Champions League
Manchester United
Manchester United
23
Galatasaray
Galatasaray
Rasmus Højlund 17
Rasmus Højlund 67
Wilfried Zaha 23
Kerem Aktürkoğlu 71
Mauro Icardi 81

Manchester United 2-3 Galatasaray. Gafele lui André Onana anulează dubla lui Rasmus Hojlund

David Petre, 4 octombrie 2023

Foarte rar se întâmplă să auzi ceva interesant la o conferință de presă premergătoare unui meci de fotbal, însă un lucru a atras atenția înaintea meciului Manchester United – Galatasaray: Raphael Varane spusese cu seninătate că gruparea de pe Old Trafford “nu a avut startul de sezon așteptat”, dar că “echipa are calitatea necesară pentru a se bate cu granzii fotbalului european” și chiar “să câștige UEFA Champions League”.

Declarația a părut cel puțin arogantă și deplasată în contextul în care United are în întrecerea internă cel mai slab start de sezon din acest mileniu, însă ea capătă nuanțe de ridicol sau chiar delir odată cu rezultatul final din acest meci, 2-3, o înfrângere cu atât mai dureroasă cu cât gruparea din Manchester a avut meciul în mână și care evidențiază cât de profundă este criza prin care trece echipa, ajunsă la 6 înfrângeri în cele 10 meciuri din acest sezon, cu o poziție la mijlocul clasamentului Premier League și ultima, fără punct, în grupa de Champions League.

United ar fi trebuit să câștige acest joc. A condus de două ori, a avut alte câteva bune ocazii și a avut în față un adversar cu o apărare permisivă, totuși a încheiat cu o nouă înfrângere după o serie mari erori, începând cu portarul André Onana. Presa britanică îl evidențiază din ce în ce mai des pe antrenorul Ten Hag și poate că acolo este esența problemei, nu pentru că nu ar pregăti bine meciurile sau pentru că nu ar face o atmosferă bună, ci din cauza lipsei de inspirație. La cererea antrenorului United a renunțat la David de Gea pentru a-l aduce pe Onana ale cărui gafe anulează toată munca bună făcută de compartimentul de atac și tot antrenorul este cel care alege jucătorii și alocă pozițiile în teren meci după meci, decizii teoretic juste, dar cu efecte negative în joc, precum aceea de a-l folosi pe Sofyan Amrabat pe postul de fundaș stânga, acolo unde United nu are în acest moment în lot un alt jucător disponibil dar unde poate s-ar putea improviza în alt mod, cu mai mult folos.

În plus, poate nici nivelul individual de încredere nu este la cote bune. O echipă de talia lui ManUnited nu are voie să ia goluri de genul celui prin care Galata la egalat la 1, după un duel umăr la umăr cinstit în care Diogo Dalot a putut îndepărta în vreun fel mingea de la Wilfried Zaha deși a avut ocazia și ar fi trebuit să o facă. Jocul echipei în ansamblu nu este neapărat rău, dar United plătește prețul multor erori individuale și poate că și aici antrenorul ar trebui să intervină cu un altfel de discurs, deși este drept că și pe Liverpool am văzut-o capotând în apărare în mod asemănător în acest sezon, iar pe Klopp numai că nu și-ar inspir elevii nu îl poți acuza.

Galatasaray este una din echipele fără înfrângere în actualul sezon, dar nu a venit pe Old Trafford ca o sperietoare, lucru care s-a văzut din avion la faza golului de 1-0: o pasă lungă din zona propriului careu l-a lansat pe Rashford în dreapta de unde a venit centrarea cu latul ca la antrenamente, iar Rasmus Hojlund a marcat cu capul de lângă adversarul direct, ca într-un joc de copii. Avantajul nu a durat însă mult, pentru că și Galata a marcat la fel de simplu: minge jucată lung pentru Zaha, care a protejat bine în fața lui Dalot deși erau toate indiciile că nu o va face, iar în final nici Onana nu a putut interveni deși finalizarea nu a fost nici ea la nivel înalt. Era doar minutul 23 dar acesta a fost scorul pauzei, după ce United a avut o mare ocazie în finalul de repriză când Mason Mount a apărut singur la finalizare după o nouă acțiune bună a lui Rashford, dar șutul lui a fost blocat de… coechipierul Hannibal Mejbri.

Însăși prezența lui Mejbri în unsprezecele de start fusese curioasă. Ten Hag l-a și schimbat la pauză cu Christian Eriksen, iar danezul a ieșit imediat la rampă cu o pasă genială care l-a lansat în cursă pe Rashford, dar acesta a ales să îl aștepte pe Bruno în locul șutului din poziție de unu contra unu cu portarul Muslera iar în cele din urmă pasa slabă a fost interceptată de fundașul dreapta Sasha Boey, venit într-un târziu din urmă.

United a revenit totuși în avantaj. Assistentul de la primul gol al Galatei, Davinson Sanchez, a alunecat la centrul terenului și i-a permis lui Hojlung să urce singur spre poartă, de unde cu o scăriță și-a completat prima dublă pentru formația engleză, însă, din nou, avantajul nu a durat mult, pentru că o minge jucată în spatele fundașului stânga de conjunctură Amrabat a fost concretizată de Kerem Aktürkoğlu.

Onana își intrase deja în rolul de bufon încă de la 1-2 cu o minge respinsă aiurea în față la o fază din United a scăpat în mod miraculos fără gol primit, însă următoarea gafă a goalkeeperului a avut ca urmare al doilea galben încasat de Casemiro, care nu a putut să acopere decât prin fault eroarea gravă a coechipierului din poartă. Pentru moment United a avut noroc când Mauro Icardi a trimis pe lângă poartă din penalty-ul subsecvent, însă argentinianul s-a revanșat trei minute mai târziu când a marcat golul de 2-3 din al doilea assist al lui Sanchez și a consfințit astfel prima victorie a lui Galatasaray în Anglia, la a unsprezecea vizită.

Rezultatul agită spiritele în Grupa A din Champions League. Bayern deja zburdă spre primul loc cu șase puncte, Galata are 4, iar ManUnited încheie clasamentul fără vreun punct și cu șapte goluri primite, mai multe decât orice altă echipă care a disputat până acum două meciuri în actuala ediție.

Manchester United - Galatasaray 2-3, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Manchester United - Galatasaray: Antony, primele minute pentru Manchester United după 30 de zile

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Manchester United - Galatasaray 2-3

Manchester United
Șuturi Manchester United
  • Total: 16
  • Pe poartă: 5
55-45
Posesie (%)
  • Manchester United
  • Galatasaray
Galatasaray
Șuturi Galatasaray
  • Total: 15
  • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
16
15
Șuturi pe poartă
5
4
Șuturi pe lângă poartă
5
7
Șuturi blocate
6
4
Faulturi comise
13
16
Cornere
9
3
Ofsaiduri
4
0
Cartonașe galbene
3
3
Cartonașe roșii
1
0
Parade portar
1
4
Total pase
459
383
Pase completate
346
269
Acuratețe pase
75
70