Real Madrid 1-3 AC Milan Victorie istorică pentru Rossoneri, iar la Madrid se vorbește de criză
După ce jocul de campionat cu Valencia a fost amânat, meciul Real Madrid - AC Milan a fost primul pentru campioana en-titre a Europei după dezastrul din El Clasico pierdut acasă cu 4-0, iar formația lui Carlo Ancelotti nu s-a descurcat nici de această cu mult mai bine, fiind fluierată la scenă deschisă de fanii de pe Santiago Bernabeu. 1-3 a fost scorul final al unei dispute cu multe evenimente, iar pentru Los Blancos situația nu este bună în Champions League unde au doar 6 puncte la jumătatea grupei extinse, înaintea unui alt meci teribil, pe Anfield, contra lui Liverpool.
Milan câștigase o singură dată în istorie împotriva lui Real Madrid pe Santiago Bernanbeu, în urmă cu 15 ani, însă a găsit teren propice în fața unei formații lente și imobile pe fază defensivă, cu multe erori individuale și cu un vădit minus în ceea ce privește încrederea. Deschiderea scorului de către milanezi nu a fost întâmplătoare, reușită după un corner la care Malick Thiaw s-a înălțat lângă Militao și a reluat puternic cu capul pentru primul său gol în cele doar 6 meciuri jucate în actualul sezon.
Real Madrid a reușit egalarea dintr-un penalty obținut și transformat cu o scăriță de Vinicius la jumătatea primei reprize, însă intrarea la cabine i-a găsit în avantaj tot pe Rossoneri după ce apărătorii campioanei Spaniei au rămas pasivi la pătrunderea fostului madrilen Alvaro Morata care a marcat din apropiere mingea respinsă în față de portarul Lunin, unul dintre cei mai activi jucători ai gazdelor.
Carlo Ancelotti a făcut două schimbări la pauză și încă una în jurul minutului 60, însă startul reprizei secunde a fost marcat de alte două situații bune ale milanezilor, care după o intervenție magnifică a lui Lunin și o minge care a lovit bara au reușit în cele din urmă golul de 1-3 prin Reinjders, după ce el însuși și Rafael Leao au realizat acțiuni individuale memorabile într-o fază rapidă pornită de la reputerea propriului portar.
Madridul remontase în etapa anterioară a Ligii Campionilor un deficit de două goluri cu Dortmund iar publicul de pe Bernabeu a sperat la un scenariu asemănător după ce Rudiger a marcat spectaculos cu exteriorul după o respingere disperată cu pumnul a lui Mike Maignan, însă golul a fost anulat pentru offside după o lungă consultare a reluărilor video și scorul nu s-a mai modificat până la final, marcând a doua înfrângere consecutivă pe teren propriu pentru Real Madrid și prima oară din 2009 când încasează 7 goluri în 180 de minute consecutive pe teren propriu, de la 2-6 cu Barcelona și 1-3 cu Mallorca.
Pentru Real Madrid, trei din cele patru meciuri rămase în Champions League vor fi în deplasare, cu Livepool, Atalanta și Brest, în timp ce doar Salzburg va mai sosi pe Bernabeu spre finalul lunii ianuarie. AC Milan acumulează și ea 6 puncte după primele 4 meciuri, însă programul său pare mult mai accesibil, cu Slovan Bratislava, Steaua Roșie, Girona și Dinamo Zagreb.
Șase reacții din presa spaniolă după Real Madrid - AC Milan 1-3. Cuvântul "criză" apare des
José María Rodríguez, Marca: un Madrid destrămat, rupt, fără joc și fără fond fizic
Iubitul său Milan, unde a devenit un fotbalist monumental și antrenor de epocă, l-a pus pe Ancelotti în cea mai delicată situație de când s-a întors pe banca Los Blancos. Echipa lombardă, care nu reușește să carbureze nici în Serie A, nici în Champions, a surprins un Madrid destrămat, rupt, fără joc și fără fond fizic, unde toți sunt sub nivelul lor. Álvaro Morata a condus un grup proaspăt, clar în idei, pentru care toată lumea face faza defensivă, de la primul până la ultimul. În zilele noastre, nu îți poți permite ca doi fotbaliști să se plimbe pe teren când adversarul are mingea. Și nici să joci în Europa fără fundaș dreapta.
Luis Nieto, AS: AC Milan obligă la convocarea cabinetul de criză la Madrid
Los Clasicos se vindecă greu. După bătaia de joc a Barcelonei a rămas Madridul, ale cărui defecte trec cu o viteză amețitoare de la conjuncturale la structurale. A pierdut un organizator, Kroos, și pare că a pierdut și recuperatorul, Tchouameni, criticat pe bună dreptate de Bernabéu. Bellingham își prelungește faza descendentă, fundașii centrali sunt slabi, absența lui Courtois devine eternă, Mbappé strică toată munca bună când se uită la poartă. Rezultatul unor astfel de gafe catastrofale a fost o înfrângere în fața unui Milan care până acum câștigase doar un meci și care în ziua de azi are puțin de-a face cu cele șapte Cupe ale Europei pe care le-a cucerit de-a lungul istoriei sale. Chiar și așa, a câștigat pe merit și obligă la convocarea cabinetul de criză la Madrid.
Două răni deschise, cea a Balonului de Aur care a sfârșit ca un balon dezumflat pentru Vinicius (publicul nu a găsit o protest mai bună decât să huiduie imnul UEFA înainte de tăcerea respectuoasă când a sunat cel pentru Valencia) și lovitura din El Clasico, în ordine cronologic inversă. Moment prost să începi de 0-1, viciu dobândit de o echipă pentru care remontada a devenit o dependență și nu o obligație. Începutul bun, rezumat într-o lovitură imprecisă a lui Mbappé și o ocupare acceptabilă a terenului, a fost penalizat de un gol al lui Thiaw, care a lovit cu capul un corner executat de Pulisic aproape de primul stâlp. Unul dintre acele momente care îi fac pe toți să pară slabi. A fost neatent Rüdiger, moale Tchouameni și înfipt sub bară Lunin. Confirmarea a două plângeri ale lui Ancelotti: echipa este confuză și se apără prost.
Alfredo Relaño, AS: Real Madrid merge din rău în mai rău
Meciul a evidențiat din nou Madridul, care merge din rău în mai rău. AC Milan, care venea de pe locul 7 în campionatul său, a luat cele trei puncte și i-a lăsat pe Los Blancos într-o postură incomodă. Vom vedea pe ce loc va fi după meciurile de mâine, dar granița locului opt rămâne tot mai departe. Atent în apărare, foarte bine manevrat de excelentul Reijnders pe care nimeni nu a reușit să-l oprească și căutând insistent latura slabă a apărării madrilene, Milanul a câștigat destul de ușor și ar fi putut obține o diferență și mai mare pe tabelă, evitată de Lunin cu câteva parade excepționale. Milanul a avut un plan; Madridul, nu.
Marco Ruiz, AS: Putem vorbi deja de o criză la Real Madrid
Se poate vorbi deschis despre criză. Au fost trei înfrângeri în ultimele șase meciuri, două dintre ele consecutive și zdrobitoare pe Bernabéu, El Clasico (0-4) și Milan. (1-3). Și mulțumiri lui Lunin, că a oprit trei goluri și a salvat Madridul de rușine. Corabia are atât de multe găuri încât este chiar greu să facem un diagnostic. Pe plan individual nu există niciun jucător care să se apropie de cel mai bun nivel al său. Nici Mbappé, nici Vinicius. La nivel de echipă, echipa se apără prost. Aceasta este baza tuturor problemelor. Orice echipă este capabilă să facă ce vrea cu albii în acest moment, să aibă mingea și să treacă liniile fără nicio problemă până când ajunge în fața porții. Nici urmă de amprenta care a făcut furori sezonul trecut. Poate că acesta a fost motivul pentru care Ancelotti și toată instituția s-au înșelat când au planificat echipa în vară. Poate s-a crezut că cei din față, plus sosirea lui Mbappé, vor fi suficienți. Ei bine, deja s-a dovedit că nu e așa…
Madridul a pierdut deja mai multe meciuri, trei, decât în sezonul trecut. Spuneam că au fost trei înfrângeri în ultimele șase meciuri când în cele 68 anterioare s-au pierdut doar două. Faptul că Madrid a pierdut de două ori la rând pe Bernabéu cu trei goluri sau mai mult în fiecare dintre meciuri este ceva ce nu s-a întâmplat din 2009, cu Juande pe bancă, o perioadă de derivă sportivă… Sintomatic și, mai ales, neașteptat.
Tomás Roncero: Real Madrid, de nerecunoscut
De nerecunoscut. Acum cinci luni, Madridul atingea Everestul fotbalului cu o Champions minunată și academică, plină de cărți imagini de neuitat: penalty-urile pe Etihad, dubla lui Joselu cu Bayern, golazo-ul lui Carvajal cu capul pe Wembley… Un Madrid care umplea știrile de pe toate continentele, convinși că acel gen câștigător transformă această echipă într-o specie de ființe superioare cu balonul la picior. Un Madrid admirabil care concura cu mândrie, care mușca la fiecare duel, care sărbătorea golurile ca o familie, unde titularii și rezervele își împărțeau ego-urile cu un echilibru care evita fisurile în vestiar. Toți vâsleau în aceeași direcție și se observa în rezultatele strălucitoare: Champions, Liga și Supercupa Spaniei. Dar cinci luni mai târziu, Madridul este o umbră neclară, fără energie, presând fără ordine și fără un sens de solidaritate între linii, cu un star mondial care nu reușește să-și recâștige prestigiul (Mbappé), cu un Balon de Aur detronat care continuă să fie afectat de afrontul de la Paris, cu un Bellingham care nu se apropie nici măcar de departe de jucătorul care ne-a cucerit anul trecut pe ritmurile Beatles-urilor și cu o motoarele pline de fisuri.
Santi Nolla, Mundo Deportivo: Fluierături pentru un Madrid care nu se limpezește
Madridul nu se limpezește: încă nu a reușit să-l integreze pe Mbappé și una dintre stelele de pe Bernabeu în fața lui AC Milan a fost Lunin. Vinicius a văzut cartonașul galben într-o zi proastă, chiar dacă a provocat și a marcat un penalty și s-a trezit foarte târziu, în timp ce Mbappé nu justifică transferul său. Există o întrebare clară de mult timp: Vinicius și Mbappé joacă pe aceeași poziție. Asta se știe înainte ca francezul să semneze. Ancelotti nu a reușit să integreze nici cei doi fotbaliști, nici pe Bellingham în acest an. Suferă din cauza accidentărilor lui Courtois și Carvajal, două absențe notabile, dar nu are fotbal. În fața Milanului, Realul a încercat să avanseze linia și să pună presiune pe fundașii italieni, iar Leao și Theo au rupt ritmul. Echipa albă nu joacă nimic. Întregul Bernabéu așteaptă o strălucire de la Vinicius sau ceva de la Mbappé, dar nu există un concept fotbalistic solid în spatele individualităților.
Reacția lui Andrea Ramazzotti, Gazzetta dello Sport, după Real Madrid - AC Milan 1-3: a înflorit în sfârșit Milanul pe care îl visa Fonseca
Un mare Milan câștigă meritat pe Bernabeu, așa cum s-a întâmplat în 2009 cu Pato protagonist. În această seară, decisiv a fost Leao, din nou titular și protagonist al acțiunii pentru 2-1 și 3-1. Este o prestație cu iz de revanșă pentru portughez, revenit să strălucească așa cum știu să facă stelele pe marile scene. Întregul Milan a convins și îi permite lui Fonseca, sub privirea patronului Cardinale, să obțină un succes foarte important pentru clasamentul Ligii Campionilor, dar mai ales pentru moralul echipei. În capitala spaniolă poate să fi înflorit în sfârșit Diavolul pe care fostul tehnician de la Lille îl avea în minte și care este dirijat magistral de un super Reijnders, un mijlocaș total care construiește, se apără și marchează. Pentru Ancelotti, în schimb, primele semne ale crizei sunt că stelele sale Mbappé și Vinicius se apără puțin și echipa este dezechilibrată, mai ales când pe teren este Modric, în deficit de energie comparativ cu trecutul.
Tchouaméni, nota 1 în AS după prestația modestă din meciul Real Madrid - AC Milan 1-3
Aurélien Tchouaméni a fost notat cu nota 1/5 de cotidianul AS pentru prestația din meciul Real Madrid - AC Milan 1-3 și nu a scăpat nici de criticile cunoscutului jurnalist Tomás Roncero.
"Probabil cel mai mare vinovat al serii", se arată în caracterizarea lui Tchouaméni din AS. "Greșește la acoperirea primului gol și nu îl urmărește pe Morata la al doilea. Aceasta din urmă este cea mai îngrijorătoare, rămânând în zona nimănui, nici în fața porții pentru a respinge mingea, nici în față pentru a opri o tentativă de pasă. Merge prost, foarte prost. Bernabéu a început să-l fluiere, iar decibelii furiei spectatorilor au crescut când s-a auzit numele său la schimbare. Pentru Ancelotti este un indiscutabil, dar prezentul invită la soluții alternive. Camavinga, ca pivot, ar trebui să aibă mai multe oportunități, pentru că Tchouameni este mult sub ceea ce cere marca.
Roncero nu și-a ascuns nici el dezamăgirea:
"Tchouaméni… slab. Francezul poartă același număr de pe tricou ca și legendarul Casemiro, pe care l-a înlocuit acum trei sezoane pentru "suma modică" de 80 de milioane de euro. Exact cât am încasat pentru brazilian. În primul său an nu a fost impecabil, dar în principiu a livrat. În al doilea, nici bine, nici rău. Și în acest al treilea act pur și simplu s-a prăbușit. Implicat direct în primele două goluri ale surprinzătorului Milan al lui Fonseca, care a făcut rivalul să se rușineze, după ce a stat întins pe podea timp de zece zile. Să primești șapte goluri în două meciuri consecutive pe Bernabéu nu mai văzusem niciodată cu ochii mei albi".
Statisticile meciului Real Madrid - AC Milan 1-3
Real Madrid
AC Milan
Declarații după meciul Real Madrid - AC Milan 1-3
Carto Ancelotti, antrenor Real Madrid: E cazul să fim îngrijorați
E cazul să fim îngrijorați, pentru că suntem departe de cea mai bună versiune a noastră. Nu suntem compacți ca echipă și trebuie să schimbăm asta. Ne lipsește ordinea pe teren și, ca efect, primim prea multe goluri. Problema nu are nimic de-a face cu Vinicius și Mbappe și modul cum se înțeleg ei, ci cu faptul că permitem adversarului să se apropie prea ușor de poarta noastră și să își creeze ocazii. În acest moment suntem incapabili să arătăm o muncă de calitate.
Luka Modric, mijlocaș Real Madrid: AC Milan a fost mai bun
Încă o seară dezamăgitoare pentru noi. Nu e ușor să caracterizez acest meci, am avut momente în care ne-am descurcat bine dar per total nu a fost cel mai bun meci al nostru. Noi nu am jucat bine, iar Milanul a fost mai bun. Nu este doar un compartiment care nu merge, ci echipa în ansamblu. Trebuie să jucăm mai bine ca echipă, să fim mai uniți pe teren și să găsim rapid soluții pentru că momentan arătăm ca o echipă divizată pe teren, iar pozițional suntem departe unii de alții. Trebuie să revenim la toate lucrurile bune din ultimii ani. Sunt sigur că lucrurile se vor regla, dar este nevoie de timp. Avem doar 6 puncte și ne așteaptă meciuri grele. Trebuie să fim uniți și să încercăm să corectăm ce nu facem bine. Nu este o criză, nu este un cuvânt pe care l-aș folosi. Sunt aici de 12 ani și nu e prima oară când trecem printr-un astfel de moment. Calitatea nu este suficientă, trebuie să avem un alt spirit de echipă și atunci totul va fi mai ușor. Sunt sigur că ne vom ridica.
Andriy Lunin, portar Real Madrid: Nu-mi explic înfrângerile
Eu nu îmi pot explica aceste ultime două înfrângeri. Trebuie să facem o analiză foarte bună și să reacționăm rapid. Fotbalul te pune față în față cu astfel de momente și rezultate slabe. Suntem Real Madrid, trebuie să câștigăm mereu și nimeni nu acceptă scuze.
Pauolo Fonseca, antrenor AC Milan: Am jucat fără teamă
Cred că este corect să spunem că am jucat fără teamă. Nu e ușor să vii aici și să joci împotriva celei mai bune echipe din lume în acest moment, cel puțin nu arătând acest curaj și personalitate. Cred că am făcut o primă repriză grozavă. În a doua repriză poate că am suferit mai mult pentru că Madridul a presat mai mult, mai ales în primii 30 de metri, dar în cele din urmă am marcat un gol de senzație. Trei goluri, dar mai cu seamă trei goluri de calitate venite pe fondul unui joc pozițional fantastic. Sunt foarte, foarte fericit pentru curajul cu care am jucat acest meci. Am reușit să profităm de erorile celor de la Madrid atât prin jocul pozițional cât și prin atitudine. Este nevoie de un spirit special pentru a juca așa cum am făcut-o noi azi, am citit foarte bine jocul și am știut exact când să accelerăm și când să îi presăm. Prima repriză a fost aproape de perfecțiune și sunt foarte mulțumit de jucătorii mei.
Alvaro Morata, AC Milan: Madridul este o mare echipă
Madridul este o mare echipă. A trebui să ne sacrificăm mult și să alergăm enorm, iar fiecare dintre noi s-a autodepășit. Când suntem 11 lei pe teren, este greu pentru oricine să ne bată.
Prima victorie a lui AC Milan împotriva deținătoarei trofeului Champions League - curiozități statistice
- Victoria lui AC Milan pe Santiago Bernabeu este prima din istoria clubului italian împotriva unei campioane en-titre a Champions League, la a cincea astfel de încercare. Precedentele meciuri ale milanezilor în această situație se încheiaseră cu trei înfrângeri și o remiză.
- AC Milan a pus punct unei serii de 15 meciuri fără înfrângere pentru Real Madrid pe teren propriu în Champions League (12 victorii, 3 remize).
- După golul de 1-1 marcat din penalty, Vini Jr. a ajuns la 40 de contribuții directe la goluri în Champions League de la startul sezonului 2020-2021 (24 de goluri + 16 assisturi), statistică la care este depășit doar de actualul său coechipier Kylian Mbappe, cu 41 (30 de goluri, 11 pase decisive).
- Real Madrid este echipa cu cele mai multe goluri (13) încasate în Champions League de la foști jucători ai săi. Morata a marcat pentru a treia oară împotriva Realului și este liderul unei liste pe care mai apar Morientes (2), Angel di Maria (2), Zamorano, Julio Cesar, Sneijder, James Rodriguez, Pablo Sarabia și Robben (câte 1).
- De altfel Morata a urcat pe locul 2 al topului golurilor marcate de jucători împotriva unor cluburi la care au evoluat, în care Zlatan Ibrahimovic este lider cu 5 reușite. Totodată, grație primului său gol pentru Milan în competiția regină, Alvaro Morata are acum goluri pentru 5 echipe diferite în Champions League (Real Madrid, Juventus, Chelsea, Atletico, AC Milan), capitol la care tot Ibrahimovic este lider, cu 6 cluburi (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan, PSG).
- În plus, Alvaro Morata este doar al doilea jucător care marchează împotriva lui Real Madrid pe Santiago Bernabeu în Champions League cu două echipe diferite (Juventus și AC Milan), lucru pe care îl mai reușise doar norvegianul John Carew cu Rosenborg și Olympique Lyon.