De la Alberto Gilardino la Marouane Chamakh, cei mai buni atacanţi liberi de contract

Cei mai importanţi jucători de profil ofensiv care în acest moment sunt liberi de contract şi pot semna cu orice echipă aflată în căutarea unui atacant

Alberto Gilardino a marcat 11 goluri pentru Palermo în urmă cu două sezoane
25 septembrie 2017

Arkadiusz Milik a suferit recent o nouă gravă accidentare la genunchi, care o necesitat o altă intervenţie chirurgicală, la aproape de un distanţă după ce atacantul polonez suferire o problemă medicală similară. Cele mai optimiste previziuni medicale indică o revenire pe teren în luna februarie, ceea ce înseamă că Napoli va trebui să se descurce în turul de campionat cu jucătorii actuali. Însă gruparea din Serie A, la fel ca orice altă formaţie, are la dispoziţie o variantă de avarie: poate semna unul dintre atacanţii liberi de contract, care după o carieră lungă şi pe alocuri încununată de succes, nu şi-au găsit o echipă pentru stagiunea 2017/2018.

Iată o listă cu cei mai importanţi jucători de profil ofensiv liberi de contract:

Alberto Gilardino
Campion mondial cu echipa naţională a Italiei în 2006, Alberto Gilardino rămâne un nume important în fotbalul italian, cu aproape 200 de goluri marcate în Serie A. Ajuns la 35 de ani, Gilardino a avut parte de un sezon 2015–2016 bun la nivel personal cu Palermo, în care a marcat zece goluri în campionat şi unul în Cupa Italiei, pentru ca stagiunea trecută să evolueze în tricoul lui Empoli şi Pescara, însă fără un randament la fel de pozitiv. Retrogradarea clubului din regiunea Abruzzo a făcut ca Alberto Gilardino să îşi rezilieze contractul cu Pescara, fără ca momentan să semneze un angajament cu o altă formaţie.

Antonio Cassano
Fostul copil rebel al fotbalului italian a recunoscut că nu regretă alegerile şi viaţa extrasportivă de-a lungul unei cariere ce putea fi cu mult mai strălucitoare. Campion cu Real Madrid în sezonul 2006–07 şi cu AC Milan în stagiunea 2010–11, Antonio Cassano a reprezentat Italia de 39 de ori şi a fost foarte aproape de a semna cu Hellas Verona în această vară, însă în cele din urmă a decis să renunţe la înţelegerea cu gruparea veroneză după primele şedinţe de antrenament. Deşi iniţial părea hotărât să îşi anunţe retragerea din activitatea de pe teren, atacantul italian a confirmat că se va pregăti cu fostul său antrenor personal, Agostino Tibaudi, în speranţa de a-şi găsi un nou club alături de care să mai evolueze cel puţin un an.

Claudio Pizarro
125 de goluri marcate pentru Bayern Munchen reprezintă o carte de vizită importantă pentru orice atacant. Însă ajuns la 38 de ani, peruvianul Claudio Pizarro nu şi-a mai găsit un loc în lotul celor de la Werder Bremen, echipă pentru care a evoluat în stagiunea precedentă, de-a lungul căreia a reuşit să înscrie totuşi zece goluri, inclusiv un hattrick în partida de campionat cu Bayer Leverkusen, câştigată de Werder Bremen cu scorul de 4-1. Prin cele trei goluri, atacantul peruvian a depăşit un record vechi de 31 de ani, devenind cel mai în vârstă jucător din Bundesliga autor al unui hattrick.

Mounir El Hamdaoui
Cu o carieră importantă în Olanda, unde în stagiunea 2008/2009 a fost desemnat fotbalistul anului, a devenit golgheterul campionatului şi a câştigat titlul alături de AZ Alkmaar, Mounir El Hamdaoui a jucat ultima dată pentru Al-Taawoun FC din Arabia Saudită, însă la doar 33 de ani poate reprezenta în continuare o soluţie importantă pentru echipele din Europa. Atacantul care a evoluat pentru naţionala de tineret a Olandei, însă apoi a decis să reprezinte selecţionata statului Maroc, a avut inclusiv o experienţă de doi ani în Serie A, unde a jucat pentru Fiorentina, reuşind să marcheze patru goluri în 22 de partide.

Rolando Bianchi
Rolando Bianchi este un alt nume bine-cunoscut în lumea fotbalului italian. Cu 77 de goluri marcate în total pentru Torino, atacantul în vârstă de 34 de ani este al zecelea cel mai bun marcator din istoria clubului granata. După doi ani în care s-a remarcat în tricoul celor de la Reggina, Rolando Bianchi a evolat un sezon (2007–2008) la Manchester City, însă nu s-a adaptat stilului de viaţa din Anglia, exprimându-şi public intenţia de a reveni în Serie A. Bologna, Atalanta, Perugia şi, cel mai recent, Pro Vercelli, sunt celelalte echipe pentru care jucătorul a mai evoluat în Italia.

Marouane Chamakh
Arsene Wenger a mizat pe calităţile lui Marouane Chamakh în 2010, când atacantul a semnat liber de contract după opt ani petrecuţi la Bordeaux. Însă vârful marocan nu avea să confirme pe Emirates, cu doar 14 goluri marcate în 67 de meciuri disputate pentru Arsenal. Experienţele ulterioare în tricoul lui West Ham United, Crystal Palace şi Cardiff City nu l-au ajutat să revină la forma arătată în perioada de la Bordeaux, însă la vârsta de 33 de ani şi în calitate de jucător liber de contract, Marouane Chamakh poate atrage înca atenţia unor cluburi importante din Europa.