Liga Portugal
Benfica
Benfica
10
FC Porto
FC Porto
Ángel Di María 68

Benfica 1-0 FC Porto. Victorie rară pe teren propriu a Vulturilor în clasicul portughez

David Petre, 30 septembrie 2023

Clasicul Portugaliei de la finele lui septembrie 2023 și-a consumat un episod puțin obișnuit, nu doar pentru că oaspeții au jucat încă din minutul 19 în inferioritate numerică, dar mai ales pentru că Benfica a obținut la final victoria în fața propriilor suporteri. Pare curios să spui asta, dar atât de rare sunt astfel de momente pentru Vulturii din Lisabona încât nici măcar unul dintre titularii Benficăi de la ultima victorie contra lui FC Porto pe Estádio da Luz, obținută în octombrie 2018, nu s-a mai regăsit în unsprezecele de start în 2023. Iar înainte de acel 1-0 din 2018 trebuie să ne întoarcem în timp alți patru ani pentru a găsi alte victorii ale Benficăi, despre care se poate spune că are un adevărat complex când vine vorba să o găzduiasca pe Porto, chiar dacă în deplasare sau pe teren neutru bilanțul este mult mai bun.

Ca aspect al jocului victoria Benficăi nu poate fi pusă la îndoială, însă nu este lipsită de polemică. Faza controversată s-a produs în minutul 19 când Fabio Cardoso în postură de ultim apărător a lovit inițiat mingea cu stângul și apoi l-a doborât pe David Neres cu dreptul. Centralul a scos cartonașul roșu, apoi a analizat ceva timp reluările video și nu și-a schimbat decizia inițială, fapt ce i-a determinat pe vizitatori să rostească răspicat cuvântul “hoție” după fluierul final.

Până la intrarea la cabine Benfica nu a știut să profite de omul în plus pentru că nu a exploatat bine spațiile, iar într-un joc destul de haotic cea mai mare șansă a aparținut oaspeților la un șut de la distanță al lui Pepê. În schimb pauza a fost într-adevăr un sfetnic bun pentru formația gazdă, care a ieșit cu un alt plan de la vestiare, un pressing bun cu care a recuperat repede mingea și un joc așezat și răbdător de pase.

Golul, previzibil în fața unei echipe din ce în ce mai înghesuite a lui Porto, a venit în minutul 68 și a fost marcat de Angel di Maria cu o reluare din mijlocul careului la o centrare a lui Neres. Benfica avusese și o bară înainte de gol și a continuat să preseze, însă spre final a făcut schimbări cu caracter defensiv chiar dacă Porto nu jucase mare lucru în inferioritate numerică, dar o măsură de precauție față de numărul mare de goluri marcat de alb-albaștri după minutul 90.

Nu a fost cazul de această dată iar Benfica a terminat învingătoare așa cum o făcuse și în Supercupă și urcă pe primul loc în clasament tocmai în dauna lui Porto, care a bifat prima înfrângere în actuala ediție de campionat.

Benfica - FC Porto 1-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Benfica - FC Porto: A noua oară când FC Porto folosește acest unsprezece de start în actualul sezon

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Benfica - FC Porto 1-0

Benfica
Șuturi Benfica
  • Total: 16
  • Pe poartă: 3
64-36
Posesie (%)
  • Benfica
  • FC Porto
FC Porto
Șuturi FC Porto
  • Total: 7
  • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
16
7
Șuturi pe poartă
3
2
Șuturi pe lângă poartă
8
3
Șuturi blocate
5
2
Faulturi comise
19
10
Cornere
9
5
Ofsaiduri
3
1
Cartonașe galbene
4
5
Parade portar
2
3
Total pase
504
284
Pase completate
437
203
Acuratețe pase
87%
71%