EURO 2024
Germania
Germania
20
Danemarca
Danemarca
Kai Havertz 53 (pen)
Jamal Musiala 68

Germania – Danemarca 2-0. Havertz și Musiala înving furtuna în drumul spre sferturile EURO 2024

Germania a învins Danemarca în optimile EURO 2024 într-un meci cu trei goluri anulate și o întrerupere de 20 de minute din cauza furtunii.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
30 iunie 2024
Kai Havertz a deschis scorul în meciul Germania - Danemarca 2-0 din penalty
Kai Havertz a deschis scorul în meciul Germania - Danemarca 2-0 din penalty

Meciul Germania – Danemarca a născut discuții aprinse încă din minutul 50, după ce echipa gazdă a primit penalty pentru o minge atinsă cu mâna de Joachim Anderson. Nu decizia luată de centralul englez Michael Oliver după consultarea monitorului video a fost pusă în discuție, ci însuși regulamentul care pedepsește drastic acțiunea involuntară de a atinge cu mâna o minge venită de la foarte mică distanță, când fiind în alergare nu este posibil să ții mâinile lipite de corp și nici nu există timpul necesar de a reacționa pentru ajustarea poziției. Acoperit de regulament, centralul englez a indicat lovitura de pedepsă din care Germania a trecut în avantaj grație execuției impecabile a lui Kai Havertz care a plasat mingea exact lângă bară, făcând inutil plonjonul portarului Kasper Schmeichel care nu s-a lăsat păcălit de fenta inițială a atacantului lui Arsenal și a ghicit colțul.

Pentru Joachim Anderson a fost ghinion absolut, după ce cu doar câteva zeci de secunde mai devreme avusese un gol anulat pentru un offside infim al colegului său, Delaney. Acestea au fost detaliile care au răsturnat într-un scurt interval situația și în cele din urmă au făcut diferența într-un meci echilibrat, în care Germania a fost echipa mai bună dar nu a fost privată de mari emoții.

Nemții începuseră furibund meciul și avuseseră ei înșiși un gol anulat în minutul 3, și aceea o decizie nu tocmai clară după un paravan făcut de Kimmich în atac înainte ca Schlotterbeck să reia puternic cu capul în poartă. Nu se poate vorbi nici acolo de o eroare a centralului, însă prea multe faze în care arbitrul iese în evidență nu pot decât să scadă nivelul de spectaculozitate al unui meci, iar Oliver este cu siguranță unul din oamenii cărora le place să fie vizibili, lucru care avea să se vadă și mai târziu când i-a avertizat, în faze diferite, pe ambii selecționeri.

După anularea golului lui Schlotterbeck, Germania a continuat să atace furibund până la capătul primului sfert de oră, timp în care au expediat 4 șuturi pe poartă, tot atâtea câte a reușit Italia la tot turneul final. Danemarca a fost asfiziată în startul de meci, dar scăpată cu bine a început să iasă periculos pe contraatac și a avut o primă mare ocazie în minutul 21 la o minge lungă pe care Eriksen a prelucrat-o într-un sublim moment de virtuozitate pe lângă Rudiger dar cu care nu a reușit să depășească blocajul acestuia la șut. Maehle cu un șut imprecis din colțul careului mic a semnat următoarea situație a danezilor, înainte ca meciul să fie întrerupt 21 de minute pentru condiții meteo extreme, o grindină de dimensiuni apreciabile dublată de fulgere intense.

Cele două echipe au intrat la cabine iar la revenire au efectuat o nouă încălzire. Probabil că nemții au tratat-o ceva mai serios, pentru că lor le-a aparținut prima mare ocazie la scurt timp de la reluare după ce danezii s-au mișcat prea lent în propriul careul și au permis lovitura de cap a lui Havertz direct în portarul Kasper Schmeichel, însă emoțiile s-au mutat în careul celălalt unde Schlotterbeck a pierdut ca un începător mingea și l-a lăsat în poziție de gol pe Hojlund, care s-a pierdut cu firea și a tras imprecis în plasa laterală. Până la pauză Danemarca a mai instrumentat un excelent contraatac grație unei mingi jucate foarte repede în dreapta de Eriksen, dar mingea lui Delaney în fața porții a fost o idee prea tare și i-a permis lui Neuer să ajungă la timp pentru a respinge din fața lui Hojlund. A fost 0-0 la intrarea pentru a doua oară la cabine, însă danezii aveau un punctaj superior la golurile așteptate în ciuda startului mult mai bun al nemților.

Golul anulat lui Anderson a fost chiar mai rapid decât cel al lui Schlotterbech din prima repriză, marcat la doar două minute de la reluare după un început mai bun al danezilor care nu au vrut să cadă din nou în capcana din prima parte. A durat ceva până când VAR-ul să fie calibrat pentru a-i oferi lui Oliver reluările relevante deși tehnologia semiautomată la offside ar trebui să rezolve fără întreruperi astfel de faze. Cam trei minute ar trecut între bucuria prematură a fundașului lui Crystal Palace și momentul în care avea să atingă mingea cu mâna în careul celălalt, iar golul lui Havertz a dezechilibrat și scorul, dar și meciul.

Havertz putea face imediat 2-0 după o preluare de un rar rafinament care i-a permis să se desprindă dintre doi adversari și să scape singur pe poartă dar care nu a fost dublată și de o execuție decisivă pe măsură, mingea fiind trimisă la o palmă de poartă la colțul lung. În acest moment al jocului Nagelsmann a operat primele modificări și ele au avut un surprinzător caracter ofensiv odată cu introducerea lui Fullkrug, care fusese cerut de o bună parte a presei ca titular în acest meci. Tânărul selecționer al Germaniei încercase însă să surpindă cu rapidul Leroy Sane în unsprezecele de start, din nou dezamăgitor cum fusese și în celelalte partide în care intrase pe parcurs.

Imediat după schimbările lui Nagelsmann, Danemarca a mai avut o situație bună când Hojlund a găsit un nesperat culoar de șut dar a tras pe centrul porții, slab, așa cum a fost întreaga sa prestație la acest turneu final. În schimb Musiala nu a ratat la poarta cealaltă și a marcat al treilea său gol la EURO 2024, iar din acel moment pe teren a mai fost doar Germania, nu mai multe ocazii mari ratate și un gol anulat în prelungiri și cu un raport total al șuturilor pe poartă 9-2, care nu spune însă povestea unui meci dificil în care câțiva milimetri au privat Danemarca de fericire.

Cu bune și rele, Germania este în sferturile de finală și de acum începe cu advărat greul. Cel mai probabil Spania va fi umătorul adversar al nemților, pe o jumătate de tablou unde următorul adversar se va alege dintre Portugalia, Belgia, Franța și Ungaria, un trasel infernal pentru care echipa lui Nagelsmann are nevoie de un joc mai consistent decât a putut face în optimi.

Germania - Danemarca 2-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Germania - Danemarca

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Germania - Danemarca 2-0

Germania
Șuturi Germania
  • Total: 15
  • Pe poartă: 9
55-45
Posesie (%)
  • Germania
  • Danemarca
Danemarca
Șuturi Danemarca
  • Total: 11
  • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
15
11
Șuturi pe poartă
9
2
Șuturi pe lângă poartă
5
4
Șuturi blocate
1
5
Faulturi comise
7
15
Cornere
6
6
Ofsaiduri
4
3
Parade portar
2
7
Total pase
534
439
Pase completate
474
365
Acuratețe pase
89%
83%