19 din 20 de echipe campioane din Europa nu mai sunt lideri în actualul sezon

Şahtior Doneţk este singura echipă campioană în sezonul trecut care continuă să fie pe primul loc al ierarhiei, dintre primele 20 de campioante ale Europei

Lionel Messi (Barcelona)
5 octombrie 2017

Cum se prezintă situaţia în campionatele din Europa la momentul celei de-a doua pauze pentru meciurile echipelor naţionale? O privire rapidă asupra celor mai puternice 20 de campionate, luate în considerare după ierarhia bazată pe coeficienţii UEFA, scoate în evidenţă un aspect interesant. Prezervarea statutului de lider nu se dovedeşte a fi o misiune facilă, astfel că în 19 dintre primele 20 de competiţii interne de pe “Bătrânul Continent” campioanele din stagiunea precedentă nu se mai află pe prima poziţie a clasamentului actual, iar în unele cazuri echipele respective au avut parte chiar de începuturi de sezon cu adevărat modeste.

Impresii ale schimbării nu există doar în campionatele de top precum Premier League, Primera Division sau Serie A, ci inclusiv în campionatele de nivel mediu. Excepţie face doar prima ligă a Ucrainei, acolo unde Şahtior Doneţk continuă să păstreze statutul de lider.

Situaţia în campioantele clasate de pe poziţia a şasea până la locul al-20-lea conform coeficienţilor UEFA:

 

ŢarăCampioană 2016/17Lider 2017/18
6- RusiaSpartak MoscovaZenit Sankt Petersburg
7- PortugaliaBenficaPorto
8- BelgiaAnderlechtBrugge
9- UcrainaŞahtior DoneţkŞahtior Doneţk
10- TurciaBesiktasGalatasaray
11- OlandaFeyenoordPSV
12- AustriaRed Bull SalzburgSturm Graz
13- GreciaOlympiacosAEK Atena
14- CehiaSlavia PragaViktoria Plzen
15- ElveţiaFC BaselYoung Boys
16- CroaţiaRijekaDinamo Zagreb
17- DanemarcaFC CopenhagaNordsjælland
18- IsraelHapoel Be’er ShevaHapoel Haifa
19- CipruApoel NicosiaAnorthosis
20- PoloniaLegia VarşoviaGórnik Zabrze

Campionatul Franţei ocupă poziţia a cincea conform coeficienţilor UEFA, iar campioana în exerciţiu AS Monaco se află pe poziţia secundă a ierarhiei, la trei puncte în spatele celor de la Paris Saint Germain. Schimbare de lider şi în Bundesliga, unde Borussia Dortmund a profitat de startul mai puţin pozitiv al celor de la Bayern Munchen şi are momentan un avantaj de cinci puncte faţă de gruparea bavareză. Italia este a treia clasată pe baza coeficienţilor UEFA, iar campioana Juventus a făcut un pas greşit prin rezultatul de egalitate înregistrat cu Atalanta, oferind astfel posibilitatea lui Napoli de a rămâne singură în fruntea ierarhiei Serie A. Campioana Angliei, Chelsea, are de recuperat un deficit de şase puncte faţă de liderul Manchester City în clasamentul Premier League, în timp ce situaţia lui Real Madrid este şi mai complicată, campioana Spaniei având deja un dezavantaj de şapte puncte în Primera Division faţă de FC Barcelona.