Cât a câștigat Juventus prin calificarea în optimile UEFA Champions League

Suma asigurata de campioana Italiei, Juventus, ca urmare a calificarii in optimile de finala UEFA Champions League

Juventus si-a asigurat calificarea in optimi dupa victora, scor 2-1, cu Ferencvaros
26 noiembrie 2020

Pentru a saptea oara consecutiv, Juventus s-a calificat in optimile de finala din UEFA Champions League, dupa ce campioana Italiei s-a impus la mijlocul saptamanii pe teren propriu, nu fara emotii, in duelul cu Ferencvaros (2-1).

Performanta de a ajunge din nou in randul celor mai bune 16 echipe ale Europei reprezinta cu siguranta un pas important, insa ramane doar primul dintr-un drum lung, deoarece Juventus isi propune ca duelurile cu cele mai puternice echipe din lume sa devina deja o obisnuinta an de an, in amintirea celor doua finale de UEFA Champions League disputate de-a lungul ultimilor cinci ani. Ultima data cand torinezii nu au obtinut calificarea in optimile de finala s-a intamplat in stagiunea 2013-14, cu Antonio Conte pe banca si o ninsoare puternica la Istanbul, care a conditionat starea gazonului si a ajutat pe Galatasaray sa se impuna la capatul unui meci fizic. In acel sezon, nici macar recordul de 102 puncte stabilit in campionat nu a adus o consolare pentru Juventus ca urmare a eliminarii premature din Liga Campionilor, astfel ca acum performanta celei de-a saptea calificari consecutive in optimile competitiei va oferi cu siguranta o crestere in ceea ce priveste prestigiul, ranking-ul dar va conta mai ales din punct de vedere economic, intr-un sezon influentat foarte mult de situatia generala la nivel mondial: in acest context, sumele incasate de la UEFA vor fi esentiale pentru a salva, sau cel putin pentru a acoperi partial, pierderile din 2020.

Pana in acest moment Juventus si-a asigurat 32,9 milioane de euro din totalul de 1.95 miliarde pus la dispozitie de UEFA pentru stagiunea actuala de Champions League. Suma este reprezentata de 15,3 milioane ca urmare a prezentei in aceasta runda a competitiei (suma primita de fiecare echipa din Serie A), 8.1 milioane pentru cele trei victorii obtinute pana acum in faza grupelor (cu doua partide ramase de disputat in grupa, torinezii mai pot incasa astfel inca 2.7 milioane pe meci in caz de victorie, respectiv 900.000 euro pentru un egal) si cele 9,5 milioane pentru calificarea in optimi.

Calificarea in finala UEFA Champions League ar aduce in conturile clubului inca 38 de milioane euro (10,5 pentru sferturi, 12,5 pentru semifinala, 15 pentru finala). Echipa care va ridica la final trofeul celor mai mari ambitii va primi in plus un bonus de 4 milioane, deoarece, ca intotdeauna, gloria sportiva este acompania si de o rasplata financiara.