Champions League
Napoli
Napoli
23
Real Madrid
Real Madrid
Leo Östigard 19
Piotr Zieliński 54 (pen)
Vinícius Júnior 27
Jude Bellingham 34
Alex Meret 78 (a)

Napoli 2-3 Real Madrid. Bellingham și Valverde, decisivi într-unul din meciurile bune de Champions League

David Petre, 4 octombrie 2023

Într-o grupă în care Braga și Union Berlin nu ar trebui să pună probleme în privința calificării, Napoli și Real Madrid și-au permis un meci de “care pe care”, un fotbal deschis în care au scos la iveală ce aveau mai bun, fără obișnuita condiționare de rezultat care adesea se manifesta ca un pragmatism exagerat ce știrbește spectacolul. Câștig de cauză a avut Real Madrid pentru că exploatează mai bine spațiile, are o echipă mai obișnuită cu astfel de meciuri și mulți jucători “world class” dintre care se evidențiază cu o aură specială Jude Bellingham, însă dovadă a spectacolului captivant este faptul că temperamentalii fani ai lui Napoli au aplaudat la unison la finalul jocului, mulțumiți de ce văzuseră chiar dacă echipa lor pierduse meciul.

Pentru Real Madrid este un pas înainte, fiindcă certifică senzațiile bune din meciul cu Girona, unul dintre cele mai serioase ale sezonului. Ancelotti are câteva probleme pe care momentan nu le poate rezolva fără transferuri, însă ce poate rezolva este să găsească rolul ideal pentru ca polivalentul Bellingham să maximizeze rezultatele. Într-o formulă fără Joselu, Bellingham a jucat rol de dublu agent împărțindu-se între atribuțiile de al patrulea mijlocaș și vârf fals, iar asta creează pentru Real Madrid imprevizibilitate și soluții multiple care în cazul de față au dus la încă un meci câștigat. Cu Bellingham în lot această echipă are mult mai mult capabilități față de ultimele sezoane în care toată miza era pe sclipirile individuale ale lui Vini Jr. și pe instinctul de killer al lui Benzema, iar echipa arată deja foarte bine chiar dacă unele posturi sunt descoperite, mai ales în ceea ce privește apărarea.

Din fericire pentru viitorul Realului, cel puțin una din aceste probleme este pur circumstanțială. În condițiile absenței lui Courtois, protagonistul din umbră al meciurilor mari din ultimii ani, soluția de compromis a fost aducerea sub formă de împrumut a lui Kepa Arrizabalaga, un portar inconstant, capabil de intervenții fabuloase dar și de momente de rătăcire care nu i-au permis niciodată o linie constantă de când a făcut pasul spre fotbalul fotbalul mare. La Madrid l-am văzut mergând pe aceeași linie, cu intervenții strălucite, cu momente de pasivitate, iar în mod așteptat a apărut și prima eroare majoră, chiar în acest meci, care i-a adus lui Napoli golul de 1-0. S-a întâmplat la o lovitură de colț, la care portarul care a văzut de pe banca de rezerve multe meciuri ale lui Chelsea a ieșit pe sub minge și a permis ca Ostigard să reia spre poarta părăsită, după ce revenise în careu din transversală.

Nicio problemă însă pentru Real Madrid, cât timp pe teren există Bellingham. O minge recuperată în marginea careului după o pasă naivă a căpitanului napoletan Di Lorenzo i-a oferit șansa assistului pentru Vinicius, iar apoi a venit și golul, marcat după o pătrundere cu salturi de gazelă prin toată apărarea adversă și un șut perfect la colțul lung. 1-2 la pauză, cu assist și gol pentru Bellingham pentru al doilea meci consecutiv.

Napoli a schimbat ceva pentru a doua repriză: a încercat să facă pressing avansat, ceea ce îi lipsise în prima repriză și permisese Madridului să ajungă fără mari probleme în jumătatea adversă. Egalarea gazdelor a venit însă pe altă cale: o minge a atins oarecum întâmplător mâna lui Nacho în fața propriei porți, centralul a dictat penalty după vizionarea reluărilor video, Piotr Zieliński a transformat cu ajutorul barei pentru un plus de adrenalină în meci, iar Napoli și-a recăpătat încrederea și și-a luat în serios rolul de echipă gazdă, cu acțiunile curajoase care decurg de regulă din susținerea unui public vulcanic. De remarcat că acesta a fost primul penalty dictat în Champions League împotriva lui Real Madrid cu ajutorul VAR-ului.

Fără minge Realul a avut probleme, iar Ancelotti a reacționat ferm: Mendy în locul lui Camavinga pentru liniște în defensivă, Modrid în locul lui Kroos pentru o tranziție mai bună și astfel ibericii au calmat avântul napoletanilor. Meciul a rămas totuși viu, cu impresia că victoria poate merge în orice parte, încă cu o ocazie mai consistentă pentru Bellingham care nu a prins poarta cu o lovitură de cap după un șut al lui Vinicius, respins în față de Alex Meret.

Portarul lui Napoli avea însă să aibă ghinion. O torpilă a lui Fede Valverde de la 25 de metri după un corner a trimis mingea în transversală, l-a lovit în spate pe Meret și a intrat în poartă și astfel s-a scris istoria unui meci pasionant în urma căruia Realul își confirmă statutul de mare favorită la câștigarea grupei și, teoretic, o dublă mai facilă în optimile de finală.

Napoli - Real Madrid 2-3, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Napoli - Real Madrid: Matteo Politano, Victor Osimhen, noutățile la Napoli față de meciul anterior cu Lecce

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Napoli - Real Madrid 2-3

Napoli
Șuturi Napoli
  • Total: 18
  • Pe poartă: 7
50-50
Posesie (%)
  • Napoli
  • Real Madrid
Real Madrid
Șuturi Real Madrid
  • Total: 18
  • Pe poartă: 5
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
18
18
Șuturi pe poartă
7
5
Șuturi pe lângă poartă
4
4
Șuturi blocate
7
9
Faulturi comise
9
12
Cornere
9
9
Ofsaiduri
0
1
Cartonașe galbene
1
3
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
3
5
Total pase
506
515
Pase completate
457
460
Acuratețe pase
90
89