Jurgen Klopp va încerca să pună capăt seriei negative a lui Liverpool în FA Cup

Liverpool nu a mai câştigat FA Cup din 2006, iar în nouă dintre ultimele 11 stagiuni, nu a reuşit să ajungă în faza optimilor de finală

Jurgen Klopp, Liverpool
25 ianuarie 2018

FA Cup nu s-a dovedit a fi o competiţie prielnică pentru Jurgen Klopp de-a lungul perioadei petrecute de tehnicianul german pe banca tehnică a celor de la Liverpool. Deşi a reuşit să conducă echipa către finale de Cupa Ligii Angliei şi UEFA Europa League, Jurgen Klopp nu a atins turul al cincilea din FA Cup, considerată a fi cea mai veche competiţie eliminatorie din lume. Duelul programat a se disputa sâmbătă seara pe teren propriu contra celor de la West Bromwich Albion oferă posibilitatea de a face primul pas către îndreptarea lucrurilor.

Precedentele două tentative ale lui Jurgen Klopp de a câştiga FA Cup s-au încheiat prematur şi au dus la critici primite ca urmare a utilizării multor tineri sau rezerve. În urmă cu doi ani, West Ham United a eliminat pe Liverpool, la capătul unui meci disputat pe Upton Park, în care oaspeţii au evoluat cu jucători mai puţin cunoscuţi, precum Tiago Ilori, Brad Smith, Pedro Chirivella, Kevin Stewart sau Joao Carlos Teixeira. Un gol dramatic marcat de fundaşul italian Angelo Ogbonna în ultimul minut al prelungirilor a reprezentat o lovitură dureroasă pentru “Cormorani”, care un an mai târziu se vedeau eliminaţi în aceeaşi fază a competiţiei. Având de disputat un meci de Premier League cu Chelsea la doar trei zile distanţă, Jurgen Klopp a decis să efectueze nouă modificări pentru partida contra celor de la Wolverhampton Wanderers, disputată chiar pe Anfield. Alegerea tehnicianului german s-a dovedit una neinspirată, iar formaţia din Championship avea să se impună cu scorul de 2-1. La momentul respectiv, rezultatul consemna cea de-a treia înfrângere pe teren propriu a lui Liverpool în decurs de doar o săptămână, în poate cea mai dificilă perioadă pentru Jurgen Klopp pe banca tehnică a echipei.

Liverpool a adunat de-a lungul timpului şapte trofee în FA Cup, însă cel mai recent succes datează din 2006, la capătul unui extrem de spectaculos meci cu Manchester United pe Millennium Stadium, încheiat la egalitate, scor 3-3, şi decis în urma loviturilor de departajare. Sub comanda tehnicianului Kenny Dalglish, Liverpool ajungea în finala ediţiei 2011/2012, unde avea însă să fie învinsă de Chelsea, în timp ce trei ani mai târziu, oamenii lui Brendan Rodgers erau eliminaţi de Aston Villa în faza semifinalelor.

De altfel în nouă dintre ultimele 11 stagiuni, “Cormoranii” nu au reuşit să ajungă în faza optimilor de finală, ceea ce reprezintă o performanţă dezamăgitoare pentru un club cu ambiţiile lui Liverpool. Dincolo de eşecurile cu Wolves sau West Ham United, gruparea de pe Anfield a mai fost eliminată de adversari precum Barnsley, Reading sau Oldham.

Dorind parca să arate că a învăţat din eşecurile înregistrate anterior, Jurgen Klopp nu a riscat şi a trimis pe teren cea mai puternică formaţie de start în derby-ul cu Everton disputat în runda precedentă, iar foarte probabil tehnicianul german va face la fel şi în vederea confruntării cu West Brom de sâmbătă seara. Şase ani au trecut de la ultimul trofeu adăugat în palmaresul lui Liverpool, iar FA Cup reprezintă cea mai accesibilă variantă pentru ca echipa lui Jurgen Klopp să câştige o competiţie în acest sezon.