Clasamentul Premier League, în comparaţie cu situaţia din sezonul trecut

Manchester United este echipa din Premier League care a reuşit să îşi îmbunătăţească cel mai mult parcursul faţă de campionatul antreior

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
2 octombrie 2017
Romelu Lukaku, Manchester United (Premier League)
Romelu Lukaku, Manchester United (Premier League)

După etapa cu numărul şapte din Premier League, situaţia a rămas în continuare echilibrată în fruntea clasamentului, cu cele două echipe din Manchester aflate la egalitate de puncte, urmate de un grup de şase formaţii într-un interval de doar două puncte (Tottenham, Chelsea, Arsenal, Burnley, Liverpool, Watford). În subsolul clasamentului Premier League, Crystal Palace pare a ajunge deja într-o situaţie extrem de complicată, fără niciun puncte după şapte etape de campionat. Însă, comparativ cu parcursul din stagiunea anterioară la capătul primelor şapte runde din Anglia, iată echipele care şi-au îmbunatătăţit cel mai mult randamentul în ceea ce priveşte numărul de puncte:

Deloc surprinzător, Manchester United este formaţia care a înregistrat creşterea cea mai mare la nivelul Premier League, după ce în campionatul anterior oamenii lui Jose Mourinho mai degrabă au dezamăgit, iar după şapte etape aveau doar 13 puncte (faţă de cele 19 adunate acum), graţie a patru victorii, un rezultat de egalitate şi două înfrângeri (suferite contra celor de la Watford, respectiv Manchester City).

Burnley poate la rândul său să fie mulţumită de acest început de sezon, în care jucătorii lui Sean Dyche au acumulat cu cinci puncte mai mult faţă de acelaşi moment al campionatului anterior. Dacă atunci Burnley pierduse patru din primele şapte meciuri şi avea doar şapte puncte, de această dată clubul de pe Turf Moor se află la un singur punct de performanţa unor adversari cu pretenţii mult mai mari, precum Chelsea sau Arsenal şi are un singur eşec după şapte partide.

Stoke City nu a avut parte de un debut de campionat 2016/2017 pozitiv, aflându-se pe o poziţie retrogradabilă după şapte etape, fără nicio victorie şi doar trei rezultate de egalitate. În sezonul actual, echipa condusă în continuare de pe bancă de Mark Hughes a strâns cu cinci puncte mai mult, datorită victoriilor cu Southampton şi Arsenal, respectiv a remizelor consemnate contra celor de la West Brom şi Manchester United.

O altă performeră a începutului noii ediţii de Premier League este Watford, care sub comanda lui Marco Silva are un parcurs superior celui înregistrat anul trecut, când pe banca echipei se afla italianul Walter Mazzarri. Două victorii, două rezultate şi trei eşecuri a fost bilanţul din stagiunea anterioară, faţă de 12 puncte adunate până în prezent, prin cele trei victorii şi trei remize. Singurul eşec a fost consemnat în faţa liderului Manchester City, care s-a dovedit mult prea puternică pentru limitele clubului de pe Vicarage Road Stadium (0-6).

West Ham United nu poate fi pe deplin mulţumită de maniera în care a început sezonul 2017/2018 de Premier League, având în vedere investiţiile din această vară şi jucătorii importanţi veniţi în capitala Angliei, precum Joe Hart, Pablo Zabaleta sau Javier Hernández, însă echipa lui Slaven Bilic se poate cel puţin consola cu faptul că a acumulat mai multe puncte faţă de campionatul precedent (+3), când se afla doar pe poziţia a-18-a după şapte runde.

Deşi în acest sezon a reuşit un parcurs chiar mai bun decât în prima parte a campionatului anterior, Manchester City se afla paradoxal într-o situaţie mai bună anul trecut, când cele 18 puncte îi ofereau un avantaj minim, de un punct, în faţa celor de la Tottenham Hotspur, şi două puncte în faţa lui Arsenal. De această dată, oamenii lui Pep Guardiola au fost aproape perfecţi (şase victorii şi un rezultat de egalitate), însă cele 19 puncte îi oferă statutul de lider la egalitate cu rivala locală Manchester United, în principal ca urmare a evoluţiilor mult mai bune evidenţiate de oamenii lui Jose Mourinho. Dacă Manchester City va reuşi în acest an să confirme începutul excelent sau va avea o cădere similară cu cea din stagiunea anterioară rămâne de văzut, însă duelul dintre cele două echipe ale oraşului Manchester anunţa o ediţie de Premier League chiar mai spectaculoasă şi emoţionată faţă de campionatul trecut.