Napoli şi Juventus, echipele din Serie A cu loturile cele mai omogene

CIES a realizat un studiu privind loturile echipelor din Serie A şi media de ani petrecuţi de jucători la respectivele formaţii

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
15 noiembrie 2017
Lotul lui Juve este format din jucători cu o medie de 3,91 ani petrecuţi la echipă
Lotul lui Juve este format din jucători cu o medie de 3,91 ani petrecuţi la echipă

Care sunt echipele care îşi păstrează lotul de jucători cea mai lungă perioadă de timp? Pentru a răspunde la această întrebare, Observatorul de Fotbal de la Centrul Internaţional de Studii în Sport (CIES) a realizat un studiu privind nivelul de fidelitate al jucătorilor, stabilit pe baza longevităţii acestora la respectivele echipe de club. Analizând campionatul italian, se poate observa faptul că există o corelare între situaţia din clasamentul Serie A şi capacitatea formaţiilor de a-şi păstra cât mai mult timp jucătorii cei mai importanţi. Există însă şi unele excepţii. Datele luate în considerare de către Observatorul de Fotbal de la Centrul Internaţional de Studii în Sport se referă la media anilor petrecuţi în lotul echipelor de către jucătorii care au bifat cel puţin un minut pe teren în actualul sezon.

Formaţiile nou promovate ocupă trei dintre ultimele şase locuri ale clasamentului stabilit de CIES, cu Benevento aflată pe ultima poziţie şi Spal pe antepenultima, o situaţie deloc surprinzătoare, explicată prin necesitatea unei restructurări masive a lotului odată cu promovarea din Serie B, pentru a face faţă exigenţelor primei ligi a campionatului italian. Şi totuşi pe penultima poziţie se află o echipă de tradiţie din Serie A, protagonistă de mulţi ani de zile în prima ligă: este vorba despre Fiorentina, care în acesată vară a decis să vândă o mare parte din lotul de stagiunea anterioară, printre care inclusiv portarul român Ciprian Tătăruşanu. Un discurs similar inclusiv pentru AC Milan, aflată doar pe poziţia a-11-a în această ierarhie, după cele 11 transferuri efectuate în cursul ultimei perioade de mercato.

Primele două clasate din Serie A sunt de asemenea echipele cu cea mai mare stabilitate din punctul de vedere al longevităţii jucătorilor: Napoli se află pe primul loc, însă Juventus o urmează la o diferenţă foarte mică. Pe poziţia a treia nu foarte mulţi ar fi indicat prezenţa celor de la Sassuolo, urmată de Chievo, gruparea din Verona care sub comanda tehnicianului Rolando Maran a devenit o echipă solidă în principal datorită omogenităţii grupului. Pe următoarele locuri regăsim cluburi de tradiţie din Serie A, precum AS Roma, Lazio şi Inter, trei echipe care au apelat la schimbări în această vară, în tentativa de a reprezenta o concurenţă importantă pentru Napoli şi Juventus.

Medie ani
1 Napoli 3,91
2 Juve 3,89
3 Sassuolo 3,26
4 Chievo 2,99
5 Roma 2,73
6 Lazio 2,7
7 Inter 2,38
8 Cagliari 1,68
9 Bologna 1,65
10 Sampdoria 1,43
11 Milan 1,37
12 Genoa 1,37
13 Crotone 1,33
14 Torino 1,28
15 Verona 1,21
16 Atalanta 1,18
17 Udinese 1,17
18 Spal 1,02
19 Fiorentina 0,92
20 Benevento 0,69