Antonio Conte, cel mai bun antrenor conform rezultatelor din ultimele 100 de meciuri

Actualul antrenor al lui Chelsea, Antonio Conte, a obţinut cel mai mare număr de puncte din ultimele 100 de meciuri disputate la nivelul campionatelor

Antonio Conte, Chelsea
19 septembrie 2017

Antonio Conte este cel mai bun dintre cei buni în ceea ce priveşte statistica punctelor adunate de antrenorii de top dintre cele mai puternice campionate ale Europei de-a lungul ultimelor 100 de meciuri, însă ierarhia este încurajatoare inclusiv pentru tehnicianul celor de la Arsenal, Arsene Wenger, în ciuda criticilor recente primite în special din partea fanilor. Antrenorul italian al lui Chelsea se află la prima poziţie a clasamentului, cu 247 de puncte acumulate în total din ultimele 100 de meciuri de campionat, o performanţă care i-a permis să obţină titlul în Premier League cu gruparea londoneză, după ce anterior a reuşit să îşi treacă în palmares două titluri de Serie A în ultimii săi doi ani pe banca tehnică a celor de la Juventus, înainte de a ocupa funcţia de selecţioner al echipei naţionale a Italiei.

Dacă ultimele 100 de meciuri la nivel de club i-au permis lui Antonio Conte să câştige trei titluri, cu aceeaşi performanţă se poate lăuda şi înlocuitorul său la Juventus, Massimiliano Allegri, care este triplu campion al Italiei cu gruparea torineză. Deloc surprinzător, Max Allegri se află astfel imediat în spatele lui Antonio Conte, cu doar nouă puncte mai puţin faţă de predecesorul său la Juve, de-a lungul celor mai recente 100 de meciuri.

Însă deşi Carlo Ancelotti, Pep Guardiola şi Diego Simeone urmează pe listă, statistica din dreptul lui Arsene Wenger reprezintă de asemenea un aspect interesant: experimentatul tehnician francez a câştigat 59 din ultimele 100 de meciuri de campionat şi a remizat în alte 20 de rânduri, având astfel un total de 197 puncte, în ciuda faptului că Arsenal a încheiat ultimele trei stagiuni pe poziţia a treia, a doua, respectiv a cincea. Momentan oamenii lui Arsene Wenger ocupă un dezamăgitor loc al-12-lea după debutul în noua ediţie de Premier League, iar cel mai longeviv antrenor în activitate din fotbalul englez are parte de numeroase critici, în ciuda faptului că performanţele sale din ultimele 100 de meciuri sunt similare cu cele de înregistrate de Mauricio Pochettino, care a acumulat acelaşi număr de puncte alături de  Tottenham, dar a câştigat cu două meciuri mai puţin decât Wenger.

Ultimele 100 de meciuri ale lui Jose Mourinho i-au adus tehnicianului portughez un titlu cu Chelsea, urmat de o demitere de la gruparea de pe Stamford Bridge într-un sezon în care Chelsea a încheiat pe locul al zecelea, iar apoi doar o clasare pe poziţia a şasea cu Manchester United, deşi stagiunea clubului de pe Old Trafford a fost salvată datorită performanţei din UEFA Europa League. Jose Mourinho a câştigat 53 din ultimele sale 100 de meciuri şi a remizat în alte 29 de situaţii, ajungând astfel la un total de 188 puncte, ceea ce reprezintă o performanţă mai bună decât a lui Jurgen Klopp (171). Totalul tehnicianului german este calculat pe baza rezultatelor de la Liverpool şi a ultimului sezon pe banca Borussiei Dortmund, într-un sezon de Bundesliga extrem de dificil, încheiat doar pe poziţia a şaptea. Cei doi antrenori pot fi consideraţi mai degrabă specialişti ai rezultatelor de egalitate, având impreună 56 de remize în ultimele 100 de meciuri.

Cele mai recente 100 de partide de campionat în contul lui Pep Guardiola includ un sezon întreg pe banca celor de la Manchester City, precum şi două titluri câştigate în Bundesliga alături de Bayern Munchen, deşi tehnicianul spaniol se află la 16 puncte în spatele lui Antonio Conte, cu un total de 231 de puncte, conturat graţie celor 72 de victorii şi 15 rezultate de egalitate. Pep Guardiolase află chiar în faţa lui Diego Simeone, care în această perioadă nu are niciun titlu de campion cu Atletico Madrid, însă a dovedit o constanţă remarcabilă, reuşind să încheie pe locul al treilea în fiecare din ultimele trei campanii de La Liga, în spatele celor de la Real Madrid şi Barcelona.

Pe poziţia a treia în clasamentul stabilit pe baza celor mai recente 100 de meciuri se află italianul Carlo Ancelotti. Realizările sale din ultimii trei ani i-au permis să câştige titlul în Bundesliga cu un avans de 15 puncte în primul său an alături de Bayern şi să încheie de doua ori pe poziţia secundă pe banca tehnică a celor de la Real Madrid.

Cei nouă antrenori aflaţi pe această listă de elită a fotbalului european au avut parte de începuturi diferite în actualul sezon: Jose Mourinho şi Pep Guardiola conduc ierarhia din Premier League cu 13 puncte adunate de Manchester United, respectiv Manchester City după primele cinci etape de campionat. Tottenham pare a întâmpina dificultăţi în adaptarea la “casa” temporară de pe Wembley şi are doar opt puncte din cinci meciuri, în timp ce Jurgen Klopp şi Arsene Wenger nu pot la rândul lor fi mulţumiţi de startul de campionat înregistrat de Liverpool, respectiv Arsenal.

Campionatul Spaniei a propus doar patru etape până în acest moment, cu un parcurs fără înfrângere pentru Atletico Madrid a lui Diego Simeone, care a adunat opt puncte la capătul a două victorii şi alte două rezultate de egalitate.

În Serie A, Massimiliano Allegri are parte de un start perfect de campionat, cu maximum de puncte după primele patru etape, partide de-a lungul cărora Juventus a marcat 13 goluri. Pe de altă parte, Carlo Ancelotti şi al său Bayern au fost învinşi de Hoffenheim şi ocupă momentan poziţia a treia în Bundesliga.