La Liga
FC Barcelona
FC Barcelona
10
Espanyol
Espanyol
Memphis Depay 48 (pen)

Barcelona – Espanyol 1-0. Debut cu victorie pentru Xavi

Cronica meciului FC Barcelona - Espanyol, scor 1-0, victorie pentru Xavi la debutul pe banca tehnică a Barçei.

Cronică scrisă de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
21 noiembrie 2021
Debut cu victorie pentru Xavi pe banca echipei FC Barcelona (1-0 cu Espanyol)
Debut cu victorie pentru Xavi pe banca echipei FC Barcelona (1-0 cu Espanyol)

Mandatul lui Xavi pe banca Barcelonei a început cu o victorie favorizată de doi factori: atitudinea pozitivă a jucătorilor și norocul. Atitudinea s-a concretizat printr-un pressing de o intensitate nemaivăzută de pe vremea când noul antrenor încă îmbrăca tricoul blaugrana și o circulație rapidă a balonului care a eliberat jucători din marcajul pe care încercau să îl facă cei de la Espanyol. Norocul, care păruse să îl ocoleasă cu îndărătnicie pe Koeman, i-a adus Barcelonei un penalty pe care alți arbitri (pe teren sau în camera VAR) l-ar fi trecut probabil cu vederea și a evitat goluri în poarta lui Ter Stegen în ciuda a trei ocazii uriașe create de oaspeți după minutul 80.

În schimb, în mod inevitabil s-a manifestat și „greaua moștenire” a pregătirii fizice precare, care a făcut ca jucătorii lui Xavi să piardă constant din energie după o primă jumătate de oră foarte intensă, iar cu bateriile aproape goale spre finalul meciului au apărut și problemele medicale, Busquets, Nico Gonzalez și Mingueza fiind nevoiți să părăsească terenul cu diverse dureri. Este o problemă care a afectat-o pe Barcelona tot sezonul și care nu va fi tocmai simplu de rezolvat, fiindcă pressingul agresiv dorit de Xavi implică fie rularea multor jucători, lucru pe care tehnicianul nu și-l va permite dacă pentru fiecare jucător recuperat se vor rupe alți doi, fie riscul de noi accidentări care ar duce la o ciclicitate nefericită.

La primul său meci ca antrenor al Barcei, Xavi a propus încă din unsprezecele de start un nume nou, puștiul de 17 ani Ilias Akhomach pe care îl remarcase la meciul echipei a doua jucat în pauza FIFA, folosit timp de 45 de minute aripă dreapta și autor al primei mari ocazii a formației blaugrana, un șut peste poartă dintr-o poziție din care ar fi trebuit totuși să deschidă scorul. Puștiul minune Gavi a fost trecut în partea stângă, iar cei doi au confirmat una din caracteristile jocului așteptat din partea lui Xavi, folosirea aripilor „deschise”, cât mai aproape de tușele laterale. Ilias a fost schimbat la pauză cu Abde Ezzalzouli, care a primit astfel mai multe minute decât în precedentele două jocuri prinse la echipa mare și a etalat o tehnică bună, reușind câteva incursiuni interesante.

Pressingul agresiv a ajutat-o pe Barcelona să recupereze rapid balonul, una din cheile jocului dorit de Xavi, iar posesia din prima jumătate de oră a trecut de 75%, nu chiar până la valorile maximale atinse în meciul cu Alaves dar mult mai eficientă în ceea ce privește mingile jucate în careul advers și ocaziile de gol. În prima repriză a lipsit golul, însă acesta avea să vină la scurt timp după pauză dintr-un penalty obținut și transformat de Memphis Depay care a ajuns astfel la 7 reușite în actuala ediție de campionat.

Barcelona începuse însă deja să piardă din energie, iar odată cu trecerea minutelor controlul asupra meciului a fost tot mai subțire, fapt ce a permis adversarului să se apropie tot mai periculos de poarta lui Ter Stegen. Raul de Tomas a avut un șut foarte periculos înainte să șteargă de două ori bara, o dată dintr-o fază fixă și o dată cu o lovitură de cap, și totuși cea mai mare ocazie a lui Espanyol a fost irosită de Dimata, ajuns singur pe linia careului de șase metri de unde a trimis însă imprecis în afara porții imense.

S-a terminat 1-0, o primă victorie pentru Xavi cu care se pune punct unei serii de patru meciuri consecutive în campionat din care se câștigaseră doar 2 puncte, iar acum gândurile se îndreaptă deja spre meciul de marți cu Benfica ce poate asigura formației blaugrana biletele pentru primăvara Champions League.

Serie nefastă pentru Espanyol în meciurile cu FC Barcelona pe Camp Nou. Curiozități statistice ale meciului FC Barcelona - Espanyol 1-0

 • Espanyol a ajuns la 14 înfrângeri consecutive pe Camp Nou și nu a marcat decât în 3 din aceste meciuri.
 • În istoria derby-urilor Barcelonei, acesta a fost al cincilea câștigat de Barça cu 1-0 dintr-un gol din penalty. Kubala în 59, Koeman în 93, Ibrahimovic în 2009 și Messi în 2014 au fost ceilalți care au adus victorii de la punctul cu var.
 • Penalty-ul din minutul 48 a fost primul dictat contra lui Espanyol în actuala ediție de La Liga.
FC Barcelona - Espanyol 1-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul FC Barcelona - Espanyol: Ilias Akhomach, debut la FC Barcelona

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului FC Barcelona - Espanyol 1-0

FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
 • Total: 16
 • Pe poartă: 6
65-35
Posesie (%)
 • FC Barcelona
 • Espanyol
Espanyol
Șuturi Espanyol
 • Total: 12
 • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
16
12
Șuturi pe poartă
6
2
Șuturi pe lângă poartă
4
9
Șuturi blocate
6
1
Faulturi comise
17
9
Cornere
4
4
Ofsaiduri
7
1
Cartonașe galbene
4
2
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
3
5
Total pase
663
344
Pase completate
592
273
Acuratețe pase
89
79

Declarații după meciul FC Barcelona - Espanyol 1-0

Xavi, FC Barcelona: Espanyol este o echipă bună, am avut nevoie de noroc

Cu toții am suferit în final. Nu am dominat ultimele 10-15 minute, Espanyol este o echipă bună care are arme cu care să ne producă daune și am avut nevoie de noroc, dar în final cred că această victorie este meritată. Trebuie să îmbunătățim această manieră de a ataca, să înțelegem mai bine jocul, să exploatăm mai bine spațiile și să concretizăm situațiile de superioritate.

Sergio Busquets, FC Barcelona: Victoria cu Espanyol ne dă multă încredere

Adevărul este că această victorie ne dă multă încredere, este o victorie importantă pentru că situația din clasament este foarte delicată. În linii mari cred că am jucat bine, dar la final jocul a fost pe contre și ei au avut ocazii clare. Orice echipă îți pune probleme, este un campionat foarte echilibrat. Noi trebuie să continuăm să creștem, să avem încredere și să de adaptăm rapid la noile idei, noua filozofie și noul antrenor.

 

Meciuri precedente între FC Barcelona și Espanyol

2019-2020

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 4 ian. 2020
  Espanyol
  Espanyol
  2-2
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Miercuri, 8 iul. 2020
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-0
  Espanyol
  Espanyol

2018-2019

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 8 dec. 2018
  Espanyol
  Espanyol
  0-4
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 30 mar. 2019
  Barcelona
  FC Barcelona
  2-0
  Espanyol
  Espanyol

2017-2018

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 9 sep. 2017
  Barcelona
  FC Barcelona
  5-0
  Espanyol
  Espanyol
 • Copa del ReyCopa del Rey
  Miercuri, 17 ian. 2018
  Espanyol
  Espanyol
  1-0
  FC Barcelona
  Barcelona
 • Copa del ReyCopa del Rey
  Joi, 25 ian. 2018
  Barcelona
  FC Barcelona
  2-0
  Espanyol
  Espanyol
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 4 feb. 2018
  Espanyol
  Espanyol
  1-1
  FC Barcelona
  Barcelona