Premier League, 09 august 2015, ora 18:00
Stoke City
Stoke City
0 - 1
Liverpool
Liverpool

 
 
Philippe Coutinho 86

Stoke City – Liverpool 0-1. Liverpool începe sezonul de Premier League cu o victorie în deplasare

Coutinho a adus prima victorie pentru Liverpool în Premier League 2015-2016
Coutinho a adus prima victorie pentru Liverpool în Premier League 2015-2016
La 77 de zile de la umilinţa suferită pe Britannia Stadium, scor 1-6, Liverpool a revenit pe terenul lui Stoke cu multe nume noi, o altă atitudine şi mai mult noroc.

Cronica meciului Stoke City - Liverpool, scrisă de David Petre pe 07 septembrie 2015

La 77 de zile de la umilinţa suferită pe Britannia Stadium, scor 1-6, Liverpool a revenit pe terenul lui Stoke cu multe nume noi, o altă atitudine şi mai mult noroc. Christian Benteke, James Milner, Nathaniel Clyne şi Joe Gomez au fost incluşi în echipa de start a Cormoranilor, însă Philippe Coutinho a fost cel care a stabilit destinaţia celor trei puncte, cu o execuţie de excepţie de la aproape de 30 de metri, fără îndoială cel mai frumos gol al primei etape a noului sezon de Premier League.

Stabilitatea defensivă a fost surpriza plăcută a trupei lui Brendan Rodgers, care a permis un singur şut pe poarta lui Mignolet echipei care marcase de 6 ori în duelul direct in urmă cu 11 săptămâni. Impulsionată de perechea de mijlocaşi centrali Henderson – Milner, Liverpool s-a bucurat de o posesie bună a balonului dar continuă să sufere în ultima treime, acolo unde Christian Benteke a fost bine anihilat de defensiva lui Stoke în cea mai mare parte a jocului. Puternicul vârf belgian a coborât ca pivot pentru a intra în combinaţii cu colegii dar este un alt tip de atacant decât Luis Suarez şi va fi nevoie de ceva timp pentru ca jocul colectiv să înveţe să îl pună în valoare. Un şut în blocaj în minutul 67 după o frumoasă pătrundere a lui Henderson a fost singura apariţie a lui Benteke la finalizare, belgianul ieşind în evidenţă şi prin participarea în minutul 71 la cea mai frumoasă fază de construcţie a lui Liverpool, încheiată din păcate pentru Cormorani cu o centrare fără adresă a lui Coutinho.

Fără a fi un jucător strălucitor, James Milner a făcut totuşi un joc bun, fiind alături de Henderson un metronom la centrul terenului. A fost de altfel o seară pozitivă pentru toate noile achiziţii, nu mai puţin de şapte printre titularii ambelor echipe. Liverpool a venit pe Britannia Stadium cu doi fundaşi laterali noi, Nathaniel Clyne în stânga şi Joe Gomes în dreapta, ambii cu evoluţii pozitive ce promit soluţionarea unor probleme ce s-au perpetuat la Cormorani în ultimele sezoane. Pentru ultimul sfert de oră şi-a făcut apariţia pe teren şi Roberto Firmino, încă în urmă cu pregătirea şi neintegrat suficient în echipă după participarea la Copa America din această vară, dar cu o atitudine pozitivă şi o bună participare.

Notabile au fost şi evoluţiile jucătorilor sosiţi la Stoke în ultimele luni: Ibrahim Afellay a fost omul primelor 20 de minute, smulgând ropote de aplauze din tribune pentru rezolvările tehnice de un rafinament mai puţin obişnuit la echipa alb-roşilor. Marco van Ginkel, împrumutat de la Chelsea, a fost activ la centrul terenului, în timp ce fundaşul lateral Glen Johnson, venit liber de contract chiar de la Liverpool, a avut în vârful boncancului singura mare ocazie a primei reprize, reluând însă imprecis din zona punctului de la unsprezece o minge deviată de defensiva Cormoranilor la un şut al lui Afellay.

Pentru Stoke nu se anunţă nici în acest sezon o expozie spre zona de clasament ce duce spre cupele europene, însă probabil că echipele vizitatoare vor continua să alerge mult pe Britannia Stadium pentru puncte. Echipa galezului Mark Hughes stă bine în teren şi are o defensivă organizată în cele mai mici amănunte, astfel că jocul cu Liverpool a stat sub semnul echilibrului în zona de centru a terenului, fiind înregistrate doar patru şuturi pe spaţiul porţii în cele 90 de minute, unul pentru gazde în prima repriză şi trei pentru vizitatori în partea secundă a jocului. Un 0-0 ar fi fost rezultatul corect, însă torpila lui Coutinho din minutul 86 a trimis spre Liverpool toate punctele, oferind trupei lui Brendan Rodgers debutul perfect într-un sezon în care următoarele deplasări din campionat vor fi la Arsenal, Manchester United, Everton, Tottenham, Chelsea şi Manchester City.

Statistici

Posesie (%)
47
53
Total şuturi (inclusiv blocate)
7
8
Şuturi pe poartă
1
3
Cornere
3
5
Ofsaiduri
3
2
Cartonaşe galbene
2
4
Faulturi comise
9
16

Articole pe aceeaşi temă

Filmul meciului Stoke City - Liverpool

 • Ibrahim Afellay
  4'
   
 •  
  28'
  Martin Škrtel
 •  
  39'
  James Milner
 • Philipp Wollscheid
  (Erik Pieters)
  46'
   
 •  
  50'
  Dejan Lovren
 •  
  63'
  Emre Can
  (Adam Lallana)
 •  
  63'
  Joe Gomez
 • Charlie Adam
  73'
   
 •  
  78'
  Roberto Firmino
  (Jordon Ibe)
 • Peter Odemwingie
  (Ibrahim Afellay)
  78'
   
 • Steve Sidwell
  (Charlie Adam)
  78'
   
 •  
  86'
  Philippe Coutinho
  (Joe Gomez)

Echipele de start

1
3
5
20
8
6
15
14
16
19
18
9
33
10
20
7
14
2
37
6
12
22
4231
1. Butland
8. Johnson
20. Cameron
5. Muniesa
3. Pieters
15. van Ginkel
6. Whelan
19. Walters
16. Adam
14. Afellay
18. Diouf
4231
22. Mignolet
2. Clyne
37. Škrtel
6. Lovren
12. Gomez
7. Milner
14. Henderson
33. Ibe
10. Coutinho
20. Lallana
9. Benteke