Meciurile de Champions League, acceleratoare ale propagării coronavirusului în Europa
Meciurile Atalanta - Valencia și Liverpool - Atletico Madrid sunt considerate principale focare ale răspândirii coronavirusului în Lombardia și Liverpool.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rai News 24, Walter Ricciardi, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Italia și totodată consilier științific al Ministerului Sănătății din Italia, a nominalizat meciul Atalanta - Valencia din optimile de finală UEFA Champions League ca fiind acceleratorul propagării exponențiale a virusului Covid-19 în Lombardia, dar și una din principalele surse de infectare în Spania. Meciul s-a disputat pe data de 19 februarie pe stadionul San Siro din Milano, în condițiile în care arena din Bergamo a Atalantei nu îndeplinește criteriile tehnice pentru a găzdui jocuri de Champions League, astfel că a implicat o mobilitate masivă în rândul suporterilor ambelor echipe, în tribunele arenei milaneze fiind prezente 45.792 de persoane, dintre care 2.500 au fost reprezentanți ai trupei iberice.
"Cred că acel meci din 19 februarie a jucat un rol important în evoluția situației", a declarat Ricciardi. "O treime din populația orașului Bergamo a fost prezentă pe stadion, iar la final totul s-a transformat într-o mare petrecere. Nu este o întâmplare că aceasta a devenit zona cea mai afectată din Italia, nici că fanii valencieni care au făcut deplasarea la meci au devenit, la întoarcere, transmițători ai bolii în Spania".
Primarul orașului Bergamo este de acord că meciul de Champions League a fost acceleratorul propagării virsului în Lombardia, fără însă ca situația să fi putut fi evitată. "Încă nu știam exact ce se întâmplă. Pacientul zero în Italia a fost înregistrat pe 23 februarie. Dacă este adevărat că virusul deja circula, este foarte probabil ca mulți dintre cei 40.000 de fani care au fost prezenți pe San Siro să se fi infectat, însă nimeni nu știa atunci că virusul era între noi. Mulți au mers în grupuri la meci, iar contactul dintre ei a făcut ușoară transmiterea. Dar adevărul este mai larg. Focarul a fost la spitalul din Alzano Lombardo, localitate de 13.000 de locuitori din provincia Bergamo, unde a fost internat un pacient care avea o pneumonie necunoscută, i-a infectat pe alți pacienți, medici și infirmieri", a spus Giorgio Gori.
La câteva zile de la meciul de la Milano, trei jucători și mai mulți oficiali ai echipei Valencia au fost depistați pozitiv la testele pentru coronavirus.
Critici pentru disputarea cu spectatori a meciului Liverpool - Atletico Madrid
Dacă situația de la Milano nu putea fi evitată, altfel stau lucrurile când vine vorba despre meciul Liverpool - Atletico Madrid, disputat pe 11 martie în returul optimilor de finală Champions League. Răspândirea coronavirusului luase amploare în Italia și Spania și totuși meciul de pe Anfield s-a disputat cu spectatori, inclusiv un grup de 3000 de suporteri iberici veniți de la Madrid. În condițiile în care numărul de cazuri crește alarmant în Liverpool, autoritățile locale arată acum cu degetul spre UEFA și spre guvernul de la Londra care nu au luat la timp măsuri restrictive.
"Am spus încă de atunci că e foarte ciudat că fanilor echipei din Madrid li s-a permis să călătorească la Liverpool și să meargă pe Anfield. Cred că guvernul nostru nu a fost suficient de rapid și chiar s-a ferit să ia măsuri pentru a nu induce panica în rândul populației și pentru a nu afecta economia", a declarat primarul orașului Liverpool, Joe Anderson, care a răspuns și că "sunt întru totul de acord" atunci când un utilizator a opinat pe contul său de twitter că "Poate nu a fost o idee prea bună să fie permisă disputarea ultimelor meciuri din Europa și inundarea orașului de către suporteri spanioli care s-au amestecat în mulțime. Nu este vina suporterilor, dar meciul nu trebuia să se dispute".
Meciul de pe Anfield s-a jucat pe 11 martie, în aceeși zi în care Organizația Mondială a Sănătății declarase pandemia de coronavirus, și la două zile după ce Spania luase deja primele măsuri restrictive pe plan local precum închiderea școlilor în Madrid, iar La Liga hotărâse ca următoarele meciuri din campionatul intern să se dispute fără spectatori. Deși circulația nu fusese încă restricționată în Europa, guvernul iberic a făcut un apel la suporteri să dea dovadă de responsabilitate și să nu facă deplasarea în Regatul Unit, iar clubul Atletico Madrid a emis un comunicat în care a făcut aceeași recomandare, oferindu-se să restituie banii celor care cumpăraseră bilet la meciul de pe Anfield, 55 de euro. Conform presei iberice, doar 280 de fani au răspuns afirmativ și au renunțat la ideea de a merge la meci.
"A fost o decizie rușinoasă și probabil că ceea ce vedem astăzi în Liverpool este consecința ei directă", este de părere John Ashton, fost director al autorității de sănătate publică din Liverpool, el însuși un recunoscut suporter al grupării de pe Anfield. Ashton avea bilet la meciul cu Atletico Madrid, dar a ales să nu meargă la stadion, probabil dintr-o mai bună înțelegere a dinamicii răspândirii virusului.
Decizia UEFA de a permite disputarea cu spectatori a meciului în cauză nu a rămas fără ecou nici în Italia, țară care deja se confrunta cu o escalare alarmantă a numărului de cazuri. Virusologul Andrea Crisanti se arătase indignat de disputarea meciului de pe Anfield încă înainte ca acesta să aibă loc, spunând că "sunt iresponsabili, nu au înțeles nimic din lecția italiană", în timp de directorul secției de infecțioase a spitalului din Genova, Dr. Matteo Bassetti, este de părere că "multe lucruri nu au funcționat în cadrul UEFA, iar acesta a fost unui dintre ele". Opiniile lor au fost întărite și de fostul jucător Marco Tardelli, care într-un editorial în ziarul La Stampa a scris că "S-a jucat la Liverpool pe un stadion plin de fani englezi care au crezut, săracii, că sunt imuni la virus, și cu 2900 de fani ai lui Atletico Madrid, veniți din capitala Spaniei unde se înregistrau jumătate din cazurile înregistrate în întreaga lor țară. O adevărată nebunie".