A murit Diego Armando Maradona

Principalele știri ale zilei

A murit Diego Armando Maradona

Diego Armando Maradona, una din figurile iconice ale fotbalului mondial, s-a stins din viață la câteva zile după o intervenție chirurgicală pe creier pentru tratarea unui cheag de sânge. Maradona, care pe 30 octombrie împlinise vârsta de 60 de ani, a suferit un stop cardiorespirator în locuința sa din Tigre, unde se recupera după operație.

Maradona și-a început cariera fotbalistică la Argentinos Juniors (1976), unde a evoluat timp de cinci sezoane până la transferul la Boca Juniors cu care a devenit campion al Argentinei. A participat în 1982 la primul său mondial când naționala albicelestă și-a stabilit baza de pregătire în Barcelona, iar clubul catalan a profitat de ocazie pentru a-i obține semnătura. Evoluția sa în cei doi ani petrecuți la formația blaugrana a fost afectată de o gravă accidentare la genunchi și de o hepatită, totuși și-a trecut în palmares trei trofee pe Camp Nou: o cupă a Spaniei, o cupă a ligii și o supercupă.

În 1984 s-a transferat la Napoli, unde avea să rămână până în 1991, timp în care a cucerit două titluri de campion al Italiei (1987 și 1990), o cupă UEFA (1989), o cupă și o supercupă a Italiei. În perioada petrecută la Napoli a devenit campion mondial cu Argentina în Mexic 1986 și vicecampion mondial în ediția găzduită patru ani mai târziu de Italia. Aventura sa în fotbalul italian s-a încheiat cu o suspendare de 15 luni primită după un test pozitiv la cocaină după un meci Napoli - Bari.

A revenit pe teren în 1992 în tricoul Sevillei, unde a rămas doar un an înainte să revină în Argentina, bifând 5 meciuri la Newell's Old Boys și 30 la Boca Juniors. Participarea sa la Mondialul din 1994 a fost întreruptă abrupt de testele antidoping, fiind depistat pozitiv pentru nu mai puţin de cinci substanţe interzise.