Serie A, 18 victorii din 19 meciuri pentru echipele de top

Diferenţa de valoare dintre echipele de top din Italia şi cele de mijlocul clasamentului aduce în discuţie oportunitatea reducerii numărului total de echipe

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
18 septembrie 2017
Dries Mertens (Napoli), Paulo Dybala (Juventus), Mauro Icardi (Inter)
Dries Mertens (Napoli), Paulo Dybala (Juventus), Mauro Icardi (Inter)

Există un aspect care iese imediat în evidenţă la capătul primelor patru etape disputate până acum în campionatul italian: diferenţa de valoare dintre echipele favorite şi cele de mijlocul clasamentului, respectiv partea inferioară a ierarhiei, s-a amplificat faţă de stagiunile anterioare. Impresia generală este că Juventus, Napoli, Inter, AC Milan, Lazio şi AS Roma vor evolua într-o competiţie proprie, iar prezenţa unei revelaţii precum Atalanta în stagiunea 2016/2017 pare din ce în ce mai puţin probabilă. Rezultatul de 6-0 înregistrat recent de Napoli contra celor de la Benevento a ilustrat în manieră perfectă diferenţa de valoare şi calitate existentă pe teren, iar foarte probabil desfăşurarea campionatului va aduce în prim-plan alte astfel de rezultate până la finalul stagiunii.

Pe de altă parte, în Spania şi Anglia tendinţa pare a fi diversă, dacă luăm în considerare faptul că echipa campioană din Primera Division, Real Madrid, a pierdut recent puncte contra celor de la Levante, în timp ce campioana Premier league, Chelsea, a fost învinsă pe teren propriu de Burnley.

Excluzând duelurile directe, cele şase echipe de top din Serie A au disputat în acest sezon intern 19 partide, reuşind să se impună în 18. Singurul meci care a repzerentat o excepţie a fost rezultatul de egalitate înregistrat de Lazio pe teren propriu contra celor de la Spal, scor 0-0. Juventus şi Napoli au evoluat până acum doar împotriva unor adversarii de mijlocul clasamentului şi au adunat maximul de puncte: campioana Italiei a învins pe Cagliari, Genoa, Chievo şi Sassuolo, în timp ce formaţia antrenată de Maurizio Sarri s-a impus într-o manieră extrem de facilă (cu un golaveraj de +13) în faţa celor de la Hellas Verona, Atalanta, Bologna, respectiv Benevento. În stagiunea anterioară, Napoli a reuşit să încheie campionatul cu un record de puncte în istoria clubului, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a obţine şi titlul, iar gruparea de pe San Paolo a rămas astfel cu regretul unor puncte importante irosite cu adversari modeşti, precum cele şase puncte pierdute cu Pescara, Genoa şi Palermo, care ar fi putut schimba soarta campionatului în ceea ce priveşte lupta pentru primul loc.

Din sezonul 1960/1961 nu se mai întâmplase ca trei echipe de Serie A să obţină patru victorii din primele patru etape de campionat, aflându-se astfel la egalitate de puncte după 360 de minute. Următoarea echipă din actuala ierarhie a campionatului este Inter Milan, cu 12 puncte, însă spre deosebire de Juventus şi Napoli, gruparea din Milano a înfruntat deja un adversar de top, pe AS Roma, chiar în capitala Italiei. Formaţia condusă de pe bancă de către Spalletti a fost impecabilă în duelurile cu Fiorentina, Spal şi Crotone, reuşind să înscrie şapte goluri şi să primească unul singur. De altfel nerazzurri au pentru moment cea mai bună defensivă din Serie A, cu un singur gol primit până acum, cel marcat de Dzeko pe stadionul Olimpico.

Faţă de celelalte echipe, AS Roma are un meci mai puţin disputat, cel amânat cu Sampdoria, însă în duelurile disputate cu Atalanta şi Verona a adunat maximul de puncte, deşi nu a întâmpinat o misiune facilă în meciul de la Bergamo. Lazio, care în debutul stagiunii a câştigat Supercupa Italiei, s-a dovedit nemiloasă în confruntarea cu AC Milan din etapa de campionat cu numărul 3, dar rămâne cu regretul celor două puncte pierdute în prima etapă, la capătul remizei cu Spal. De partea cealaltă, AC Milan poate fi mulţumită de faptul că a acumulat nouă puncte din partidele cu Crotone, Cagliari şi Udinese, deşi maniera în care au fost obţinute nu îl poate satisface în totalitate pe antrenorul Vincenzo Montella.

Statistica golurilor este la fel de semnificativă: 55 este numărul total de goluri marcate până acum de cele şase echipe importante ale Italiei, faţă de cele 11 primite, reprezentând astfel o medie de aproximativ trei reuşite pe meci. Ne putem astfel imagina că, dacă acest ritm va continua pe toată durata sezonului, vom asista la un clasament final cu 5-6 echipe care vor totaliza peste 75 de puncte (în stagiunea anterioară doar trei formaţii au reuşit această performanţă) şi o salvare de la retrogradare care va fi obţinută cu un total apropiat sau chiar sub 30 de puncte (Crotone s-a salvat anul trecut cu 34 de puncte).

Date statistice care întăresc ideea reducerii numărului de echipe din Serie A, un campionat al cărui număr total de formaţii a crescut la 20 începând cu ediţia 2004-2005. Printre primele cinci campionate din Europa, doar Bundesliga a rămas la cota 18 echipe, un număr care însă pare a fi mai adecvat şi în ceea ce priveşte Italia pentru ca Serie A să nu rişte o nivelare şi mai accentuată a valorii în partea de jos a campionatului.