Pe urmele tatălui. Fiul lui Lilian Thuram impresionează în Ligue 1

Marcus Thuram, fiului fostului fundaş francez, a debutat în Ligue 1 odată cu transferul de la Sochaux la Guingamp, pentru care a marcat deja două goluri

Marcus Thuram, Guingamp
4 octombrie 2017

Fiul fostului internaţional francez Lilian Thuram, Marcus, evoluează ca atacant la Guingamp, iar progresul evidenţiat în acest început de sezon îi oferă motive de încredere cu privire la un viitor strălucit în fotbal.

Marcus Thuram va trebui să ajungă la un nivel extrem de ridicat pentru a putea atinge standardul stabilit în fotbal de tatăl său, însă atacantul în vârstă de 20 de ani, adus de Guingamp în această vară de la Sochaux, a marcat deja două goluri în Ligue 1, cel mai recent după doar 56 de secunde ale meciului disputat cu Toulouse în ultima etapă de campionat. Există foarte puţine figuri legendare care să se poată apropia de valoarea şi performanţele fostului mare fundaş al celor de la AS Monaco, Parma and Juventus, prin urmare poate fi puţin surprinzător faptul că fiul său cel mare s-a făcut remarcat prin evoluţiile din capătul celălalt al terenului. Calităţile de marcator nu s-au numărat niciodată printre trăsăturile definitorii pentru Lilian, care a înscris doar 15 goluri de-a lungul celor 825 de meciuri disputate în carieră.

Poate că destinul a făcut ca Marcus să dezvolte o parte rebelă a caracterului său, fiind numit după Marcus Garvey, publicist jamaican, organizator şi separatist de culoare, văzut ca un profet ce a modelat semnificativ mișcarea Rastafari.

Din fericire pentru tânărul şi talentatul jucător născut în Italia, unde tatăl său evolua la momentul respectiv alături de nume importante precum Gianluigi Buffon sau Fabio Cannavaro, Marcus a demonstrat aptitudini mult mai mari în a marca goluri decât în a le preveni. Ultimele două luni i-au oferit posibilitatea de a juca în prima liga din Franţa, odată cu transferul la Guingamp de la Sochaux, iar până acum poate fi mulţumit de evoluţiile şi cele două goluri marcate în cinci meciuri:

“Sochaux este foarte departe de orice, acolo nu există o acoperire mare din partea mass-media, este ca şi cum ai fi izolat într-o cochilie protectoare”. – declara Marcus, citat de L’Equipe – “Tatăl meu mi-a recomandat să merg acolo pentru a scăpa de agitaţie şi de atenţia publică.”

Iar academia lui Sochaux, una dintre cele mai cunoscute şi performante din Franţa, l-a ajutat să se dezvolte şi să ajungă iniţial la naţionala Under 17, iar în prezent la naţionala Under 20 a Franţei. Sochaux a reprezentat de asemenea clubul unde Marcus Thuram şi-a făcut debutul la seniori, fiind trimis pe teren contra celor de la Chateauroux în martie 2015. La doar câteva luni distanţă talentatul jucător a reuşit să înscrie în finala prestigioasei Cupe Gambardella, care aduce faţă în faţă cele mai bune academii ale cluburilor din Franţa. Un contract de profesionist a urmat la doar câteva săptămâni, iar Marcus a petrecut următoarele două sezoane prin antrenamente intense în special de ordin fizic şi a luptat să capete cât mai multe minute pe teren. Fostul fundaş al celor de la Paris Saint-Germain, Antoine Kombouare, care se află pe banca tehnică a lui Guingamp, i-a observat calităţile şi l-a ajutat prin folosirea ca atacant central şi mai puţin în bandă, cum evolua iniţial la Sochaux, iar rezultatele au fost vizibile încă din start.

Primul său gol în Ligue 1 a fost înscris împotriva lui Lyon, printr-o lovitură de cap de la marginea careului mic, iar reuşita a fost sărbătorită într-o manieră familiară, ridicând mână în zona gurii pentru a imita stilul prin care Lilian a celebrat unul dintre momentele memorabile ale cariere, când a marcat două goluri pentru Franţa în meciul din semifinalele Campionatului Mondial 1998, contra Croaţiei, într-un moment în care Franţa se afla în inferioritate numerică. Avea să fie singura partidă în care fundaşul reuşea să înscrie în tricoul naţionalei.

Drumul va fi unul lung pentru Marcus Thuram până la posibilitatea de a trăi astfel de clipe emoţionante în fotbal, însă începutul este unul promiţător pentru atacantul în vârstă de 20 de ani, care poate creşte şi se poate îmbunătăţi sub atenta îndrumare a unuia dintre foştii mari fundaşi din fotbalul mondial.