Interviu Unai Emery: “Tikitaka este un concept jurnalistic”

Real Madrid - PSG, Neymar, Cavani, Mbappe, noua ordine în fotbalul european - subiectele abordate de Unai Emery într-un interviu acordat cotidianului MARCA

Unai Emery, antrenorul echipei PSG
8 februarie 2018

Cu o săptămână înaintea meciului tur dintre Real Madrid și Paris Saint-Germain contând pentru manșa tur a optimilor de finală ale Ligii Campionilor, tehnicianul Unai Emery a acordat un interviu coditianului MARCA în care vorbește despre acest joc, despre situația lui Neymar și Cavani, despre achitarea clauzelor de reziliere și despre noua ordine în fotbalul european.

Sunteți de acord cu declarația lui Mbappe apărută în MARCA în luna ianuarie că “mergem la Madrid pentru a da un mesaj întregii lumi a fotbalului”?
Da, vom fi în centrul atenției în acea zi. Această partidă ar putea fi, lejer, o posibilă finală. Mesajul este că noi credem în noi înșine și că suntem pregătiți pentru dueluri de acest nivel. Sunt încântat să joc împotriva lui Real Madrid, câștigătoarea a trei din ultimele patru ediții de Champions League. Să ne ridicăm la acest nivel este o mare provocare.

Va fi un duel al vedetelor, dar adevărata luptă se va da la centrul terenului. Verratti de exemplu va fi un jucător important. Ați reușit să îl transformați în “Xavi modern” așa cum ați spus cândva?
Marco are personalitate și ne dorim să și-o sporească, dar nu trebuie să se schimbe. Nu va fi niciodată un jucător care marchează multe goluri, ci un jucător vertical cu capacitatea ultimei și penultimei pase, care poate face diferența pe un spațiu redus. Și este un tip cu mult suflet. Trebuie să continue să se maturizeze la nivel mental pentru a evolua în verticalitate. Se apropie de careu advers, dar nu va fi niciodată un mijlocaș cu multe goluri.

Cum veți regla echipa împotriva lui Real Madrid, cu un trident nenegociabil în față și un mijloc atât de ofensiv cu oameni precum Draxler sau Di Maria?
După plecarea lui Ibra, echipa a încercat să evolueze. Întotdeauna l-am auzit pe președintele [lui Real Madrid] Florentino Perez spunând că pentru a fi cea mai bună echipă din lume trebuie să transferi cel mai bun jucător din lume. Este un bun exemplu pentru echipe cu această forță economică. Madridul a făcut-o, de exemplu, cu Figo. Când am citit în acea și că Realul va achita clauza de reziliere a lui Figo nu mi-a venit să cred. A fost ceva incredibil. În Spania cei de la Real Madrid au abordat întotdeauna lucrurile în această manieră cu Zidane, Cristiano, James… Și Barcelona a făcut-o, plătind de exemplu clauza lui Rivaldo. Această capicitate economică o vedem astăzi în Franța și cred că este ceva pozitiv pentru această țară să profite de banii veniți din Qatar pentru a aduce cei mai buni jucători. Ultimul pas făcut de președintele Al-Khelaïfi a fost aducerea unuia dintre cei mai buni trei jucători din lume, Neymar. Echipa a crescut imens din punct de vedere ofensiv prin transferurile recente, iar acum ține de capacitatea mea să îi dau echilibru. Este o provocare atractivă.

Cum veți juca? Dumneavoastră sunteți unul din spaniolii care au triumfat fără să se identifice cu tikitaka…
Tikitaka este un concept jurnalistic. PSG-ul nostru este una din echipele europene cu cele mai multe pase, undeva la 700-800 pe meci. Sunt puține echipe care fac asta dar nu pun etichete și nici nu îi citesc pe cei care o fac. Ce facem noi este să analizăm bine fiecare meci și să decidem care sunt combinațiile ofensive cele mai potrivite.

Cum ați gestionat “criza penalty-urilor”?
Cu naturalețe, așa cum am făcut-o și pe vremea când eram jucător într-o situație asămănătoare la Lorca. Eram bun prieten cu Aitor Huegen, un jucător cu bun potențial pentru diviziile inferioare. Am fost prieten, apoi i-am fost antrenor. El era executantul de penalty-uri, dar cifrele nu justificau pe deplin acest lucru. Eram prieteni dar am decis că nu va mai executa el și acest lucru l-a deranjat. Încă de atunci am încercat să privesc lucrurile cât mai pragmatic, urmărind eficacitatea. La PSG ambii sunt eficienți. Cavani era cel care executa penalty-rile dar apoi a venit Neymar care este și el un excelent executant. Am avut o discuție și am decis să le împartă între ei, apoi într-o zi am avut anumite dubii, am intervenit, iar astăzi lucrurile sunt cum sunt [brazilianul este executantul obișnuit].

Vorbiți-ne de Neymar. Dumneavoastră nu l-ați antrenat pe Messi. Ați mai văzut un jucător atât de tehnic?
La Valencia am avut jucători precum David Villa, Silva, Albio, Marchena, Baraja… La Sevilla l-au avut pe Rakitic… La venirea la PSG am întâlnit alți jucători de prim nivel. Da, este adevărat că Neymar s-a născut pentru a fi vedetă, nu am avut până acum un jucător ca el și sunt recunoscător pentru șansa de a-l antrena. Neymar a făcut un pariu fotbalistic, ieșind din zona de confort de la Barcelona și trebuie ca acest lucru să fie respectat. Este tânăr, are foarte multă ambiție, iar la PSG este într-o echipă care are toate condițiile pentru a-i pune în valoare strălucirea.

Cum se poate gestiona un jucător de 26 de ani cu un spirit atât de liber precum el?
Are un suflet mare, iar discuțiile pe care le-am avut cu el au fost întotdeauna pozitive. Întotdeuna mi-a spus cu modestie că a venit aici să ajute. În teren are multe responsabilități și acest lucru îi determină uneori un exces de zel pe care trebuie să îl limităm. Când echipa are nevoie să marcheze el este omul care încearcă să vină cu o soluție iar acest lucru nu este întotdeauna bun. Suntem cu toții aici ca să îl ajutăm, să îl facem să se simtă comod și să îi facilităm punerea în practică a talentului. Misiunea mea este să aduc echilibru, dar nu sunt de acord că Neymar este un libertin, are atât capacitate individuală dar și colectivă. Când vezi rezumatele la televizor ies la iveală doar driblingurile și golurile, însă eu analizez lucrurile pe plan general: cum se asociază cu ceilalți, cum dă pase pe spații reduse…

Cavani a bătut recordul de goluri al clubului (156). Care ar fi lucrurile mai puțin văzute care îl fac să continuă să surprindă?
Când am venit aici, am luat decizia împreună cu conducerea clubului să îi oferim lui Cavani oportunitatea să dea mai multe goluri. Înscria deja mult, dar trebuia să joace pe locul ocupat de Ibra și a făcut o treabă fantastică. Edi este un învingător, este foarte ambițios, are mentalite, e foarte competitiv și vrea să joace fiecare minut. A făcut un pas înainte sezonul trecut, iar acum continuă pe aceeași linie.

Mbappe. Va fi marele star al viitorului?
Are un potențial imens. Nu știu unde va ajunge. Înainte jucători de acest calibru nu rămâneau în Franța, dar acum pot rămâne 15 ani aici. Real Madrid și Barcelona l-au dorit pe Kylian, însă PSG are acum forța să dezvolte un proiect de acest nivel. Cred că alegerea sa de a veni aici nu a avut motive economice, ci doar sportive. Este o nouă ordine la nivel continental și vechile forțe își văd periclitată dominația de către noi forțe, așa cum se întâmplă de exemplu și în cazul lui City. Cred că este un lucru bun pentru fotbal să apară în prim-plan echipe noi.

Dar transferul lui Mbappe va costa vara viitoare 180 de milioane de euro. Va face față clubul fair play-ului financiar?
Da, fiindcă există un echilibru. PSG respectă toate normele impuse de UEFA.