Inter, o singură victorie din ultimele cinci derby-uri disputate cu AC Milan

Cele mai importante date şi statistici referitoare la istoricul derby-urilor dintre Inter şi AC Milan, înainte de meciul din etapa a-27-a de Serie A

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
2 martie 2018
AC Milan - Inter 1-0 (Cupa Italiei, 27 decembrie 2017)
AC Milan - Inter 1-0 (Cupa Italiei, 27 decembrie 2017)

Într-o etapă în care Juventus se deplasează pe stadionul Olimpico pentru meciul cu Lazio, iar Napoli va primi pe teren propriu vizita celeilalte echipe din capitala Italiei, într-o altă partidă care va avea implicaţii majore în lupta pentru câştigarea titlului, derby-ul oraşului Milano ar putea trece de această dată pe plan secund, însă duelul programat a se disputa duminică seara pe stadionul Giuseppe Meazza va avea la rândul său o importanţă notabilă.

Dincolo de orgoliul şi prestigiul unui derby de tradiţie din fotbalul italian, cele două formaţii se luptă pentru un loc în viitoarea ediţie de UEFA Champions League şi traversează momente de formă complet diferite: dacă formaţia nerazzurro s-a impus în doar două din ultimele 11 etape de campionat, AC Milan are parte de o revenire extrem de spectaculoasă sub comanda antrenorului Gennaro Gattuso, cu şase victorii din cele mai recente şapte runde şi o calificare în finala Cupei Italiei, graţie succesului obţinut la mijlocul săptămânii cu Lazio după loviturile de departajare. Un rezultat pozitiv pentru AC Milan ar face ca echipa rossonero să spere cu adevărat în posibilitatea de a lupta pentru una dintre primele patru poziţii ale clasamentului Serie A.

În aşteptarea unui nou episod din Derby della Madonnina, iată câteva dintre cele mai interesante statistici, date şi observaţii generale referitoare atât la istoricul partidelor precedente, cât şi la randamentul recent al celor două formaţii din Milano:

  • Milan a pierdut doar unul dintre ultimele cinci derby-uri disputate contra celor de la Inter în toate competiţiile, cu un bilanţ general completat de două victorii şi două rezultate de egalitate, reuşind să marcheze cel puţin un gol în fiecare dintre cele cinci partide.
  • în fiecare dintre ultimele trei meciuri directe disputate la nivelul campionatului, ambele echipe au înscris minim două goluri (două rezultate de egalitate cu scorul de 2-2 şi un succes al lui Inter cu 3-2, consemnat în meciul din turul campionatului).
  • AC Milan, neînvinsă în ultimele opt etape de campionat (şase victorii şi două rezultate de egalitate), vine după trei victorii la rând în Serie A fără a primi gol: gruparea milaneză nu a mai înregistrat patru succese consecutive fără gol primit din martie 2013.
  • AC Milan a trecut de la o medie de 1,43 puncte pe meci în perioada în care fostul antrenorul Vincenzo Montella a pregătit echipa de-a lungul primelor 14 etape, la o medie de 2 puncte pe meci în 12 runde de Serie A cu Gennaro Gattuso pe bancă. De partea cealaltă, Inter are o medie de doar 1,25 puncte pe meci în cele mai recente 12 etape.
  • Inter a pierdut doar o partidă din ultimele opt runde de campionat, însă a înregistrat alte cinci remize în respectivul interval şi doar două succese.
  • şase dintre ultimele zece goluri primite de Inter în campionat au venit ca urmare a unor faze fixe: în total 16 goluri primite de nerazzurri în actualul sezon din astfel de situaţii de joc, a patra echipă din Serie A într-un clasament al golurilor încasate din faze fixe.
  • Inter a marcat 11 goluri prin lovituri de cap în acest campionat, mai mult decât oricare altă echipă – totuşi, nicio echipă nu a primit mai puţine goluri prin acest procedeu ca AC Milan (doar trei).
  • mijlocaşul italian Giacomo Bonaventura a marcat patru goluri contra lui Inter în Serie A, mai mult decât în faţa oricărui alt adversar din prima ligă a campionatului italian.
  • Mauro Icardi a înscris patru goluri în cele mai recente două derby-uri ale oraşului Milano disputate în campionat, după ce nu reuşise să marcheze niciun gol în primele şapte astfel de dueluri din Serie A.