Gennaro Gattuso, prezentat ca antrenor al lui AC Milan

Fostul mijlocaş al lui AC Milan, Gennaro Gattuso, a fost prezentat ca antrenor al echipei milaneze în cadrul unei conferinţe de presă

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
28 noiembrie 2017
Gennaro Gattuso, noul antrenor al lui AC Milan
Gennaro Gattuso, noul antrenor al lui AC Milan

„De ce Gennaro Gattuso? Are caracteristici importante pe care le poate transmite echipei, nu doar ambiţie şi determinare, trăsături care se regăsesc în ADN-ul său, ci inclusiv concepte fotbalistice şi sunt convins că ne va ajuta mult. Avem încredere în această echipă şi suntem siguri că putem începe o perioadă cu rezultate pozitive.” – directorul sportiv al celor de la AC Milan, Massimiliano Mirabelli, l-a prezentat în acest fel pe Rino Gattuso, noul antrenor al grupării milaneze, în cadrul unei conferinţe de presă la care fostul mijlocaş al lui AC Milan a participat în cursul zilei de marţi.

Gennaro Gattuso s-a arătat pregătit pentru cea mai importantă experienţă din cariera sa de antrenor: „Este o responsabilitate imensă, dar mai ales o plăcere să am posibilitatea de a antrena astfel de fotbalişti. Avem un lot din care fac parte 16 jucători de echipe naţionale şi putem alinia o echipă întreagă cu o medie de 21 de ani. Milan nu traversează un moment optim şi cu siguranţă poate mai mult, dar pentru mine este o oportunitate imensă, spre deosebire de Ofi Creta, unde nimeni nu era plătit, sau de Pisa, club care nu avea un preşedinte. Când intru în centrul de antrenament de la Milanello mi se pare că este paradisul şi îmi oferă emoţii puternice: este un vis să pot antrena această echipă.” – a declarat fostul internaţional italian.

Gennaro Gattuso a discutat apoi despre filozofia sa pe banca tehnică a unei echipe de fotbal, precum şi despre criticile apărute deja din cauza faptului că ar fi un antrenor cu puţină experienţă: „Îmi vine să râd când spuneţi că antrenorii tineri trebuie să capete experienţă, iar apoi când se plimbă prin toată Europa spuneţi că nu este suficient. Eu am antrenat echipe de tineret şi echipe mari, aşadar am experienţă. Alături de staff-ul meu avem metodele şi ideile noastre. Cu siguranţă vom evolua cu o apărare formată din trei jucători, dar indiferent de cifre este important să lucrăm asupra anumitor aspecte. Însă în primul rând trebuie să devenim o echipă, să intrăm pe teren ca o echipă: când un jucător greşeşte, colegul său trebuie să fie cel care repară situaţia, trebuie să existe acest spirit de luptă şi capacitate de efort. Dacă vom face aceste lucruri, restul va veni de la sine, deoarece calitatea există.”

Întrebat despre şansele lui AC Milan de a obţine calificarea în viitoarea ediţie de UEFA Champions League, Gennaro Gattuso a răspuns: „În acest moment nu mă uit la clasament, mai sunt 72 de puncte la dispoziţia noastră. Trebuie să luăm fiecare meci la rând, începând de la partida cu Benevento: acesta este drumul nostru către Champions League. Eu am jucat mulţi ani pe San Siro şi ştiu un lucru: dacă nu eşti în cea mai bună formă din punct de vedere mental şi fizic, mingea devine mult mai grea. Prioritatea este să le transmitem acestor băieţi ceva în plus la nivel mental. Dacă voi reuşi să le transmit determinarea pe care o aveam eu ca jucător? Nu cred că are sens să discutăm foarte mult despre Gattuso fotbalistul, deoarece am trecut pe la Coverciano, am muncit pentru a-mi lua licenţa de antrenor şi nimeni nu mi-a făcut nicio favoare. Dacă nu pregăteşti meciul din punct de vedere tactic, determinarea nu contează aproape deloc. Mie îmi place această meserie şi consider că am calităţile necesare pentru a o practica.”

Discursul s-a mutat apoi pe situaţia predecesorului său pe banca celor de la AC Milan, Vincenzo Montella, demis după rezultatul de 0-0 cu Torino, într-un moment în care gruparea milaneză se află doar pe locul al şaptelea în clasamentul Serie A: „Eu am avut întotdeauna un raport onest cu Vincenzo şi cu staff-ul său, deşi suntem diferiţi ca antrenori. Îmi pare rău pentru modul în care şi-a încheiat aventura aici, dar există astfel de momente în viaţa oricărui antrenor şi sunt sigur că va reveni rapid pe banca unei echipe importante.” – a adăugat Gennaro Gattuso, care în final a subliniat că nu se teme de un posibil eşec şi nici de criticile inevitabile pentru oricine pregăteşte un club de nivelul lui AC Milan: „Sunt obişnuit cu criticile, inclusiv ca fotbalist la primul meci în care greşeam o pasă se spunea că sunt slab din punct de vedere tehnic, dar eu am obţinut totul prin faptul că am muncit mai mult ca alţii. Eram conştient de limitele mele şi le respectam, iar din punctul meu de vedere acesta reprezintă un semn de inteligenţă. Nu îmi este teamă, deoarece îmi doresc să îmi trăiesc viaţa ca protagonist. Nu sunt un calculator, dar la spital merg doar după ce mi-am spart capul, cu siguranţă nu înainte.”