Premier League
Manchester United
Manchester United
21
Brentford
Brentford
Scott McTominay 90+3
Scott McTominay 90+7
Mathias Jensen 26

Manchester United 2-1 Brentford. McTominay întoarce rezultatul în prelungiri; poate salva scaunul lui Ten Hag?

David Petre, 7 octombrie 2023

La intrarea în minutul 90, cu United în dezavantaj pe tabelă pentru ceea ce părea a fi a treia înfrângere în doar o săptămână, s-a născut un sentiment de inevitabil în legătură cu demiterea lui Erik ten Hag în contextul pauzei de două săptămâni cauzate de fereastra FIFA. Scrisesem și cu ocazia meciului Manchester United – Galatasaray că nu Ten Hag este principalul vinovat pentru situația de pe Old Trafford, dar că nici deciziile sale nu par suficient de inspirate pentru a sugera ieșirea din criză, de unde sugestia că înlocuirea tehnicianului ar fi soluția la îndemână în situația actuală. Patronii vor rămâne aceiași indiferent de ce simt suporterii, lotul de jucători ăsta este, cel puțin până la iarnă, astfel că doar două lucruri s-ar putea schimba rapid pentru a redresa corabia: fie atitudinea jucătorilor (lucru care depinde în mare măsură de antrenor), fie o cu totul altă abordare a planului de joc. Cu 0-1 pe tabelă și perspectiva celei de-a opta înfrângeri în 11 meciuri din acest sezon, logica dicta o singură soluție.

United a înfăptuit totuși minunea: cele două goluri marcate de Scott McTominay în prelungiri au schimbat o înfrângere aproape sigură într-o victorie improbabilă, dar acest lucru, în loc să simplifice lucrurile, ar putea duce la amânarea inevitabilului. Patronii au încă opțiunea schimbării lui Ten Hag, dar la fel de bine au acum și un argument de care să se agațe ca să îl păstreze, deși victoria cu Brentford este pur circumstanțială. Desigur, se poate vorbi de inspirația antrenorului dat fiind că Scott McTominay fusese trimis pe teren doar cu câteva minute înainte să schimbe soarta meciului, însă în realitate a fost doar un joc al hazardului și meritul exclusiv al jucătorului, după ce toate celelalte idei ale tehnicianului avuseseră un impact neglijabil.

Un lucru pe care Ten Hag l-ar fi putut lua în considerare în ultimele săptămâni ar fi fost ținerea portarului André Onana pe banca de rezerve măcar pentru un meci, dar antrenorul pare să aibă încredere absolută în portarul pe care s-au plătit bani grei și această încredere este trădată în mod constant. Onana a greșit din nou și noua sa eroare, produsă în minutul 26, a părut să o îndrepte pe United spre o nouă înfrângere. Ar fi important pentru gruparea de pe Old Trafford să aibă măcar în poartă un personaj de încredere, în condițiile în care linia de fund este greu încercată de probleme medicale, ceea ce a făcut ca Brentford să fie primită cu un inedit cuplu de fundași centrali, format din veteranul de 35 de ani Jonny Evans și Maguire, la prima titularizare a sezonului.

O vină la golul încasat de United a avut și Casemiro, care a pierdut mingea la centrul terenului și căruia Ten Hag nu pare să îi acorde aceeași răbdare ca în cazul lui Onana. Casemiro făcuse cuplu de închizători cu Amrabat dar nu a mai revenit de la cabine, fiind înlocuit cu Christian Eriksen care a avut o contribuție mult mai consistentă în jocul ofensiv.

Nici Rashford nu pare să se bucure de prea multă încredere din partea lui Ten Hag, care îl și nominalizase într-o conferință de presă din cadrul acestei săptămâni. “Golurile vor veni”, spusese tehnicianul preocupat de lipsa de eficiență a atacantului său care în acest sezon a marcat doar contra lui Arsenal, însă judecata în privința lui Rashford pare a fi cam prea aspră în raport cu contribuția sa generală în joc, sigur nu la nivelul altor sezoane, dar oricum mai consistentă decât a multora dintre coechipierii săi. Rashford a fost schimbat pentru al treilea meci la rând și mai devreme decât în oricare alt joc al sezonului, în minutul 63 într-o dublă schimbare care i-a terminat și lui Mason Mount participarea în acest duel, în încercarea de a schimba profund evoluția pe flancuri.

Totuși nici intrările lui Antony și Garnacho și nici cea a lui Anthony Martial ceva mai târziu în locul fundașului stânga Victor Lindelöf nu au dat rezultate. United a dominat dar nu suficient de convingător, iar faptul că dezavantajul său pe tabelă a rămas minim se datorează doar subțirimii adversarului în ofensivă, lucru care explică faptul că Brentford avea o singură victorie în nouă meciuri din actualul sezon, și aceea datând de la jumătatea lui august.

Decisivă a fost însă trimiterea lui McTominay pe teren. S-a produs în minutul 87 și a avut un impact imediat, cu participare la un autogol al lui Ajer, anulat însă de VAR pentru poziția de offside în care se aflase Martial în momentul devierii. Nu a contat însă: McTominay a restabilit egalitatea în minutul 90+3 când a controlat mingea prost respinsă după un șut al lui Dalot, iar apoi a întors rezultatul în minutul 90+7 cu o lovitură de cap la assistul la fel de improbabil al lui Maguire.

Cu aceste două goluri United respiră, iar curiozitatea în legătură cu viitorul lui Ten Hag sporește. După această victorie sunt șanse mai mari ca el să rămâne decât să plece, iar programul oferă două meciuri accesibile după fereastra FIFA, cu Sheffield și Copenhaga, în care se poate construi un momentum înainte de două examene dificile pe teren propriu, derby-ul local cu City în campionat și meciul cu Newcastle din Carabao Cup.

Manchester United - Brentford 2-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Manchester United - Brentford: Thomas Strakosha, debut stagional la Brentford

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Manchester United - Brentford 2-1

Manchester United
Șuturi Manchester United
 • Total: 21
 • Pe poartă: 8
64-36
Posesie (%)
 • Manchester United
 • Brentford
Brentford
Șuturi Brentford
 • Total: 11
 • Pe poartă: 3
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
21
11
Șuturi pe poartă
8
3
Șuturi pe lângă poartă
9
7
Șuturi blocate
4
1
Faulturi comise
10
17
Cornere
7
5
Ofsaiduri
4
0
Cartonașe galbene
0
5
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
2
6
Total pase
557
326
Pase completate
488
235
Acuratețe pase
88
72

Meciuri precedente între Manchester United și Brentford

2022-2023

 • Premier LeaguePremier League
  Sâmbătă, 13 aug. 2022
  Brentford
  Brentford
  4-0
  Manchester United
  Man.United
 • Premier LeaguePremier League
  Miercuri, 5 apr. 2023
  Man.United
  Manchester United
  1-0
  Brentford
  Brentford

2021-2022

 • Premier LeaguePremier League
  Miercuri, 19 ian. 2022
  Brentford
  Brentford
  1-3
  Manchester United
  Man.United
 • Premier LeaguePremier League
  Luni, 2 mai. 2022
  Man.United
  Manchester United
  3-0
  Brentford
  Brentford