Torino, un singur succes din ultimele 23 de derby-uri cu Juventus în Serie A

Cele mai importante date şi statistici înainte de meciul derby dintre Torino şi Juventus, care va avea loc în etapa a-25-a de Serie A

Torino - Juventus 1-3 (Serie A, 11 decembrie 2016)
16 februarie 2018

Derby-ul oraşului Torino va reprezenta unul dintre cele mai interesante şi aşteptate meciuri din cadrul etapei a-25-a a campionatului italian, programat a se disputa duminică după amiaza, pe stadionul Olimpico Grande Torino. Deşi Juventus este mult superioară rivalei locale, din punctul de vedere al calităţilor individuale ale jucătorilor, confruntările cu Torino nu s-au dovedit niciodată facile pentru formaţia bianconero, iar de această dată misiunea ar putea fi îngreunată inclusiv de faptul că Juve a evoluat la mijlocul săptămânii în manşa tur din optimile de finală UEFA Champions League, cu Tottenham, într-o partidă extrem de dificilă la nivel fizic şi psihologic pentru campioana Italiei, care apoi a avut doar câteva zile la dispoziţie pentru a efectua o recuperare rapidă şi a pregăti duelul cu echipa antrenată de Walter Mazzarri.

Pentru Torino, aflată momentan pe locul al nouălea în clasamentul Serie A, un succes ar reprezenta, dincolo de prestigiul şi ambiţia unui derby, trei puncte extrem de importante prin care formaţia condusă de pe teren de Andrea Belotti ar spera în continuare la o participare în viitoarea ediţie de UEFA Europa League. Un obiectiv care pare totuşi dificil de îndeplinit, ca urmare a evoluţiilor şi a rezultatelor mai puţin pozitive din prima parte a campionatului, concretizate prin demiterea fostului tehnician, Sinisa Mihajlovic.

În aşteptarea meciului care va avea loc duminică, de la ora 13:30, iată câteva dintre cele mai interesante date, statistici şi aspecte generale referitoare la istoricul derby-urilor oraşului Torino, precum şi la parcursul recent al celor două echipe:

  • Torino s-a impus în doar unul dintre ultimele 23 de derby-uri disputate contra lui Juventus la nivelul Serie A (în aprile 2015), cu un bilanţ general alcătuit din 17 succese pentru formaţia bianconero şi cinci rezultate de egalitate.
  • Torino a marcat cel puţin o dată în fiecare dintre ultimele trei partide derby disputate pe teren propriu în Serie A, după cinci astfel de meciuri împotriva rivalei locale în care nu reuşise nici măcar un gol: de-a lungul respectivului interval Torino a câştigat un duel, în timp ce Juventus şapte.
  • de la venirea tehnicianului Walter Mazzarri, Torino a obţinut trei succese în cinci partide de campionat (şi alte două remize), la fel de multe victorii cât obţinuse în precedentele 16 etape.
  • dacă va reuşi să încheie meciul fără gol primit, gruparea granata va egala recordul personal de partide consecutive de Serie A pe teren propriu fără gol primit (cinci meciuri), stabilit în ianuarie 1995.
  • Juventus a înscris minim un gol în fiecare dintre ultimele 26 de partide disputate în deplasare la nivelul campionatului, seria cea mai lungă dintre toate echipele prezente în actuala ediţie de Serie A.
  • Juventus are o medie de 2.3 şuturi primite pe spaţiul porţii pe meci – nicio altă echipă nu are o medie mai bună, luând în considerare cele mai puternice cinci campionate ale Europei.
  • în meciul de duminică se vor înfrunta echipa care a marcat cele mai multe goluri direct din lovitură liberă în acest campionat (Juventus, 4) şi una dintre cele două – Torino alături de Crotone – care au primit cele mai multe goluri din astfel de situaţii de joc (3).
  • autor al unui gol în ultimul meci de campionat, disputat contra celor de la Udinese, vârful italian Andrea Belotti a marcat două goluri împotriva lui Juventus în Serie A – ambele goluri fiind reuşite pe arena Olimpico Grande Torino.
  • atacantul argentinian Gonzalo Higuain a contribuit direct la cel puţin un gol în fiecare dintre ultimele patru dueluri de Serie A cu Torino, prin patru goluri şi un assist.
  • de-a lungul carierei sale în Serie A, Miralem Pjanic a contribuit la 10 goluri în 11 partide disputate contra celor de la Torino, prin patru reuşite şi şase pase de gol.