La Liga
Alaves
Alavés
01
FC Barcelona
FC Barcelona
Frenkie de Jong 87

Alavés – Barcelona 0-1. Victorie chinuită pentru catalani, care urcă pe 5 în La Liga

David Petre, 24 ianuarie 2022

Xavi încă nu fusese numit oficial pe banca Barcelonei la ora meciului cu Alaves din turul campionatului, însă ar fi trebuit să tragă mai multe învățăminte din experiența precedesorului său, Sergio Barjuan. Pe Camp Nou formația catalană înregistrase cele mai bune cifre ale sale în La Liga în ceea ce privește posesia și șuturile expediate, însă la finele acelui joc de pomină în care condusese cu 1-0 a obținut doar o remiză după ce a fost egalată de formația cu cele mai puține goluri marcate în competiție.

Trei luni mai târziu, cu Xavi pe bancă și cu promisiuni încă nestinse după un meci de supercupă cu Real Madrid în care apăruseră mai multe elemente pozitive, Barcelona s-a complăcut din nou într-o evoluție cenușie în fața lui Alaves și a trebuit să treacă prin emoțiile unei îndelungi verificări din partea arbitrajului video pentru a-i fi validat golul victoriei marcat de Frenkie de Jong în minutul 87. Succesul la scor minim o readuce pe locul 5 al clasamentului la un singur punct în spatele lui Atletico Madrid cu care va da piept etapa viitoare pe Camp Nou, însă jocul nu o recomandă încă pentru pozițiile de Champions League.

Până la semifinala cu Real Madrid lui Xavi i se putuseră găsi circumstanțe atenuante din cauza numeroaselor probleme medicale din lot, însă puține ar fi scuzele pentru jocul modest de la Alaves în care a avut la dispoziție cam toți jucătorii. Dacă îi scoatem din calcul pe Ansu Fati care nu se știe când va mai juca și pe Dembele care probabil nu o va mai face în tricoul blaugrana, doar Gavi (suspendat) și Depay (accidentat) au lipsit dintre piesele importante, iar singura imixtiune în unsprezecele de start a fost Ez Abde într-un atac completat de Ferran Torres și Luuk de Jong.

Xavi a recuperat linia mediană “standard” Pedri – Busquets – Frenkie de Jong iar cifrele statistice s-au adunat din nou în mod disproporționat în favoarea catalanilor, fără însă ca acest lucru să se facă resimțit și pe tabelă. Barcelona a avut o posesie de peste 75% și numeroase fixe printre care 10 cornere, însă singurele situații mari au fost două execuții ale lui Luuk de Jong, prima dintr-o poziție liberă puțin pe lângă poartă la o centrare a lui Pedri în prima repriză, cealaltă după o lovitură liberă la care a înțepat mingea cu vârful ghetei dar nu l-a putut învinge pe Pacheco.

Alaves a avut propriile șanse, cea mai mare dintre ele ratată de Pere Pons în finalul primei reprize cu o minge trimisă direct în brațele lui Ter Stegen dintr-o poziție favorabilă, însă meciul părea să curgă spre un 0-0 care probabil că ar fi produs satisfacție în tribune la aniversarea a 101 ani de la înființarea clubului. A venit însă faza din minutul 87 când Jordi Alba a aruncat bine o minge peste defensiva gazdelor, Ferran Torres a întors-o altruist în fața porții, iar Frenkie de Jong a punctat fără probleme dintr-o poziție liberă pentru golul de trei puncte, validat după o verificare destul de lungă a poziției jucătorului transferat în această iarnă de la Manchester City.

Alaves – Barcelona s-a terminat 0-1, iar catalanii încheie cu victorie o serie de șapte meciuri consecutive jucate în deplasare în campionat, cupă și supercupă. Îi așteaptă acum o pauză de două săptămâni pe care Xavi va trebui să o gestioneze într-un mod inteligent, înainte de o serie dificilă de meciuri în luna februarie în care adversarii for fi Atletico Madrid, Espanyol, Napoli de două ori, Valencia și Athletic Bilbao.

Victorii pe linie pentru FC Barcelona cu Frenkie de Jong printre marcatori. Curiozități statistice ale meciului Alavés - FC Barcelona 0-1

 • Frenkie de Jong a reușit golul cu numărul 11 pentru FC Barcelona, iar formația catalană a câștigat toate cele 10 meciuri în care olandezul s-a numărat printre marcatori.
Alavés - FC Barcelona 0-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Alavés - FC Barcelona: Ez Abde - Luuk de Jong - Ferran Torres, atacul Barçei la Vitoria

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Alavés - FC Barcelona 0-1

Alavés
Șuturi Alavés
 • Total: 4
 • Pe poartă: 1
24-76
Posesie (%)
 • Alavés
 • FC Barcelona
FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
 • Total: 10
 • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
4
10
Șuturi pe poartă
1
4
Șuturi pe lângă poartă
3
3
Șuturi blocate
0
3
Faulturi comise
16
8
Cornere
0
10
Ofsaiduri
3
3
Cartonașe galbene
0
0
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
3
1
Total pase
215
691
Pase completate
131
597
Acuratețe pase
61
86

Meciuri precedente între Alavés și FC Barcelona

2021-2022

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 30 oct. 2021
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-1
  Alavés
  Alavés

2020-2021

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 31 oct. 2020
  Alavés
  Alavés
  1-1
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 13 feb. 2021
  Barcelona
  FC Barcelona
  5-1
  Alavés
  Alavés

2019-2020

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 21 dec. 2019
  Barcelona
  FC Barcelona
  4-1
  Alavés
  Alavés
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 19 iul. 2020
  Alavés
  Alavés
  0-5
  FC Barcelona
  Barcelona

2018-2019

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 18 aug. 2018
  Barcelona
  FC Barcelona
  3-0
  Alavés
  Alavés
 • La LigaLa Liga
  Marți, 23 apr. 2019
  Alavés
  Alavés
  0-2
  FC Barcelona
  Barcelona

2017-2018

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 26 aug. 2017
  Alavés
  Alavés
  0-2
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 28 ian. 2018
  Barcelona
  FC Barcelona
  2-1
  Alavés
  Alavés