încă sigură până la finalul celorlalte grupe), dar indiferent de rezultatele ulterioare se poate spune deja că Austria este surpriza frumoasă de la EURO 2024.

Statisticile meciului Olanda - Austria 2-3

OlandaOlanda

Posesie
53%
Acuratețe pase
84%
11
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
9
2
Șuturi pe poartă
5
6
Șuturi pe lângă poartă
1
3
Șuturi blocate
3
10
Faulturi comise
16
5
Cornere
2
1
Ofsaiduri
1
429
Total pase
403
359
Pase completate
316

AustriaAustria

Posesie
47%
Acuratețe pase
78%