EURO 2020, amânat cu un an; finala Champions League și finala Europa League, reprogramate

Turneul Final al Campionatului European de Fotbal se va desfășura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
17 martie 2020
EURO 2020
EURO 2020

UEFA a luat marți decizia de a amâna cu un an turneul final EURO 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia a fost luată în urma unei teleconferințe la care au participat și și-au dat acordul reprezentanții tuturor celor 55 de federații afiliate. Turneul final urmează să fie reprogramat pentru perioada 11 iunie – 11 iulie 2021.

De asemenea, UEFA a decis reprogramarea meciurilor din barajul de calificare, pentru datele FIFA de la începutul lunii iunie 2020, în cazul în care situația medicală la nivelul Europei va permite acest lucru. România urma să întâlnească Islanda în această lună la Reykjavik, însă amânarea acestui joc ar putea reprezenta un avantaj pentru echipa noastră națională, care ar putea beneficia de un gazon mai bun în cazul în care jocul se va disputa într-o lună de vară.

Totodată, amânarea cu un an a turneului final va oferi țării noastre posibilitatea să finalizeze construcția stadioanelor Steaua, Rapid și Arcul de Triumf, precum și a liniei de cale ferată între Aeroportul Otopeni și Gara de Nord.

Tot astăzi, CONMEBOL a decis amânarea cu un an a Copei America, ce urma să se desfășoare în această vară în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020 în Argentina și Columbia. Ca urmare a amânării celor două importante competiții continentale, FIFA va trebui să reprogrameze sau să anuleze ediția inaugurală a Campionatului Mondial al Cluburilor în noul format cu 24 de echipe, ce era inițial programată pentru perioada 17 iunie – 4 iulie 2021 în China.

Date provizorii pentru finalele Champions League și Europa League

Dacă situația medicală o va permite, finala Champions League s-ar putea disputa pe data de 27 iunie la Istanbul, patru săptămâni mai târziu față de programarea inițială, 30 mai. În momentul de față UEFA speră în respectarea formatului competiției, cu desfășurarea în dublă manșă a sferturilor de finală și semifinalelor, deși în ultimele zile apăruse în presă și varianta desfășurării fazelor finale într-un sistem final four, cu semifinalele și finala organizate într-un singur oraș, în manșă unică. În momentul de față sunt cunoscute patru dintre semifinaliste (RB Leipzig, Atalanta, Paris Saint-Germain și Atletico Madrid), în timp ce manșele retur ale celorlalte patru dueluri (Manchester City – Real Madrid, Juventus – Lyon, Barcelona – Napoli și Bayern – Chelsea) au fost amânate.

O situație asemănătoare este consemnată și în Europa League, competiție în care s-au disputat manșele tur ale duelurilor Frankfurt – Basel 0-3, Istanbul BB – FC Copenhaga 0-0, LASK Linz – Manchester United 0-5, Wolfsburg – Șahtior Donețk 1-2, Rangers – Leverkusen 1-3 și Olympiacos – Wolverhampton 1-1. Celelalte meciuri tur din optimile de finală, Sevilla – Roma și Inter – Getafe, au fost amânate, la fel ca și toate manșele retur. Finala Europa League a fost decalată de pe 27 mai pe 24 iunie, însă decizia nu este definitivă.