Noul AC Milan, visul chinezesc construit pe datorii și incertitudini

Clubul AC Milan a făcut un împrumut de 300 de milioane de euro, cu o dobândă considerabilă, scadent în octombrie 2018, care i-ar putea schimba proprietarul.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
27 august 2017
AC Milan a intrat într-o nouă eră
AC Milan a intrat într-o nouă eră

Campania furibundă de transferuri realizată de AC Milan este considerată de mulți ca fiind un bluff, în condițiile în care clubul a făcut un împrumut de 300 de milioane de euro, cu o dobândă considerabilă, scadent în octombrie 2018, care i-ar putea schimba proprietarul. Într-un articol publicat în The Guardian a cărui traducere integrală o puteți citi în continuare, Ed Aarons spune povestea din spatele preluării Milanului și explică de ce acest club este obligat să ajungă sezonul următor în UEFA Champions League. Varianta originală a articolului poate fi găsită AICI.

Când Marco Fassone a fost contactat vara trecută de cineva care pretindea a fi reprezentantul unui important om de afaceri chinez ce dorește să investească într-unul din cele mai importante cluburi din fotbalul european, oficialul în vârstă de 53 de ani, care a mai ocupat posturi importante la Juventus, Napoli și Inter, n-a știut exact cum să reacționeze. „Am avut dubii la început fiindcă îmi doream să înțeleg viziunea lor și motivul pentru care erau dispuși să facă o investiție atât de mare”, a explicat Fassone. „Era important pentru mine, ca reprezentant al unui club de top din Europa, să înțeleg viziunea din spatele visului chinezilor. După luni și luni de muncă alături de ei, acum o înțeleg și pot spune că este un proiect foarte atractiv”.

Între timp au trecut mai bine de cinci luni de când compania lui Li Yonghong, Rossoneri Sport Investment, a completat preluarea clubului AC Milan (o afacere de 740 milioane de euro) de la mogulul și fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi. Duminică, Li, care a investit deja mai mult în fotbalul european decât oricare din compatrioții săi, este așteptat să își facă apariția în tribunele de pe San Siro pentru prima oară din aprilie, de la un 2-2 cu Inter, la meciul pe care echipa pe care o patronează îl va susține cu Cagliari în etapa a doua din Serie A.

După o vară tumultuoasă în care Fassone și directorul sportiv Massimo Mirabelli au cheltuit peste 150 de milioane de euro pe jucători, victoria cu 3-0 din prima rundă pe terenul lui Crotone a fost startul perfect de sezon pentru echipa greu încercată în ultimii ani. Din sezonul 2013-2014, de când a fost eliminată de Atletico Madrid cu scorul general de 5-1 în optimile Champions League, Milan nu a mai prins cupele europene până acum, când va evolua în grupele Europa League ca urmare a încheierii campionatului precedent pe locul 6.

„Suntem probabil cel mai internațional club din Italia”, spune Fassone. „Juventus are mai multe titluri de campioană, însă fotbalul european este în ADN-ul Milanului. Suntem încântați să jucăm în Europa League fiindcă este un pas înainte și este o prioritate pentru noi în acest an să revenim cu succes pe scena internațională, însă adevăratul nostru loc este Champions League. Acesta este obiectivul pe care ni l-au trasat noii proprietari, care doresc să fim o prezență constantă în următorii ani în cea mai importantă competiție continentală. Ei știu că acest lucru schimbă dramatic dinamica unui club, atât sportiv cât și economic, cu atât mai mult în Italia unde banii veniți din Champions League sunt atât de importanți. Avem noroc că 2018-2019 este primul sezon în care Italia va trimite patru echipe în grupele Champions League, deci misiunea nu este imposibilă. Este principalul nostru obiectiv pentru actualul sezon. AC Milan este un gigant care a stat în umbră în ultimii doi-trei ani, ca un Ferrari pe care îl ții în garaj. Trebuie să îl scoți pe pistă ca să arate ce poate”.

Venirea lui Bonucci de la Juventus, a atacantului portughez Andre Silva, a mijlocașului ofensiv Hakan Calhanoglu și a atacantului croat Nikola Kalinic au ridicat deja nivelul de entuziasm și speranță în rândul fanilor, însă în același timp întrebările privind sustenabilitatea clubului nu le dau pace.

Când investiția promisă întârzia să se materializeze, Li a apelat la fondul privat americat Elliott Managements, o entitate cu reputație „cămătărească” datorită tendinței de a acoperi împrumuturile unor mari companii sau chiar state în impas printre care Peru, Congo sau Argentina. Chinezii au făcut un credit de 300 de milioane de euro, din care 180 au fost folosiți pentru a completa suma necesară cumpărării Milanului, iar restul au fost investiți în jucători.

Împrumutul trebuie achitat până în octombrie 2018, cu o dobândă de 11.5% pentru prima sumă și 7.5% pentru rest, iar Fassone insistă că aceasta nu va fi o problemă: „Lucrăm deja la acest aspect și vom achita banii mai devreme, poate chiar la începutul lui 2018”, spune el. „Dobânda este într-adevăr mare, dar nu de speriat. Dacă luați în considerare creditele luate de Roma sau Inter de la Goldman Sachs cu o dobândă de 6.5% atunci da, vorbim de mulți bani, dar acest lucru nu ne sperie. Pentru chinezi, o dobândă cu două cifre e ceva normal”.

Ce se va întâmpla totuși dacă AC Milan nu reușește să acopere împrumutul la termen, în octombrie 2018? „Mulți investitori, sponsori și fani întreabă acest lucru. În cel mai rău caz, în octombrie 2018 Elliott va deveni noul proprietar al lui Milan”.

„Acesta este adevărul, pentru a acoperi orice variantă, dar realitatea este că viitorul Milanului nu este în ceață. În proporție de 99% acest proiect va continua cu domnul Li și lucrăm intens pentru a ne asigura de succesul său. Dar, dacă e să punem răul înainte, nu ar fi motive de îngrijorare nici în caz contrar. Elliott este unul din cele mai mari fonduri de investiții și ar putea fie să păstreze clubul, fie să îl vândă mai departe. În definitiv au plătit doar 300 de milioane de euro, un preț infim care deschide numeroase oportunități de afaceri”.

Modul în care a operat Li a ridicat de la început semne de întrebare. Luna trecută președintele clubului rival AS Roma, James Pallotta, a trebuit să își ceară scuze după ce i-a acuzat public pe cei de la Milan că „și-au pierdut mințile” să investească așa mulți bani în transferurile de jucători în condițiile în care clubul e înglodad în datorii, iar unui jurnalist de la Sky Italia i-a fost interzis accesul în fieful milanezilor după ce a declarat că ceea ce face clubul este nesustenabil.

„Bineînțeles că avem un plan A și un plan B”, explică Fassone. „Celor de la UEFA le-am prezentat un plan conservator în care am arătat care va fi progresul clubului chiar și în nefericitul caz în care nu ne vom califica în Champions League sezonul următor. Nu ar fi un dezastru dar cu siguranță ar fi un pas înapoi, prezența noastră pe piața transferurilor ar fi limitată și poate ar trebui să renunțăm la unul sau doi jucători de top. Dar, în același timp, avem și un alt scenariu pentru situația în care nu vom ajunge în Champions League și suntem pregătiți să facem față oricărei situații”.

În luna mai, grupul Elliott, care deține și o parte a clubului francez Lille, a listat două pachete de acțiuni pe bursa austriacă în valoare totală de 128 de milioane de euro. Împreună cu abordarea de a extinde afacerile Milanului în China prin deschiderea unei subsidiare AC Milan China care să se ocupe de marketing, licențe și operațiuni comerciale în Asia, listarea publică pe bursă pare a fi principala preocupare a patronului Li pentru a transforma finanțele clubului ce a cunoscut pierderi de 75 de milioane de euro în ultimul an al lui Berlusconi.

„Înainte să ne gândim la profit, în primii doi ani ne așteptăm la pierderi și domnul Li are deja grijă de acest lucru”, explică Fassone. „Țineți cont că aceasta este cea mai importantă investiție fotbalistică după vânzarea lui Manchester United. Intenția investitorului este ca în doi sau trei ani să dubleze valoarea clubului, iar pentru a reuși acest lucru avem nevoie de performanțe pe teren și de o bună strategie comercială în afara sa”.

Li deține 28% din New China Building, un mega-proiect imobiliar de 1 miliard de euro în Guangzhou, precum și alte afaceri. O fotografie ce îl înfățișează urmărind alături de familie victoria Milanului în meciul cu macedonenii de la Shkendija în playoff-ul Europa League a fost preluată de agențiile de presă din întreaga lume, însă lipsa prezenței investitorului în apropierea clubului a născut semne de întrebare.

„Pentru noi, în Italia, în mijlocul unei alte culturi, pare ceva ciudat”, spune Fassone. „Aici este ceva obișnut ca patronul sau președintele unui club de fotbal să fie prezent la meciuri, la antrenamentele echipei sau să ofere interviuri. O percepem ca o asigurare dată fanilor că îl cunosc pe președinte, îl înțeleg și știu ce poate el să facă pentru club. Faptul că actualul președinte nu se află în lumina reflectoarelor, că nu merge la toate meciurile și nu dă interviuri a fost un impediment la început pentru suporteri. Dar, odată cu trecerea timpului, fanii au înțeles situația și le simțim suportul în desfășurarea acestui proiect. Duminica trecută, la Crotone, Han Li (unul din membrii consiliului director) a fost prezent la meci. Dacă în urmă cu câteva luni oamenii ridicau din umeri și se întrebau cine sunt chinezii ăștia, acum înțeleg latura proiectului, știu că noul proprietar are planuri pe termen lung și nu este un simplu speculator cum au mai fost cazuri în fotbalul italian. Aici avem de-a face cu un om de afaceri serios care și-a propus să readucă Milanul în topul fotbalului european și care bagă adânc mâna în buzunar pentru a reuși acest lucru”.

Fără îndoială, datoria substanțială pe care clubul o are la Elliott și campania spectaculoasă de transferuri din această vară vor transfera o mare parte a presiunii asupra jucătorilor și a antrenorului Vincenzo Montella. Se anunță un sezon greu pentru o echipă schimbată din temelii.

„A fost o decizie sportivă să operăm în acest mod”, explică Fassone. „Puteam cumpăra trei-patru jucători anul acesta și la fel anul viitor și integrarea lor în echipă ar fi fost poate mai ușoară, dar am ales să facem o revoluție în acest an. Suntem conștienți că făcând acest lucru echipa va avea un an dificil, dar în același timp va fi mai ușor anul viitor, când va trebui să facem doar mici retușuri acolo unde lucrurile pot fi îmbunătățite. Pentru noi a fost un risc calculat”.