Aleksandar Kolarov, început excelent de sezon pentru AS Roma

Adus de AS Roma în această vară de la Manchester City, fundaşul sârb Aleksandar Kolarov s-a dovedit unul dintre cei mai buni jucători din Serie A

Aleksandar Kolarov, AS Roma
23 octombrie 2017

Fundaşul stânga sârb Aleksandar Kolarov a revenit în această vară în Serie A şi a ales să semneze pentru AS Roma, iar transferul său la gruparea capitolină a fost iniţial întâmpinat cu un oarecare scepticism de către fanii Romei, după trecutul său la marea rivală locală Lazio, însă jucătorul de 31 de ani a reuşit deja să câştige încrederea suporterilor şi mai ales cea a tehnicianului Eusebio Di Francesco, care îl consideră deja un om indispensabil: fundaşul de bandă este jucătorul cel mai utilizat în această primă parte a campionatului, după portarul Alisson. Până în prezent Aleksandar Kolarov a lipsit doar 17 minute de pe teren, în duelul cu Udinese: la scorul de 3-0 pentru AS Roma, tehnicianul italian a decis să îl odihnească puţin pe fostul apărător al lui Manchester City, însă bilanţul general al jucătorului este unul care confirmă importanţa sa: opt meciuri de Serie A, trei disputate în UEFA Champions League şi un total de 704 minute jucate până acum.

Transferul lui Kolarov a costat pe AS Roma doar cinci milioane de euro (plus unul sub formă de bonus), iar jucătorul (care a semnat un contrat valabil pe trei ani, cu un salariu de aproximativ 2,5 milioane pe sezon), reprezintă cu siguranţă cea mai bună mutare a Romei şi poate chiar a campionatului, după evoluţiile văzute până acum. În Serie A şi-a trecut deja în cont două goluri decisive din lovitură liberă, care au adus şase puncte extrem de importante din două deplasări dificile, precum cele cu Atalanta (chiar la debutul său) şi Torino, alături de trei pase de gol. La nivelul meciurilor din UEFA Champions League, Aleksandar Kolarov are până acum un gol, pe cât de frumos, pe atât de important, care i-a permis formaţiei italiene să reintre în meci pe Stamford Bridge din Londra, contra campioanei Angliei, Chelsea, într-o partidă în care fundaşul sârb a furnizat apoi un assist ideal colegului şi prietenului său, Edin Dzeko.

Kolarov traversează un moment perfect la revenirea sa în Serie A şi foarte probabil va reuşi să îşi depăşească o serie de recorduri personale, precum cel al golurilor marcate într-un sezon. Ajuns deja la cota trei goluri pentru AS Roma, apărătorul sârb a reuşit să înscrie cinci goluri în cel mai prolific an al său de până acum (2009/10 cu Lazio: trei în campionat, unul în UEFA Europa League şi unul în Cupa Italiei). La City a marcat maxim patru goluri pe sezon, iar acum a ajuns deja la trei reuşite, având astfel şanse bune de a depăşi cifrele anterioare. Deloc surprinzător, Kolarov se bucură deja de foarte multă apreciere din partea fanilor grupării giallorosso, deşi aceştia nu au fost deloc încântaţi la anunţul transferului, ţinând cont de trecutul său la rivala tradiţională. Kolarov a ajuns la Lazio în 2007, adus în acel moment de directorul sportiv Sabatini pentru suma de doar 800 mii euro. După trei sezoane la Lazio au urmat şapte în Premier League cu Manchester City, alături de care a reuşit să câştige două campionate. Tehnicianul italian Roberto Mancini este cel care l-a dorit insistent la Manchester City, iar clubul englez l-a achiziţionat în 2010 pentru suma de aproximativ 18 milioane de euro.

Revenirea în campionatul Italiei a fost facilitată de posibilitatea de a evolua alături de prietenul său Edin Dzeko, între care există un raport excelent atât pe teren, cât şi în afara lui, după perioada petrecută împreuna la Manchester City. Aleksandar Kolarov a devenit astfel un lider şi un jucător esenţial pentru AS Roma, în tentativa grupării capitoline de a lupta cu Napoli, Inter Milan şi Juventus pentru primele locuri ale clasamentului din Serie A.