Carlo Ancelotti, impresionat de rezultatele obţinute de Rino Gattuso pe banca lui AC Milan

Carlo Ancelotti analizează rezultatele şi evoluaţia lui AC Milan de la numirea pe banca tehnică a fostului său elev, Gennaro Gattuso

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
20 februarie 2018
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti

Carlo Ancelotti a lăudat munca depusă de antrenorul Gennaro Gattuso pe banca tehnică a celor de la AC Milan şi a precizat că formaţia rossonero păstrează şanse de a obţine calificarea în viitoarea ediţie de UEFA Champions League, dacă va reuşi să menţină ritmul actual la nivelul campionatului. AC Milan este neînvinsă în toate competiţiile de la jumătatea lunii decembrie şi se află momentan pe poziţia a şasea în clasamentul Serie A, la doar şapte puncte de rivala locală Inter, după ce distanţa dintre cele două echipe a fost chiar şi de 18 puncte. Principalul motiv care a stat la baza formei recente excelente a grupării milaneze a fost numirea pe banca tehnică a lui Gennaro Gattuso:

„Dacă mă aşteptam ca Gattuso să poată redresa situaţia la Milan într-un timp atât de scurt? Sincer, îmi doream ca acest lucru să se întâmple, dar nu eram sigur.” – a recunoscut Carlo Ancelotti, care a fost antrenorul lui Rino Gattuso timp de opt ani la AC Milan, în cadrul unui interviu acordat pentru cotidianul italian La Gazzetta dello Sport – „Când preiei o echipă la jumătatea sezonului, există întotdeauna multe incertitudini şi obstacole de depăşit. Rino s-a descurat foarte bine şi a reuşit să câştige încrederea jucătorilor, care acum sunt alături de el. Dacă în cele din urmă cel mai important lucru este modul în care te acceptă jucătorii? Da, este adevărat. Dacă ai credibilitate în faţa jucătorilor, poţi să reuşeşti performanţe importante. Iar Gattuso pare că a devenit foarte credibil în faţa jucătorilor. Îl văd pe Gattuso ca un adevărat lider, are grupul în mână, jucătorii dau totul pentru el, iar acesta este un aspect decisiv în fotbal, dar este de asemenea general valabil în viaţă. Rino este sufletul lui Milan, iar jucătorii îşi pun calităţile şi energia la dispoziţia echipei pentru a avea succes.” – a adăugat fostul antrenor al celor de la Real Madrid, Chelsea, PSG şi Bayern Munchen.

„Acesta este parcursul potrivit. Ce m-a impresionat în mod special la Gattuso? Mă uit la toate meciurile lui Milan, până la urmă sunt încă un romantic incurabil, iar atunci când câştigă, sărbătoresc la fel precum atunci când eu eram antrenorul echipei. Nu există un singur lucru care m-a impresionat în mod special, ci mai degrabă maniera în care reuşeşte să pregătească fiecare detaliu. În ultimul meci, mă aşteptam la un moment dat să repare cu bandă adezivă până şi steagul tuşieruli. Privind în urmă, cred că este singurul lucru pe care nu l-a făcut. Într-un interval de timp foarte scurt a reuşit să creeze o alchimie perfectă, un lucru care în mod normal durează luni de zile sau ani, dar Rino a făcut acest lucru în doar o lună.” – a continuat Carlo Ancelotti.

„Însă a fost şi avantajat. În ce sens? Prin faptul că făcea deja parte din familia lui AC Milan, din istoria clubului. Nu există niciun colţ de la Milanello care să aibă secrete pentru el. A fost un stâlp al lui Milan, o echipă care întotdeauna a avut o filozofie de joc precisă şi un management bine definit. Acum, cu foarte multă înţelepciune, încearcă să readucă acele valori. Poţi să ajungi departe doar dacă echipa, conducerea, fanii, formează o singură unitate care merge în aceeaşi direcţie. Când există găuri între aceste elemente, apar problemele din punctul de vedere al rezultatelor. Lumea credea că Gattuso este un antrenor care are de partea sa doar determinarea, spiritul de luptă şi efortul, dar iată că a demonstrat contrariul. Dacă un jucător a evoluat ca mijlocaş, iar calitatea sa principală era determinarea şi disponibilitatea la efort, nu înseamnă obligatoriu că aceasta este abordarea sa şi ca antrenor. Altfel ce ar face un fost portar, ar pune 11 oameni în poartă? Din păcate fotbalul trăieşte din stereotipii şi clişee. Rino a studiat, a învăţat, a muncit mult şi a urcat treptat până la punctul în care a ajuns acum.” – a concluzionat Carlo Ancelotti, citat de La Gazzetta dello Sport.