La Liga
Osasuna
Osasuna
12
FC Barcelona
FC Barcelona
Chimy Ávila 76
Jules Koundé 45+1
Robert Lewandowski 86 (pen)

Osasuna 1-2 Barcelona. Condiții favorabile pentru catalani, victorie zgârcită

Osasuna - FC Barcelona, scor 1-2. Cronica meciului decis de Lewandowski dintr-un penalty obținut tot de el într-o fază în care gazdele au rămas în inferioritate numerică.

Cronică scrisă de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
04 septembrie 2023
Jules Kounde, gol în meciul Osasuna - Barcelona 1-2
Jules Kounde, gol în meciul Osasuna - Barcelona 1-2

Vizitele Barcelonei pe El Sadar sunt întotdeauna în condiții speciale, dar nu se întâmplă des ca aceste condiții să fie favorabile catalanilor. În septembrie 2023, au fost.

În primul rând Barcelona jucase doar două meciuri în ultimele două săptămâni, în timp ce Osasuna, angrenată în preliminariile Conference League, jucase patru. Așadar un plus de prospețime pentru catalani, în timp ce gazdele s-au văzut nevoite să odihnească mai multe piese de bază.

În al doilea rând, Osasuna tocmai ratase calificarea în grupele competiției europene, iar toate meciurile de pe teren propriu se încheiaseră cu înfrângeri, lucru care a făcut ca publicul local, de regulă foarte înfierbântat, să fie nespus de liniștit.

Iar în al treilea rând, starea gazonului nu a fost de speriat. S-a vorbit în prefața meciului despre un teren prost ca urmare a furtunilor care au luat cu asalt Spania, însă condițiile nu au fost nici pe departe atât de proaste ca în alte situații când Barcelona (sau mai recent Real Madrid) au găsit în lunile de iarnă un pământ bocnă pe care era imposibil să joci fotbal.

Aceste condiții au prefațat pentru Barcelona una din cele mai facile deplasări la Pamplona din ultima vreme, chiar dacă nici în ultimii ani El Sadar nu mai fusese sperietoarea de pe vremuri unde un punct câștigat prețuia cât o victorie.

Și totuși Barcelona nu a fost departe să dea cu piciorul acestei șanse. A avut o triplă ocazie uriașă în minutul 1 dintr-o poziție în care probabil că VAR-ul ar fi detectat offside, apoi încă una irosită de Gundogan zece minute mai târziu și… cam atât până în minutele de final ale primei reprize când a venit cam de nicăieri golul lui Kounde, oarecum nedrept pentru gazde care se apăraseră bine și avuseseră și două bune ocazii rezolvate nu fără dificultate de Ter Stegen.

Boala Barcelonei în mandatul lui Xavi este însă autosuficiența. Pasivitatea catalanilor le-a permis gazdelor să crească în joc, pe teren și-au făcut apariția și piesele de bază menajate în start, publicul și-a găsit și el patosul, iar Osasuna a obținut egalarea în minutul 76 prin Chimy Avila, cu un șut spectaculos care probabil că îi va aduce titlul de golul etapei.

Joao Cancelo era deja pe teren în momentul egalării iar Xavi l-a introdus și pe Joao Felix în căutarea reintrării în avantaj. A găsit-o cu ajutorul fundașului Catena care l-a oprit pe Lewandowski printr-un fault în careu ce i-a adus și cartonașul roșu, iar polonezul a transformat penalty-ul pentru al doilea său gol în acest campionat.

Nici în superioritate Barcelona nu a trăit în liniște finalul de meci, fie fiindcă nu mai are capacitatea de altădată să gestioneze prin posesie astfel de situații, fie fiindcă se încrede prea mult în forța sa defensivă care i-a adus statistici grozave sezonul trecut în La Liga (dar nu și în Europa) și de care râsese Villarreal etapa trecută. De această dată apărarea a rezistat, cu emoțiile verificării unui posibil penalty comis de Inigo Martinez la primul său joc pentru echipa din Orașul Condal, iar Barcelona se întoarce de la Pamplona cu o victorie și cu un bilanț mulțumitor al începutului de sezon, în ciuda unei diferențe față de Real Madrid, cu 7 puncte scoase în deplasări tradițional dificile și cu amintirea că cele pierdute au fost în condiții excepționale, cu un penalty neprimit în prelungirile meciului de la Getafe.

Osasuna - FC Barcelona 1-2, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Osasuna - FC Barcelona: João Cancelo, João Félix, Iñigo Martínez, debut stagional la FC Barcelona

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Osasuna - FC Barcelona 1-2

Osasuna
Șuturi Osasuna
 • Total: 11
 • Pe poartă: 3
30-70
Posesie (%)
 • Osasuna
 • FC Barcelona
FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
 • Total: 9
 • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
11
9
Șuturi pe poartă
3
4
Șuturi pe lângă poartă
2
3
Șuturi blocate
6
2
Faulturi comise
6
16
Cornere
8
5
Ofsaiduri
2
2
Cartonașe galbene
1
3
Cartonașe roșii
1
0
Parade portar
2
2
Total pase
255
649
Pase completate
194
587
Acuratețe pase
76
90

Meciuri precedente între Osasuna și FC Barcelona

2022-2023

 • La LigaLa Liga
  Marți, 8 nov. 2022
  Osasuna
  Osasuna
  1-2
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Marți, 2 mai. 2023
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-0
  Osasuna
  Osasuna

2021-2022

 • La LigaLa Liga
  Duminică, 12 dec. 2021
  Osasuna
  Osasuna
  2-2
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 13 mar. 2022
  Barcelona
  FC Barcelona
  4-0
  Osasuna
  Osasuna

2020-2021

 • La LigaLa Liga
  Duminică, 29 nov. 2020
  Barcelona
  FC Barcelona
  4-0
  Osasuna
  Osasuna
 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 6 mar. 2021
  Osasuna
  Osasuna
  0-2
  FC Barcelona
  Barcelona

2019-2020

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 31 aug. 2019
  Osasuna
  Osasuna
  2-2
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Joi, 16 iul. 2020
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-2
  Osasuna
  Osasuna