La Liga
FC Barcelona
FC Barcelona
10
Sevilla
Sevilla
Sergio Ramos 76 (a)

Barcelona 1-0 Sevilla. Victorie blaugrana cu ajutor neașteptat: autogol Sergio Ramos

David Petre, 30 septembrie 2023

Barcelona a pus mult suflet în meciul cu Sevilla dar a avut eficiență zero la finalizare și a avut nevoie de ajutor din partea oaspeților pentru a-și adjudeca toate punctele, primit sub forma unui autogol tocmai din partea lui Sergio Ramos, unul din cei doi mari adversari ai săi încă în activitate, pe care publicul de pe Montjuic l-a primit ca atare, cu fluierături copioase la fiecare atingere de balon.

Pentru Sevilla a fost un deznodământ amar, evidențiat în interviurile oferite la finalul meciului de jucătorii săi care au considerat că ar fi meritat să scoată măcar un punct din acest meci, însă pe cât de neașteptată a fost ineficiența atacului catalan după 21 de goluri marcate în ultimele șase meciuri, pe atât de surprinzătoare a fost și precizia apărării, care cu Jules Kounde în formă bună împotriva fostei sale echipe a rezolvat toate fazele dificile la poarta lui Ter Stegen, nu puține la număr.

Victoria îi asigură Barcelonei revenirea pe primul loc pentru cel puțin o noapte înainte ca echipele aflate în fața sa în clasament la începutul etapei – Girona și Real Madrid – să se înfrunte în meci direct sâmbătă după-amiază, iar lui Xavi ar putea să îi dea și câteva răspunsuri pentru viitor, după o inovație în unsprezecele de start.

Cu Pedri și Frenkie de Jong accidentați și cu Oriol Romeu în mod clar o non-soluție pentru meciurile importante, Xavi a ales să completeze cu Raphinha linia de mijloc în care Gundogan a jucat închizător iar Gavi și-a păstrat locul în stânga. Cel puțin aceasta va fi probabil poziționarea pe care API-urile fotbalistice i-o vor atribui lui Raphinha în formula de start, însă în realitate Barcelona a jucat faza de atac cu patru atacanți care au împărțit destul de clar lățimea terenului în câte un sfert, dar cu obligații mai multe pentru jucătorul brazilian, dacă nu defensive, măcar de retragere pentru a ajuta la construcție.

Experimentul nu a fost reușit. Coborârile lui Raphinha nu au adus un plus de fluență în joc (ba dintr-o pasă greșită a sa s-a născut chiar o ocazie bunicică a Sevillei), pe faza de atac prezența sa în zona de centru dreapta a părut să canibalizeze o parte din mingile lui Yamal și a blocat și urcarea lui Joao Cancelo, iar Lewandowski a fost împins spre stânga unde Joao Felix și Alejandro Balde ar fi asigurat o acoperire suficientă a zonei. De altfel marea ocazie generată de Barcelona în timpul petrecut de Raphinha pe teren s-a produs tocmai într-un moment în care el rămăsese în zona mediană, Cancelo a urcat bine și s-a strecurat printre doi adversari de unde l-a lansat pe Joao Felix singur cu portarul, dar mingea șutată cu sete a mușcat transversala și apoi a căzut pe linia porții.

Acest experiment nu a durat mult, iar modul în care el a fost “rezolvat” s-ar putea dovedi o problemă pentru viitorul imediat al Barcelonei: Raphinha a resimțit dureri după ce a finalizat cu șut un contraatac și a părăsit terenul încă din prima repriză, iar revenirea sa deja este considerată incertă pentru El Clasico de la finele lunii octombrie.

Vestea bună pentru Xavi este că tânărul Fermin Lopez, ales să îl înlocuiască pe brazilian, a fost argint viu pentru formația catalană. A avut imediat o mare ocazie după ce a fost lansat ideal de Yamal în careu dar a șutat slab din întoarcere și i-a permis portarului sevillan Nyland să rețină, apoi a participat fără complexe la jocul combinativ al echipei, încurajat cu siguranță și de primul său gol în La Liga pe care îl reușise la mijlocul săptămânii la Mallorca.

Sevilla a avut și ea trei acțiuni notabile în prima repriză: Rakitic a șutat puțin pe lângă poartă din afara careului, Campos s-a trezit singur cu mingea în apropierea punctului cu var dar Gavi a respins cu o intervenție curioasă din fața porții, iar Lulebakio a avut un șut bun la colțul scurt, scos însă de atentul Stegen.

Cu un plus de structură cu Fermin pe teren, Barcelona a dominat mai clar partea secundă, dar a avut nevoie de intervenția nefericită a lui Sergio Ramos la o centrare a lui Yamal ca să deblocheze tabela. La 1-0 Xavi a făcut o schimbare defensivă odată cu introducerea lui Romeu în locul lui Yamal, iar după ce începuse meciul cu prea mulți atacanți, Barcelona l-a terminat cu prea puțini. Acest fapt a dat oaspeților șansa să urce și să aibă o bună ocazie de egalare prin Jesus Navas, în timp ce la cealaltă poartă Ferran Torres a ratat pe contraatac șansa celei de-a treia reușite personale a sezonului.

Barcelona – Sevilla s-a terminat 1-0, iar cele două echipe își mută acum atenția în Champions League unde au meciuri în deplasare, catalanii cu FC Porto unde Xavi va fi obligat să găsească noi soluții inovative în creionarea unsprezecelui de start, în timp ce andaluzii merg la Eindhoven.

FC Barcelona - Sevilla 1-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul FC Barcelona - Sevilla: Marcos Acuña, primele minute pentru Sevilla după 39 de zile

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului FC Barcelona - Sevilla 1-0

FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
 • Total: 18
 • Pe poartă: 4
59-41
Posesie (%)
 • FC Barcelona
 • Sevilla
Sevilla
Șuturi Sevilla
 • Total: 12
 • Pe poartă: 3
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
18
12
Șuturi pe poartă
4
3
Șuturi pe lângă poartă
5
8
Șuturi blocate
9
1
Faulturi comise
11
15
Cornere
13
3
Ofsaiduri
1
3
Cartonașe galbene
2
3
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
3
4
Total pase
467
313
Pase completate
402
241
Acuratețe pase
86
77

Meciuri precedente între FC Barcelona și Sevilla

2022-2023

 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 3 sep. 2022
  Sevilla
  Sevilla
  0-3
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 5 feb. 2023
  Barcelona
  FC Barcelona
  3-0
  Sevilla
  Sevilla

2021-2022

 • La LigaLa Liga
  Marți, 21 dec. 2021
  Sevilla
  Sevilla
  1-1
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Duminică, 3 apr. 2022
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-0
  Sevilla
  Sevilla

2020-2021

 • La LigaLa Liga
  Duminică, 4 oct. 2020
  Barcelona
  FC Barcelona
  1-1
  Sevilla
  Sevilla
 • Copa del ReyCopa del Rey
  Miercuri, 10 feb. 2021
  Sevilla
  Sevilla
  2-0
  FC Barcelona
  Barcelona
 • La LigaLa Liga
  Sâmbătă, 27 feb. 2021
  Sevilla
  Sevilla
  0-2
  FC Barcelona
  Barcelona
 • Copa del ReyCopa del Rey
  Miercuri, 3 mar. 2021
  Barcelona
  FC Barcelona
  3-0
  Sevilla
  Sevilla
  d.prel.

2019-2020

 • La LigaLa Liga
  Duminică, 6 oct. 2019
  Barcelona
  FC Barcelona
  4-0
  Sevilla
  Sevilla
 • La LigaLa Liga
  Vineri, 19 iun. 2020
  Sevilla
  Sevilla
  0-0
  FC Barcelona
  Barcelona