Liga Naţiunilor, formatul noii competiţii ce asigură calificarea la Euro

Liga Naţiunilor va debuta în septembrie 2018 şi va avea ca miză patru locuri ce asigură calificarea directă la Campionatul European din 2020

Liga Naţiunilor
25 septembrie 2017

Campania de calificare la Euro 2020 va aduce în prima plan o nouă competiţie, denumită Liga Naţiunilor, cea de-a treia la nivelul echipelor naţionale de fotbal, al cărei rol principal va fi acela de a înlocui partidele amicale şi de a crea un turneu cu o miză importantă, deoarece va oferi posibilitatea de calificare directă la Campionatul European 2020 pentru patru echipe naţionale.

Liga Naţiunilor va debuta în luna septembrie a anului viitor, spre deosebire de obişnuita campanie de calificare la un Campionat European, programată de această dată să înceapă în martie 2019. Din totalul celor 24 de echipe care vor fi prezente la Campionatul European din 2020, 20 îşi vor obţine dreptul de a evolua la turneul final ca urmare a rezultatelor din preliminariile clasice, în timp ce alte patru reprezentative vor avea acest privilegiu pe baza evoluţiilor în cadrul Ligii Naţiunilor.

55 de echipe europene participă la startul Ligii Naţiunilor, fiind repartizate în patru ligi distincte, care au fost stabilite pe baza coeficientul FIFA. Liga A este alcătuită din cele mai bune 12 echipe naţionale, Liga B este formată din următoarele 12 reprezentative, în timp ce Ligile C şi D sunt alcătuite din 15, respectiv 16 echipe. Formatul competiţiei presupune împărţirea Ligilor A şi B în patru grupe a câte trei echipe. Liga C, din care fac parte 15 naţionale, va avea o structura diferită (trei grupe de patru echipe şi una de trei), iar Liga D va fi alcătuită din patru grupe a câte patru echipe.

Tragerea la sorţi pentru stabilirea componenţei grupelor este programată a se desfăşura în data de 28 ianuarie la Luasanne. Meciurile din faza grupelor Ligii Naţiunilor se vor juca în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie 2018, pe sistemul fiecare cu fiecare, acasă şi în deplasare. La finalul acestei faze a competiţiei vom cunoaşte cele 16 echipe naţionale care vor încheia pe prima poziţie în fiecare grupă, însă Liga Naţiunilor se va întrerupe apoi pentru a face loc campaniei de calificare la Euro 2020 reprezentată de obişnuitele preliminarii, cu zece grupe diferite din care vor rezulta 20 de naţionale calificate la Campionatul European 2020.

Liga Naţiunilor se va relua apoi în luna martie a anului 2020, când câştigătoarele celor patru grupe din fiecare ligă vor evolua în semifinale şi mai apoi în finală. Astfel, fiecare Ligă, A, B, C şi D, va avea câte o învingătoare, al carei premiu va fi calificarea directă la turneul final din vara anului 2020. În cazul în care naţionala respectivă a obţinut deja calificarea ca urmare a rezultatelor din preliminarii, locul ei va fi cedat finalistei sau uneia dintre echipele prezente în faza semifinalelor. De notat inclusiv faptul că reprezentativele câştigătoare de grupe vor avansa câte o ligă, în timp ce ultimele clasate vor retrograda în ediţia următoare a Ligii Naţiunilor, oferind astfel o miză importantă pentru orice poziţie din cadrul grupelor.