La Liga
FC Barcelona
FC Barcelona
10
Atletico Madrid
Atletico Madrid
João Félix 28

Barcelona 1-0 Atletico Madrid. O oră bună, suferință pe final, dar victorie blaugrana

Meciul Barcelona - Atletico Madrid a fost controlat autoritar de catalani în prima oră, apoi oaspeții au avut ocazii bune de egalare în ultimele 30 de minute.

Cronică scrisă de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
04 decembrie 2023
Barcelona - Atletico Madrid 1-0, printr-un gol marcat de Joao Felix
Barcelona - Atletico Madrid 1-0, printr-un gol marcat de Joao Felix

Timp de o oră, aprigul duel dintre Barcelona și Atletico, echipe aflate la egalitate de puncte, s-a lăsat așteptat. Nimic din spiritul arătat în acest sezon de echipa lui Cholo Simeone, supusă unui adevărat asediu de o echipă a Barcelonei care în puține meciuri din acest sezon a avut o opoziție atât de firavă. În primul sfert de oră formația blaugrana a avut patru ocazii mari și doar lipsa de inspirație la finalizare, cu un mare semn de exclare în dreptul lui Robert Lewandowski, a păstrat scorul alb.

Primul care a apărut într-o situație clară de gol a fost Raphinha când încă nu se scursese primul minut de joc. Un un-doi cu Pedri și un dribling de calitate l-au lăsat pe brazilian singur cu portarul, dar continuarea a fost ceva între șut și centrare și a avut ca efect o minge dusă paralel cu linia porții, spre nimeni.

Apoi a intra în scenă Lewandowski. A avut neșansa ca șutul bun să îi fie blocat după ce fusese angajat de Joao Felix, apoi o minge centrată bine din dreapta l-a lovit în față, apoi a fost găsit singur dar a reluat prost cu tibia din spatele careului mic o centrare a lui Kounde, păstrat în unsprezecele de start dar trecut în dreapta, cu Araujo devenit în centrul defensivei.

Atletico a mai echilibrat jocul după primul sfert de oră, dar tot nu a putut evita golul. L-a marcat renegatul Joao Felix în minutul 28 cu largul concurs al lui Molina, a cărui intervenție nehotărâtă la minge a fost în linia întregii echipe madrilene, în mod neașteptat lipsită de suflu și de ambiție la vizita în Catalunya.

Abia în minutul 36 au avut și oaspeții o situație importantă de gol, o urcare a lui Griezmann fără marcaj în careu, însă De Jong a apărut oportun pentru a bloca șutul ce putea fi periculos. În replică Barcelona și-a mai creat o ocazie prin care să ducă scorul la o diferență mai apropiată de realitatea din teren, însă Joao Felix a finalizat exact în direcția lui Oblak o minge scoasă de Gundogan în fața porții după o succesiune de pase rapide cum nu s-au văzut multe la echipa catalană în actualul sezon.

În concordanță cu ce văzuse la elevii săi, Simeone a făcut trei schimbări încă de la pauză, dar tot Barcelona a fost echipa cu prima mare ocazie a reprizei. Din nou Raphinha a apărut la finalizare, de această dată într-o pătrundere fără opoziție spre interior, dar șutul la colțul lung a lovit bara.

Faza urmatoare a consemnat însă schimbarea situației. Griezmann a urcat din nou în careu de unde nu a putut trage decât în plasa laterală ca urmare a plonjonului bun al lui Araujo, dar de aici Atletico a preluat inițiativa meciului, cu mai multe acțiuni bune dar cu o inspirație la finalizare pe măsura adversarului catalan.

Marea ocazie de egalare a venit dintr-o lovitură liberă, ușor primită de Atletico în minutul 80. Intrat pe teren într-un al doilea calup de schimbări din partea lui Simeone, fostul jucător blaugrana Memphis Depay a tras bine peste zid dar s-a lovit de opoziția lui Inaki Pena, care a plutit spectaculos spre minge și a respins-o cu vârful degetelor în transversală.

Lui Lewandowski i s-a mai făcut o concesie: la capătul unui contraatac Hermoso s-a aruncat sanie în fața lui și i-a lăsat calea liberă spre poartă, dar finalizarea a fost o dată în plus dezamăgitoare, fără precizie. Putea să o coste pe Barcelona în prelungiri când Atletico a avut alte două mari ocazii de egalare: Memphis a pătruns singur dar a întors greșit spre centrul careului de unde defensiva blaugrana a îndepărtat mingea, iar ceva mai târziu Angel Correa a ajuns și el în situație de gol dar a șutat în pieptul lui Inaki Pena, eroul Barcelonei într-un final cu mai multă suferință decât ar fi fost necesar.

A mai fost timp pentru ca echipa lui Xavi să irosească un contraatac într-o largă superioritate numerică, dar a scăpat totuși cu victoria care o readuce pe locul 3 în clasament, la 4 puncte de Real Madrid și Girona, aceasta din urmă următorul adversar al formației blaugrana, tot pe teren propriu, după o săptămână liberă.

FC Barcelona - Atletico Madrid 1-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul FC Barcelona - Atletico Madrid: Unsprezece de start inedit pentru FC Barcelona în meciul cu numărul 20 al sezonului

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului FC Barcelona - Atletico Madrid 1-0

FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
  • Total: 13
  • Pe poartă: 2
59-41
Posesie (%)
  • FC Barcelona
  • Atletico Madrid
Atletico Madrid
Șuturi Atletico Madrid
  • Total: 8
  • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
13
8
Șuturi pe poartă
2
4
Șuturi pe lângă poartă
7
2
Șuturi blocate
4
2
Faulturi comise
17
12
Cornere
7
2
Ofsaiduri
1
4
Cartonașe galbene
5
4
Parade portar
3
1
Total pase
615
425
Pase completate
558
361
Acuratețe pase
91%
85%