Antwerp 3-2 Barcelona Ridicol blaugrana în Champions League
"Ridicol" este un termen subiectiv și ar putea fi considerat dur în legătură cu evoluția unei echipe care avea obiectivul deja împlinit, însă nu rezultatul ci maniera în care a fost obținut este ceea ce surprinde neplăcut la Barcelona după 2-3 la Antwerp, care nu avea niciun punct în grupă la prezența sa de debut în Champions League.
Barcelona venea după un dureros 2-4 cu Girona într-un meci în care nu avusese multe opțiuni, iar deplasarea din Belgia ar fi trebuit să fie o compresă pe rană, motiv pentru care, după cum a relatat presa catalană, însuși președintele Laporta ar fi solicitat utilizarea unora dintre jucătorii de bază, în condițiile în care cel mai probabil Xavi ar fi optat pentru odihnirea lor, deși, orice s-ar spune, nu oboseala este problema echipei. Problema este că tocmai acesti jucători de bază au dezamăgit, iar în loc de pansament este posibil ca efectul să fie contrar, iar rana să se agraveze, spre infecție.
Barcelona a mers la Antwerp cu o echipă hibrid, cu Hector Fort fundaș dreapta și cu o linie de mijloc pe care în mod normal nici într-un meci de pregătire nu ai avea de ce să o folosești, formată din Sergi Roberto (la primul meci din 8 octombrie), Oriol Romeu (pentru care ultimele două titularizări coinciseseră cu meciuri necâștigate) și Fermin Lopez. În schimb cuplul de fundași centrali Christensen - Kounde și un atac în care Yamine Lamal, Lewandowski și Ferran Torres reprezintă la orice oră, în teorie, soluții de bază. Și totuși, meciul în ansamblu a fost un dezastru pentru formația catalană.
Pentru a treia oară în acest sezon, Barça a luat gol în primele două minute. De această dată după o ieșire de cascadorii râsului cu mingea de jos, cu o pasă incomodă a lui Inaki Pena pentru Oriol Romeu care a trimis direct la adversar, Arthur Vermeeren, unul din tinerii jucători pe care chiar Barcelona îi monitorizează și pe care mai mult ca sigur că Mărțișorul nu îl va mai prinde la clubul flamand decât poate sub formă de împrumut după ce va fi vândut în această iarnă. Romeu va rămâne cel stigmatizat după acest gol iar evoluția sa ulterioară nu avea să acopere în vreun fel această mare eroare, ba dimpotrivă, însă în cazul de față vina ar trebui împărțită în mod egal cu portarul, fiindcă pasa dată de acesta era inutilizabilă. A fost al șaselea meci din ultimele șapte în care formația blaugrana a primit primul gol al meciului, excepția fiind jocul cu Atletico.
Barcelona a egalat până la pauză, nu pentru că ar fi avut vreo sclipire, ci pentru că adversarul nu a înregistrat vreo evoluție vizibilă în perioada scursă de la meciul din Catalunya din luna septembrie, pierdut cu 5-0. Ferran Torres a fost autorul golului, însă din linia de atac doar Lamine Yamal a produs un fotbal de o anumită consistență, fără însă vreun semn din partea lui Lewandowski, a cărui formă l-ar recomanda pentru banca de rezerve dacă Barcelona ar avea în acest moment vreo altă opțiune viabilă.
Marile probleme au fost însă în repriza a doua. Întâi un luft ridicol al lui Kounde la doi metri de poartă le-a pus pe tavă belgienilor golul de 2-1, anulat totuși de VAR pentru offside, apoi tot VAR-ul a schimbat din roșu în galben un cartonaș acordat lui Sergi Roberto pentru o intrare peste limita rațiunii în marginea careului advers care ar fi putut avea urmări grave pentru jucătorul advers, iar în cele din urmă Oriol Romeu a mai oferit o pasă la adversar din care Vincent Janssen a făcut 2-1. Între aceste evenimente s-a strecurat și o transversală a lui Lamine Yamal, singura oază de speranță a Barcelonei, care dăduse și un assist de mare calitate la golul egalizator.
Pedri, Joao Cancelo și Gundogan și-au făcut apariția pe teren în minutul 60, dar micul plus de structură în jocul Barçei nu a produs efecte pe tabelă. A făcut-o însă o fază fixă bine executată de Gundi pentru lovitura de cap a lui Marc Guiu, unul din jucătorii care ar fi apărut în mod constant pe foaia de joc a Barcelonei dacă nu ar fi participat la Mondialul U-17 din Indonezia, unde Spania, cu două goluri și un assist din partea sa (dar și cu Hector Font pe teren), a ajuns până în sferturile de finală.
Un 2-2 la final ar fi mascat cumva neajunsurile Barcelonei, însă nici măcar atât nu a putut obține echipa lui Xavi. Antwerp a pus mingea la centru și a mai căscat o falie în apărarea blaugrana, speculată de George Ilenikhena cu un gol simplu pentru o victorie istorică a formației belgiene, prima a flamanzilor în Champions League.
Dincolo de meci, Barcelona a pierdut și bani. 2.8 milioane de euro era suma pusă în joc pentru cele trei puncte, desigur nu o avere pentru bugetul anual, dar totuși aceeași sumă pe care clubul o va primi ca urmare a unui nou parteneriat economic anunțat cu destul de mult fast cu o zi mai devreme. Nimic nu funcționează în această perioadă la gruparea catalană și cu siguranță soluția nu este căutarea de scuze precum cea găsită de Xavi după precedentul meci, că "echipa este încă în construcție" sau cea a lui Ferran Torres după acesta, că "se caută destabilizarea echipei din exterior".